Hrvaško bo predstavljala 24-letna Nina Kraljić, ki jo je širša javnost lahko spoznala med nastopanjem v šovu The Voice. Foto: Universal Music
Hrvaško bo predstavljala 24-letna Nina Kraljić, ki jo je širša javnost lahko spoznala med nastopanjem v šovu The Voice. Foto: Universal Music
Hrvaška se s Kraljevićevo vrača na Evrovizijo po dveh letih. Foto: Universal Music
Zvočni posnetek Lighthouse na portalu YouTube se je v slabih 24 urah približal 400.000 ogledom. Foto: Universal Music
Po zmagi na The Voice je Nina izdala singel Zaljuljali Smo Svijet, kjer je ostala zvesta etno zvoku. Foto: Universal Music

Hrvati se po dveh letih vračajo na Evrovizijo in tokrat upajo v prvo zmagovalko njihove različice resničnostnega šova The Voice. Ta je že v sklopu oddaj prepričevala tako mentorje kot gledalce s svojim edinstvenim glasom in stremljenjem za pridihom etna. Po zmagi je bila lani razglašena za najboljšo mlado pevko, 24-letnica pa je zdaj po izjemno uspešnem letu pred novo preizkušnjo.

"Nikoli ne veš, kako se bo končalo. Vedno razmišljam samo o čim bolj kakovostni izvedbi pesmi, ne glede na to, na katerem odru stojim. Nastopiti na evrovizijskem odru je vsekakor velika čast; to bi bilo v čast tudi veliko starejšim kolegom. Lepo je predstavljati svojo državo, to je velika priložnost in izkušnja," je dejala Kraljićeva za MMC.

Ob tem je pozdravila odločitev Hrvaške radiotelevizije, da se znova vrne na Evrovizijo. "Mislim, da je to odraz kulture, ne glede na to, da nekateri ljudje to vidijo kot padec umetnosti. Menim, da smo lahko na Evroviziji vsako leto slišali vsaj eno vrhunsko pesem. To je velika priložnost za glasbenike iz različnih držav, da se med seboj spoznajo, in da se glasba na lep način prikaže kot univerzalni jezik. Tako razumem tudi letošnji slogan Evrovizije Come Together," je pojasnila pevka.

Od zmage na resničnostnem šovu do Evrovizije
Kraljićeva še zdaleč ni stereotipna tekmovalka oz. zmagovalka resničnostnih šovov. Pri 14 letih je šla od doma, da bi sledila svojim glasbenim sanjam. Po dveh letih se je izpisala iz glasbene akademije, ker jo je ta omejevala pri izražanju. Pred The Voice se je preizkusila na šovu Supertalent, toda ves čas se je zavedala, da je najtežji del njenega poklica uveljavitev svojih idej.

"Menim, da je najboljša odločitev, da ostaneš zvest samemu sebi in načinu izražanja, v katerem tvoja osebnost pride najbolje do izraza. Nikoli ničesar ne počnem z razlogom, da bi ugajala množicam. Vedno sem v službi glasbe, v službi skladbe," je poudarila pevka.

Na pesem Evrovizije prihaja s pesmijo Lighthouse, pod katero sta se kot avtorja glasbe in besedila podpisala Avstrijca Andreas Grass in Nikola Paryla, ki delujeta pod imenom POPMACHÉ. "Pesem sem prejela od svoje glasbene založbe Universal Music. Ko smo se odločali med dvema skladbama v ožjem izboru, sem s svojo ekipo odletela na Dunaj in v studiu odpela obe pesmi. Takrat sem prvič spoznala Andreasa Grassa in Nikolo Parylo (POPMACHÉ). Bila sam navdušena nad njunim gostoljubjem in timskim načinom dela – da glasbeniku pustita, da izrazi svoje ideje. Veliko smo se smejali; izjemno prijetno je bilo sodelovati z njima. Za produkcijo je na koncu poskrbel nemški producent Thorsten Brötzmann, ki je skladbo dvignil na povsem drugo raven," je dodala Kraljićeva.

Čeprav ni avtorica glasbe, je veliko časa posvetila razmišljanju, čemu in komu bi posvetila pesem. "Spomnila sem se na svoje prijatelje, ki delajo na ladji in se domov vrnejo po šestih mesecih ali po letu dni, in njihovih zgodb: od hrepenenja po domu do občutja tesnobe in vznemirjenosti, ki ju povzroča neraziskano, brezmejno morje. Pesem nas je prav tako spomnila na begunce, ki potujejo prek morja, da bi našli nov dom, in tragične situacije, v katerih so se znašli," je dejala Kraljićeva. Pesem bo hkrati le del mozaika, ki ga pevka pripravlja za svoj prvenec.

Lepe želje tudi za ManuEllo
Je pa bila hrvaška predstavnica prva v letošnji evrovizijski družini, ki je čestitala ManuElli ob uvrstitvi na izbor. "ManuElle ne poznam osebno, a mislim, da je zelo pomembno, da se glasbeniki med seboj podpiramo. Veselim se, da se bova družili v Stockholmu. Občutek imam, da je zelo prijetno dekle – to se takoj začuti," je poudarila in dodala: "V njeni pesmi mi je zelo všeč vokalni del brez besedila, kjer ManuEllin glas resnično pride do izraza."

Sicer pa vse države še vedno niso predstavile pesmi, s katerimi se bodo predstavile na Evroviziji. Za zdaj na stavnicah kraljuje ruski predstavnik, velik skok je naredila Hrvaška, je pa zanimivo, da čeprav Avstralija in Švedska še nista predstavili svojih pesmi, že veljata za favoritinji. Izbor za pesem Evrovizije bo potekal med 10. in 14. majem. Hrvaška predstavnica se bo predstavila v prvem predizboru, slovenska pa v drugem.