Lana se je slavnostne večerje udeležila skupaj z libanonsko predstavnico Yaro. Foto: Ideja Ideja
Lana se je slavnostne večerje udeležila skupaj z libanonsko predstavnico Yaro. Foto: Ideja Ideja
Predstavnice za mis sveta na Škotskem
Svoje spretnosti in kondicijo so dekleta pokazala v različnih športnih kategorijah. Bile so razdeljene v skupine po šest deklet, ki so se ločile po barvah vetrovk. Na fotografiji je tudi oranžna ekipa, v kateri je bila Lana. Foto: Ideja Ideja
Predstavnice za mis sveta na Škotskem
Prava borbenost se je po Laninih besedah pokazala pri posamičnih športih. Foto: Ideja Ideja
Predstavnice za mis sveta na Škotskem
Bojevito nastrojene lepotice se že jutri vračajo v London. Foto: Ideja Ideja

"Velikih sprememb se ne čuti, saj je Škotska precej blizu Anglije. Tu na severu je malo hladneje in malo bolj deževno. Do zdaj je deževalo vsak dan. Drugače pa je Škotska res neverjetno lepa, ima zelene pokrajine, zanimive škotske hišice in arhitekturo na splošno, je polna zgodovine ... Skoraj tako lepa kot Slovenija," je deželo kiltov, kamor so se predstavnice na letošnjem izboru za mis sveta zatekle pred zadnjimi pripravami na "dan d", ki bo 6. novembra v Londonu, opisala slovenska predstavnica Lana Mahnič Jekoš.

Finalni izbor za mis sveta bo RTV SLO 2 predvajal 6. novembra ob 21.30.

Vsak dan v Edinburgu je bil urnik lepotic natrpan z raznimi dejavnostmi, tekmovanji in spoznavanji dežele … Svoje spretnosti in kondicijo so dekleta pokazala v različnih športnih kategorijah. Bile so razdeljene v skupine po šest deklet, ki so se ločile po barvah vetrovk - zelene, rumene, modre, rdeče, oranžne (v tej je tekmovala Lana).
"Vse, ki so prišle med polfinalistke mis športa, so precej borbene. Morda se tokrat med dekleti ni opazilo toliko tekmovalnosti, saj so tekmovale v skupini. Več tekmovalnosti se opazi, ko nastopamo posamično v različnih aktivnostih," je pojasnila 21-letna Grosupeljčanka.

Svoje bivanje na Škotskem je opisala kot "zabavno, a vendarle delavno". "Ves čas smo vpete v različne programe. Seveda pa je tudi zabavno, saj organizatorji poskrbijo, da se tudi sprostimo," je dodala Lana.
Oddih po napornem dnevu
Sinočnji naporen športni dan se je končal z razvajanjem, in sicer so bile povabljene na slavnostno škotsko večerjo. Mis Slovenije se je večerje udeležila z Yaro, mis Libanona, v kreaciji Maje Ferme.


Lana je posebej pohvalila kulinarične specialitete, kot so: juha iz koriandra, polpeti, narejeni z notranjimi organi ovce, pečen losos in odlična sladica - mouse. Večerja je potekala ob škotski glasbi, predstavilo se je tudi nekaj plesalcev z narodnim plesom. Na koncu so se jim pridružila tudi vsa dekleta. Večer je Lana preživela v odlični družbi Irke, Nizozemke, Čilenke, Škotinje, Izraelke, Portoričanke in Panamke. Sklenile so ga ob škotskem, orgelskem koncertu.

Vloga varuške je ...
Pri vsem pa misice budno spremljajo njihove varuške. "Naša varuška skrbi za skupino deklet. Njeno delo je, da skrbi za dekleta v njeni skupini tako, da vedno vedo, kdaj in kje morajo biti, vedno mora vedeti, kje si, in te tja tudi pospremi. Skrbi za počutje deklet in naše potrebe, se pravi, če se kakšna slabo počuti, poskrbi za primerna zdravila ali pokliče zdravnika itd. Njena vloga je tudi, da dekletom, ki ne razumejo angleškega jezika, sproti tolmači navodila," je še pojasnila Lana.

Skupaj s preostalimi lepoticami pa se že jutri vrača v London.