Anžej Dežan se v začetku septembra odpravlja na študij v London. Foto: MMC RTV SLO
Anžej Dežan se v začetku septembra odpravlja na študij v London. Foto: MMC RTV SLO
Anžej Dežan
Pred odhodom ga čaka še nastop na Slovenski popevki. Foto: EPA
Anžej Dežan
Odločil se je za študij modnega novinarstva. Foto: RTV SLO

Tja se bo odpravil čez slaba dva meseca, prej ga čaka še nastop na festivalu Slovenska popevka, ki bo 6. septembra. Anžeja smo povprašali, kaj tak študij sploh je in čez kakšno sito je moral pred vpisom. Zanimalo nas je tudi, kaj bo z njegovim študijem filozofije pri nas, ali se želi preizkusiti tudi kot modni oblikovalec ter kakšna bo usoda njegove oddaje Jasno in glasno.


Kdaj odhajate v London in koliko časa boste preživeli v britanski prestolnici?
V London odhajam v začetku septembra, nekaj dni po nastopu na Slovenski popevki. S tem se bom simbolično poslovil od varnega domačega okolja in vstopil v novo londonsko življenje, ki se ga že zelo veselim. Študij traja tri leta, želim pa si, da bi mi uspelo po koncu šolanja tam dobiti tudi priložnost za kreativno zaposlitev ali nadaljevanje študija na magistrski ravni pod okriljem razvpite Louise Wilson na Central Saint Martinsu.

Študij modnega novinarstva je v Sloveniji neznana stvar. Kakšne predmete boste imeli? Želite postati nekakšna moška različica Lorelle Flego?
Ne, to niso moji cilji. Menim, da Lorella svoje delo opravlja dobro, poleg tega pa se mi zdi, da je v našem prostoru dovolj modnih strokovnjakov (in preveč takih, ki to v resnici niso), ki si bodo uspešno razdelili slovensko pogačo modnega novinarstva. Predmetik na izbrani študijski smeri fakultete London College of Fashion vsebuje teorijo vizualnih komunikacij, teorijo in zgodovino mode, medijsko etiko, kreativno pisanje, soočanje z novodobnimi oblikami komuniciranja itn. Raznolik, pester in predvsem področno popolnoma osredotočen študijski program novinarstva, ki sem ga pri nas vedno pogrešal.

Kako ste sploh prišli na to šolo, ste morali napraviti kakšne sprejemne izpite?
Prestal sem precej zahteven izborni proces, ki je trajal več kot pol leta in med drugim vseboval tudi razgovor z vodjo programa in pisni preizkus. Na koncu je bil ves trud poplačan in med več kot tisoč prijavljenimi se mi je uspelo uvrstiti med zadnjo peščico izbranih.

Kaj bo zdaj z vašim študijem v Ljubljani, ga boste opustili?
Od vseh študijev je ravno študij filozofije najbolj povezan z osebno rastjo posameznika. Uspešnost se ne meri v letih študija in hitrosti dokončanja, ampak v poglobljenih razmislekih in tozadevnem napredku. Študija ne bom opustil in ga vsekakor nameravam v prihodnjih letih končati, saj me zanima.

Ste se morda že kdaj preizkusili tudi kot modni oblikovalec ali vas zanima izključno poročanje o modnih smernicah?
Želim si zelo osredotočenega študija modnega novinarstva. Prevečkrat sem svojo energijo usmerjal na veliko različnih področij, tokrat sem odločen, da je to prava smer mojega življenjskega dela.

Želite ob povratku iz Londona voditi kakšno modno oddajo? Potekajo morda že kakšni pogovori?
Nisem se še znašel v programskih načrtih naše televizije, brez skrbi (smeh). O podobih vprašanjih »kaj si želite početi v prihodnosti« pravzaprav sploh ne razmišljam, saj menim, da London in Velika Britanija s svojo barvitostjo in raznolikostjo prinašata izzive, ki so težko napovedljivi v naprej. Poleg tega je treba k tako velikemu življenjskemu izzivu, kot je študij v Londonu, pristopiti s čim bolj odprto glavo.

Kakšna bo usoda oddaje Jasno in glasno? Bo Maša Kljun dobila novega sovoditelja ali bo oddaja ukinjena?
Oddaja Jasno in glasno ostaja na sporedu, kar se mi zdi edino smotrno, saj je to format oddaje, ki ga mladostniki v našem okolju vedno nujno potrebujejo. Pogrešal bom četrtkova vodenja in tedenska druženja z Mašo ter ekipo, zares jih bom pogrešal. Kako bo z novim voditeljem, ne vem niti sam, videl pa sem prenovljeno scenografijo, ki mi je zelo všeč. Čas napredka in sprememb je tu, verjamem, da ga bodo dobro izkoristili. Prvo septembrsko oddajo si bom prek spleta iz Anglije gotovo ogledal tudi sam.