Ob besedi Lent povprečen obiskovalec festivala pomisli na sprehod ob reki Dravi. Sicer pa so prizorišča dogajanja razkropljena po različnih delih Maribora, predvsem v strogem centru. Foto: MMC RTV SLO
Ob besedi Lent povprečen obiskovalec festivala pomisli na sprehod ob reki Dravi. Sicer pa so prizorišča dogajanja razkropljena po različnih delih Maribora, predvsem v strogem centru. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Emeršič je v monokomediji Zmago Batina, mesar za vse večne čase ponudil zabaven, a precej 'domač' in zelo preprost humor.
Bojan Emeršič je v monokomediji Zmago Batina, mesar za vse večne čase ponudil zabaven, a precej 'domač' in zelo preprost humor. Foto: MMC RTV SLO

Domačini so se že dobro navadili na večerno sprehajanje po trenutno najbolj priljubljeni "mariborski promenadi", vsi preostali, ki prihajajo iz drugih krajev ali tujine in se udeležijo le kakšnega od festivalskih dni, pa se imajo čemu čuditi. V prvi vrsti so to lokacija prizorišča - "mariborsko morje", kot bi v šali lahko poimenovali reko Dravo, obilica razstavljavcev z najrazličnejšo festivalsko ponudbo, sproščeno druženje ob kulturnih (predvsem glasbenih) dogodkih pod poletnim zvezdnatim nebom in okušanje izjemno pestre kulinarične ponudbe za najzahtevnejše gurmane.

A festival Lent ni le sprehod
V 16 dneh festivalskega dogajanja je na okrog 40 različnih festivalskih prizoriščih s približno 600 nastopajočimi mogoče doživeti pristno poletno šajersko festivalsko vzdušje. Med najbolj obiskanimi prizorišči so "promenada ob reki Dravi", vključno z glavnim in Večerovim odrom, mestni park, SNG Maribor, Jazzlent in KŠM Oder.

Monokomedija: Bojan Emeršič predstavil biografijo Zmaga Batine
Na odru Rotovž je v petek nastopil znan slovenski gledališki igralec in TV-voditelj Bojan Emeršič. Odigral je glavno (in edino, saj gre za monokomedijo) vlogo v predstavi Zmago Batina, mesar za vse večne čase, ki jo je režiral Marko Naberšnik. Zmago Batina je (izmišljen) lik, ki ga gledalci naverjetneje najbolj poznajo iz ene izmed televizijskih oddaj na komercialni televiziji. Gre za mesarja, ki se je izobraževal v Nemčiji, tam spoznal svojo bodočo ženo Devo Gito in se nato vrnil v rodni Maribor, kjer je postal lastnik mesarije in lokala. Bojan Emeršič je dobro uro in pol zabaval občinstvo s prigodami Zmaga Batine vse od rojstva do današnjih dni.
Predstava je vsebovala elemente komedije in stand upa ter glasbene vložke, ki so spominjali na "karaoke show". Humor, ki smo mu bili priča, je bil precej povprečen, na trenutke pa kar podpovprečen in ne bi zadovoljil zahtevnejšega gledališkega ljubitelja komedij. Zmago Batina je namreč v pristni mariborski štajerščini na domač, preprost in zabaven način razlagal svojo avtobiografijo, vključno z ljubezenskimi in poslovnimi podrobnostmi, ki so vsebovale "preproste" nasvete za kakovostno in srečno življenje na področju osebne rasti, samopodobe, odnosa do krščanske religije, politične jugopreteklosti in načina, kako se na "prvo žogo" znebiti lastnih pomanjkljivosti oziroma jih na zmagovit način izkoristiti sebi v prid. Kljub temu je treba poudariti, da je Bojan Emeršič ob koncu predstave prejel bučen in izjemno odmeven poklon občinstva, ki je napolnilo sedeže pred odrom Rotovž.

Festival bo svoja vrata zaprl 10. julija. Program si lahko ogledate na tej povezavi.

Vabimo vas, da si s pomočjo fotogalerije ogledate "sprehajalno" vzdušje festivala ob reki Dravi in utrinke monokomedije Zmago Batina, mesar za vse večne čase.
Avtorica besedila in fotografij Tanja Mojzer