Ob 20. letu na glasbeni sceni si Irena želi izdati svoj osmi album. Foto: Osebni arhiv
Ob 20. letu na glasbeni sceni si Irena želi izdati svoj osmi album. Foto: Osebni arhiv

Temo za besedilo sem črpala iz svojega življenja, kajti vedno se, tako kot mnogi, borim s pomanjkanjem časa. Vedno mi zmanjka še kakšen dan, da bi bilo vse tako, kot bi si želela. Čeprav v pesmi pojem, da bi samo nedelje rada imela izključno zase, se mi še vedno dogaja, da jih ne morem imeti. Konec koncev pa je včasih tudi prav, da ni vse do potankosti načrtovano in da nas življenje tudi preseneča.

Irena Vrčkovnik za MMC o novem singlu
Irena Vrčkovnik
Čeprav ima raje poletje, uživa tudi na sneženih strminah.
Irena Vrčkovnik
Z glasbo se je pričela ukvarjati že v osnovni šoli, saj je obiskovala nižjo glasbeno šolo za harmoniko in klavir. Šolanje je nadaljevala na srednji pedagoški gimnaziji v Celju in se odločila, da bo postala učiteljica glasbenega pouka. Sprva je pela pri ansamblih Aurora in Vesna, v 90. pa začela samostojno glasbeno pot. Foto: Osebni arhiv

Morda za glasbenico, ki prav letos praznuje 20. obletnico glasbenega ustvarjanja, nekaj časa nismo slišali, vendar, kot pravi, je bila ves čas aktivna. "Res je, da sem bila medijsko mogoče malce manj izpostavljena, saj nisem imela nič novega za predstaviti," je pojasnila pevka, ki sicer redno nastopa na različnih prireditvah in zabavah.

Irena je tudi učiteljica petja in njenih 30 učencev jo ima za drugo mamo. Glasbo ima rad tudi njen 16-letni sin, ki je drugače "športnik od glave do pet". Tako so pri Vrčkovnikovih doma na TV-sporedu večinoma športni prenosi, ki si jih z veseljem ogleda tudi Irena. Kot pravi ima raje poletje in tople dni, a uživa tudi na smučeh.

Z Ireno smo se pogovarjali o njenem natrpanem urniku (razmišla o izdaji osmega albuma), pa tudi o prostih trenutkih in zanimivi tehniki sporoščanja. Vabljeni k branju!


Po nekajletnem premoru se vračate na glasbeno sceno s singlom Sedmi dan. Za kakšno skladbo gre?
Vedno mi je zanimivo, ko mi kdo reče, da se vračam na glasbeno sceno. Pravzaprav sem ves ta čas, torej že dvajset let, neprekinjeno delala, nastopala. Res pa je, da sem bila medijsko mogoče malce manj izpostavljena, saj nisem imela nič novega za predstaviti. Ko pa se mi je lani decembra ponudila priložnost sodelovati z Damjanom Pančurjem, sem se odločila, da skupaj ustvariva novo skladbo. Tako je nastala pesem Sedmi dan, za katero je melodijo ter aranžma napisal Damjan, besedilo pa je moje. Stilsko pesem diši po countryju, saj je to zvrst, ki mi zelo leži in jo imam rada.

Vendar pa smo v zadnjem času malo slišali o vas, čeprav veliko nastopate …
Zagotovo me je bilo videti in slišati na številnih dobrodelnih prireditvah, pri čemer so nekatere medijsko porprte, druge pa ne. Največ pa res nastopam za zaprte družbe, kot so razne proslave, obletnice, za podjetja, rojstne dneve, poroke ... Neprekinjeno pa tudi pišem glasbo in besedila za druge, predvsem mlade izvajalce. Vsako leto imam kakšnega varovanca na Fens festivalu. Pišem pa tudi za narodnozabavne ansamble.

Imate pa tudi svojo glasbeno šolo, kjer poučujete otroke. Koliko učencev imate, kako gledajo na svojo "znano" učiteljico?
Pevska šola pa je nekakšen balzam za mojo dušo, saj sem tako neprestano v družbi mladih, lepih src. Mnogi med njimi so izredni talenti, čeprav so še rosno mladi. V Velenju ter na Ljubnem ob Savinji imam skupinski pouk, ostale dni pa individualne ure. Učencev je okoli trideset in name gledajo kot na svojo drugo mamico. Saj sem prav tako kot njihove mame stroga, po drugi strani pa nežna in prijazna do njih. Predvsem pa se imamo radi, kar se nam vidi že na zunaj (smeh).

Ste tudi mama najstnika. Tudi njega zanima glasba?
Seveda ga zanima, ampak samo do te mere, da ima neprestano slušalke na glavi in posluša svoj izbor glasbe. Sicer je od nog do glave športnik. Deseto leto trenira nogomet v NK Rudar Velenje, na televiziji pa zanj ne obstaja drugega, kot športni programi. Ko so tekme, kateregakoli športa, ima že dan prej rezerviran tv-upravljalnik.

Na svoji glasbeni poti ste izdali sedem albumov, ali Sedmi dan napoveduje osmega?
Enkrat sem rekla, da bom ostala pri pravljičnem številu sedem. Pa me ljudje res pogosto sprašujejo, malodane prosijo, da naj vendarle izdam še kakšno ploščo. In ker letos praznujem dvajseto obletnico kariere, sem si rekla, da pa bi se spodobilo, da to okronam še z osmo ploščo. Želje so, kaj pa bo prinesla realnost, pa vedo jasnovidci in vedeževalci (smeh).

Ste navdušena smučarka, kar ste dokazali tudi na zadnjemu pokalu Vitranc v Kranjski gori, ko ste se pomerili s svojimi glasbenimi kolegi ...
Bolj kot zimske športe ljubim poletje, sonce in morje. Pa vendar je tudi pozimi super, sploh že potem, ko si nadeneš okorne pancarje na noge. Le ti me namreč vedno najbolj zadržujejo pri tem, da bi večkrat smučala (smeh). V Kranjsko goro grem vsako leto, bolj za hec, kot pa da bi zares tekmovala. Konec koncev smo ženske prikrajšane za kategorizacijo in tekmujemo vse v isti skupini. Torej od mene so vse mlajše deset ali več let ... Nimam šans (smeh) ... Ampak saj gre tukaj za zabavo in druženje. Škoda, ker se več glasbenic ne upa priti, ali pa so vse takrat zasedene (smeh).

Pa imate raje slovenska smučišča ali se pogosteje odpravite v tujino?
Iskreno? O. K. Slovenija je seveda moja dežela. Pa vendar, za smučarko mojega kova, so bolj primerna bolj široka smučišča (smeh). Tukaj bi dala točko tujim smučiščem. Ampak na domače Golte pa hodim redno. Golte so pač Golte ...

Verjetno tudi spremljate slovenske smučarke in smučarje ...
Vsi so naši - za vse sem vesela uspehov in vsakemu privoščim, da pokaže, kaj zna.

Kaj pa sicer, na kakšen način se še sproščate?
V mislih, besedah in dejanjih. Se mi pa zdi, da sem malce odvisna od masaže podplatov (smeh).

Spodaj lahko poslušate single Sedmi dan.

Temo za besedilo sem črpala iz svojega življenja, kajti vedno se, tako kot mnogi, borim s pomanjkanjem časa. Vedno mi zmanjka še kakšen dan, da bi bilo vse tako, kot bi si želela. Čeprav v pesmi pojem, da bi samo nedelje rada imela izključno zase, se mi še vedno dogaja, da jih ne morem imeti. Konec koncev pa je včasih tudi prav, da ni vse do potankosti načrtovano in da nas življenje tudi preseneča.

Irena Vrčkovnik za MMC o novem singlu