Po poročanju tujih medijev naj bi M.I.A. po nastopu na Super Bowlu zapustila svojega zaročenca in 3-letnega sina, s katerim se po besedah virov ni veliko ukvarjala, saj ga je skupaj z zaročencem puščala samega tudi več tednov skupaj. Foto: Reuters
Po poročanju tujih medijev naj bi M.I.A. po nastopu na Super Bowlu zapustila svojega zaročenca in 3-letnega sina, s katerim se po besedah virov ni veliko ukvarjala, saj ga je skupaj z zaročencem puščala samega tudi več tednov skupaj. Foto: Reuters
M. I. A.
V družbi Madonne in Nicky Minaj je umetnica prišla do širše prepoznavnosti. Foto: Reuters
M. I. A.
Med nastopanjem je bil za M.I.A. usoden dvig sredinca. Foto: Reuters
M.I.A.
Umetnica še zdaleč ni rekla zadnje. Foto: Reuters
Madonna
Madonna za potezo M.I.A. ni vedela - vsaj tako zatrjuje sama. Foto: EPA

A prvi občutek vara, kajti že nekje do sredine njenih videospotov in skladb ostane gledalec in poslušalec odprtih ust. Seks, nasilje, droge, zatiranje, prezir, bes - vse to vkomponirano v elemente hip-hopa, elektronike, plesne glasbe in alternative. 36-letna M.I.A. je svojo kariero začela leta 2000 kot vizualna umetnica, ustvarjalka filmov in oblikovalka v zahodnem predelu Londona, kjer je dve leti pozneje začela svojo pevsko pot in se prebila na prizorišče s singloma Sunshowers in Galang. Zasidrala pa se je s kontroverznim Born Free, ki je bil nekaj časa celo prepovedan na portalu You Tube.

Po videzu svojevrstna mešanica Janet Jackson in Freide Pinto je do svojih sekund medijske pozornosti prišla med letošnjim nastopom na Super Bowlu, ko je ob kraljici popa Madonni in nekdanji najdejavnejši pomočnici v svetu hip-hopa čez lužo Nicky Minaj dodobra izkoristila svoj pevski vložek. Ni se ponovila afera Nipplegate, a za konservativno naravnane Američane je bil dvignjen sredinec precej blizu tega.

Še sama kraljica popa se te dni ukvarja z njeno potezo. Na losangeleški radijski postaji KIIS-FM se je sinoči znova opravičevala, da je bila poteza hip-hop umetnice"otročja, negativna in storjena na napačnem mestu" - konec koncev si je šov med odmorom finala ameriškega nogometa, na katerem so letos znova slavili New York Giantsi, ogledalo več kot 114 milijonov Američanov - med njimi tudi mladoletniki. "Nisem vedela nič o tem, dokler nisem odšla. Zelo sem bila presenečena," se je še izgovarjala Madonna. Kot je dejala 53-letna pevka, se ji je M.I.A. opravičila. "Vem, da se počuti grozno ... Sprejela sem njeno opravičilo, toda mislim, da ima svojo glavo še kar v pesku. Nisem prepričana," je dejala Madonna v oddaji Carsona Dalyja na radiu AMP 97.1.

Razvpitost - njeno srednje ime
A razvpitost M.I.A. se ni pojavila čez noč. Britanka šrilanških korenin ima za sabo eno izmed najbolj neobičajnih in neverjetnih zgodb v svetu sodobne zabavne industrije. M.I.A. - katere kratice izvirajo iz besede Missing in Action (po naše: pogrešana v akciji) - je "otrok ukradenih sanj" šrilanških Tamilcev, katerih mirno življenje je za vedno spremenila državljanska vojna, ki je vihrala četrt stoletja. Vojna je postavila na nasprotne bregove Singalce in Tamilce.

Iz Londona v Šrilanko in nazaj
Čeprav se je rodila v Londonu leta 1975, se je skupaj z družino vrnila v Šrilanko kot otrok. Njen oče Arul Pragasem je postal ustanovitveni član tamilske separatistične manjšine, ki je začela zahtevati ustanovitev neodvisne tamilske države z imenom Ealam.

Otroštvo umetnice je bilo tako raztreščeno - njena družina je veljala za nasprotnike države in zato je svoje otroštvo preživela v skrivanju pred šrilanško vojsko. Živela je v objemu nasilja in zlorab. Leta 1987 je njena mati odpeljala vse svoje otroke nazaj v London, kjer so živeli kot begunci, medtem ko je njen oče ostal v Šrilanki in na koncu postal mediator med nasprotnima bregovoma.

M.I.A. je odrasla v revščini južnega Londona in se ob tem soočala tako s pomanjkanjem kot rasnimi očitki. A iz vse bede se je dvignila v svet popglasbe in zvezdništva. Njeno turbulentno otroštvo tako pojasni nasilne videospote, provokativne izjave in poze. Na primer: večkrat je že obtožila šrilanško vlado, da je kriva za genocid nad Tamilci, in še vedno trdi, da vlada v Kolombu širi propagando proti njej. "Moje rojstvo ni nič, če pomislim, da morajo ženske v Šrilanki rojevati v koncentracijskih taboriščih," je nekoč izjavila za New York Times.

Po vsem tem se zdi, da je bil sredinec šele začetek ... Začetek konca? Morda.