Knjiga Damjana Murka se je po pevčevih besedah že prodala v astronomski nakladi. Koliko natančno je to, Murko ni vedel. Foto: MMC RTV SLO
Knjiga Damjana Murka se je po pevčevih besedah že prodala v astronomski nakladi. Koliko natančno je to, Murko ni vedel. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Murko, Marjanca Scheicher in Srečko Mrvar
Damjan Murko, Marjanca Scheicher in Srečko Mrvar (založba Učila) so predstavili (prvo) knjigo o Damjanu Murku. Morda, pravi Murko, kmalu dobimo še nadaljevanje. Foto: MMC RTV SLO
Murko: Težko bi s knjigo povečal prepoznavnost

Kot je samooklicani štajerski slavček pojasnil na tiskovni konferenci, mu je idejo za knjigo o svojem, sicer kratkem, a zelo pestrem življenju dal poslanec SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je, kot je kasneje pojasnil tudi za MMC, prepričan, da je Damjan Murko pravi mojster samoopromocije in da bi bila prava škoda, če ne bi imel svoje biografije.

Knjigo je na ponudbo založbe Učila napisala novinarka tabloidnega tednika Marjanca Scheicher. "Saj sem novinarka, ampak v nekem trenutku postaneš več kot to, postaneš kulturnik," je o svojih razlogih za pisanje knjige dejala avtorica.

Knjiga zato, "da bi ljudje vsaj kaj prebrali"
Srečko Mrvar,
direktor založbe, pa je razložil, zakaj se njihova založba odloča za izdajo biografij bolj ali manj znanih (če ne že razvpitih) Slovencev: "Založba Učila je sicer zelo resna založba, delamo veliko strašno resnih knjig, je pa res, da nas zadnje čase slovenska javnost bolj pozna po teh biografijah estradnikov. /.../ Slovenske razmere so pač take, da po statistikah bere približno polovica ljudi. To knjigo smo naredili za tisto drugo polovico, ki zelo malo bere, da bi vsaj kaj prebrali." Torej, če povzamemo, ni pomembno, kaj berejo, le da berejo.

Kmalu še tri podobne knjige
Mrvar je sicer napovedal, da bodo v založbi do konca leta izdali še najmanj tri podobne biografske knjige, a ni želel izdati, kdo bodo glavni junaki. Pred kratkim je svojo biografijo napovedala tudi Suzana Jakšič, udeleženka resničnostnih šovov Big Brother in Kmetija slavnih, ki se je danes pojavila tudi na tiskovni konferenci Damjana Murka.

V videopogovoru na desni lahko izveste, zakaj se je Damjan Murko odločil za izdajo biografije.

Bralce zanima vse o Damjanu Murku
In kaj spodbuja znane, da se javnosti ne predstavljajo več le s pojavljanjem v tračarskih revijah, s sodelovanjem na prireditvah in s pojavljanjem na raznih družabnih srečanjih, temveč svoje tako zanimivo življenje predstavijo še v knjigi? "V prvi vrsti moram povedati, da ne gre za to, da bi se meni zdela moja knjiga zanimiva za bralce, ampak se bralcem zdi zanimiva. Knjiga se je v dveh, treh dneh, odkar je na policah, prodala v astronomskih nakladah," se je Damjan Murko malce izognil odgovoru na vprašanje.

Sicer pa je prepričan, da je biografija nadgradnja njegovega dozdajšnjega ustvarjanja, in zagotavlja, da ne gre zgolj za promocijo, saj "bi svojo prepoznavnost težko še podvojil ali potrojil".

Murko in Scheicherjeva obljubljata, da v knjigi ne manjka pikantnih podrobnosti (tudi iz njegovega spolnega življenja). Ali je razgaljanje intime lahko nadgradnja glasbenega ustvarjanja, pa naj vsak bralec presodi sam.

Murko: Težko bi s knjigo povečal prepoznavnost