Rezek ritem in klasični tenor sta Cee-Loja izoblikovala v enega izmed najbolj prepoznavnih vokalistov v hip-hopu. Foto: EPA
Rezek ritem in klasični tenor sta Cee-Loja izoblikovala v enega izmed najbolj prepoznavnih vokalistov v hip-hopu. Foto: EPA
Cee-Lo Green
Cee-Lo je te dni izjemno produktiven z videospoti, saj je F**k you že tretji v enem mesecu. Foto: EPA
Andre 3000 in Big Boi
Cee-Lo je sicer pomagal tudi hiphopovskemu duetu Outkast ob samem začetku. Tako gostuje na njunem prvencu Southerplayalisticadillacmusik iz leta 1994 pri skladbi Git Up, Get Out. Foto: EPA
Cee-Lo Green
Njegov novi album naj bi po pričakovanjih izšel še letos. Foto: EPA

Začetna melodija z močno asociacijo na kakšno izmed skladb najstniške zasedbe Jackson 5 in razjarjenost nad dekletom, ki mu je strla srce, je rdeča nit Cee-Lojevega novega singla. A grenkoba in sovraštvo še nikoli prej (ali pa redko kdaj) nista bila povezana s tako hitrim in plesnim ritmom, kot je v F**k you.

Pesem je pospremil videospot, ki je sestavljen izključno iz besedil, a vendar izstopa zaradi uporabe po navadi cenzurirah zmerljivk. Sporočilo je enostavno in kratko, a definitivno zelo jasno.

Pionir južnjaškega rapa
Pevec, raper in tekstopisec z globokim spoštovanjem do gospela in soula je izoblikoval in izklesal ameriški jug. S hreščečim glasom se je Cee-Lo, rojen kot Thomas DeCarlo Callaway, takoj vklopil v hiphopersko zasedbo Goodie Mob, ki je mnogim umetnikom z juga predstavljala osnutek tega, kaj naj bi bil južnjaški "dirty-south" raperski slog (na površje je prišel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja).

Prezrti samostojni napori
Potem ko je Cee-Lo zapustil zasedbo in podpisal z založbo Arista Records, je izdal samostojni prvenec Cee-Lo Green and His Perfect Imperfactions (2002), vendar je z njim ostal pred pragom komercialnega uspeha. Bil pa je opažen med kritiki. Njegov drugi album Cee-Lo Green is the Soul Machine se je z radijskimi skladbami, kot sta I'll Be Around in The One, še bolj prikupil kritikom, kljub temu pa ostal pred vrati "mainstreama".

Gnarls Barkley - prava odskočna deska
Njegov nov samostojni poskus F**k you Cee-Loja nedvomno vrača h komerciali, ki jo je dodobra okusil že kot vokalist skupaj s producentom, ki je med drugimi drugi zakrivil album animiranega projekta Blurovca Damona Albarna, Gorillaz (Demon Days), Dang er Mousom v zasedbi Gnarls Barkley.

Duet, za katerega so mnogi menili, da to ni in da je Cee-Lo v bistvu Gnarls Barkley, si je ime zgradil na "mainstremovskem" dosežku leta 2006 - Crazy je bila uvrščena na platinasti album St. Elsewhere.

Dve leti po prvencu sta raper/pevec in multiinsturmentalist/producent izdala (in postala) The Odd Couple (po naše nenavadni par). Prvi singel Run z drugega albuma pa je dosegel le skromen uspeh na radijskih postajah.

Takrat je novinar New York Timesa Jeff Chang v prispevku, naslovljenem "Najprej je prišla norost, zdaj nenavadnost", vprašal Cee-Loja, kako je potekal kreativni proces pri drugi plošči. Prvi glas dueta mu je razložil, da ni poskušal napisati še en Crazy: "Če bi obstajala formula za to, bi prekinil ta intervju in odšel takoj nazaj v studio."

Od Somraka do F**k you
In zdaj, štiri leta po svetovnem preboju, se Cee-Lo znova išče v samostojnih vodah. Revija Billboard je nanj opozorila že, ko je združil moči z britanskim didžejem Paulom Oakenfoldom. Poleg tega je Cee-Lo na spletu za pokušino brezplačno izdal Stray Bullets, ki napoveduje njegov album The Lady Killer.

Njegov prodoren glas pa smo lahko zasledili tudi na soundtracku Seksa v mestu 2 in v indieljubezenski skladbi What Part of Forever, s katero se je pridružil kolažu zvenečih imen, ki so poskrbela za najbolj "alter" soundtrack za najbolj "mainstreamovski" film tega leta - govor je o Somraku: Mrk.

What Part of Forever ni klasični Cee-Lo iz prejšnjih let in sodelovanj, a singel ga je izstrelil v bazen priložnosti, ki pridejo ob vstopu v fanatično oboževano območje Somraka, hkrati pa je ustvaril dobro podlago za njegovo naslednjo potezo, ki jo lahko poslušate spodaj.