Erykah je znana po svojih političnih 'izbruhih' in opredeljevanju. Foto: EPA
Erykah je znana po svojih političnih 'izbruhih' in opredeljevanju. Foto: EPA
Erykah Badu
Video je Erykah izdala le nekaj dni pred izidom njenega novega albuma New Amerykah part Two: Return of the Ankh. Foto: EPA

Pevkin spot za pesem Window Seat je bil sneman na "gverilski" način, kar pomeni, da ga je posnela brez kakršne koli ekipe v enem dnevu. V njem glasbenica sredi belega dne hodi po ulicah Dallasa in ob tem trga s sebe oblačila. Konča popolnoma brez oblačil blizu turistični točki Dealy Plaza, ki je postala popularna po atentatu na Kennedyja leta 1963.

Videospot, ki ruši tabuje
Da je vse še bolj skregano z vsemi normami, poskrbijo otroci, ki se med njenim "sprehodom" pojavijo na kraju snemanja – ulici. Na nov umetniški izdelek glasbenice se kljub polemikam ni oglasil njen menedžer, medtem ko se je Erykah oglasila prek socialnega omrežja Twitter. "Tam so bili otroci in lahko samo molim, da jim nisem povzročila travm," je zapisala glasbenica.

Umetniški presežek ali popolna brca v temo?
Z videospotom je želela le izraziti svoje nasprotovanje skupinskem prepričanju, "da se ne izraža mnenje, če to nasprotuje tistim, ki jih ljubimo in bojimo". In medtem ko nekaterim njenim najbolj gorečim oboževalcem ne zmanjka besed hvale nad njeno umetniško vizijo, so drugi veliko bolj kritični.

Erykah je na Twitterju še zapisala, da je bila prestrašena med snemanjem videa: "Toda strahu sem se počasi otepala. Soočila sem se s številnimi strahovi, ki sem jih imela v tistih trenutkih."

Med montiranjem so izpustili kadre, kako so se naključni mimoidoči za njo drli, češ da gre za javni prostor in da bi se morala sramovati svojega dejanja. "Bila sem prezaposlena z oprezanjem za policisti in nisem imela časa, da bi se sramovala svoje golote. Gola sem že ves čas v mojih besedah, dejanjih in delu," je še zapisala na Twitterju. In ko so kamere ugasnile? "Bežali smo," je bila jedrnata Erykah.