Svoje spretnosti je pokazalo 15 žanjcev in žanjic. Foto: Gašper Stopar
Svoje spretnosti je pokazalo 15 žanjcev in žanjic. Foto: Gašper Stopar

Žanjic in žanjcev, ki spretno sučejo srp, človek ne vidi več prav pogosto, zato je ogled žetve pod žgočim soncem, tako kot so to počeli včasih, izredno zanimivo doživetje.

Tradicionalno tekmovanje v žetvi je odprl župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, ki ga veseli, da se v občini še vedno obujajo stari kmečki običaji, ko so se naši predniki trudili za dobro letino.

Pod budnim očesom komisije
Obiskovalci so kljub vročini uživali ob spretnostih 15 žanjcev, ki so želi pod budnim očesom komisije. Ta je ocenjevala hitrost žetve, temeljitost žanjcev, trdnost snopa in vse drugo, kar botruje končni skupni oceni in točkovanju žetve.

V posebni kategoriji je ocenjevalna komisija izbrala tudi naj žanjico in naj žanjca. Izbrana sta bila zunaj tekmovalnega dela, kar pomeni, da čas njune žetve ni igral odločilne vloge, ampak sta bili pomembni izvirnost obleke in opreme ter pravilen in natančen način žetve. To sta postala Marija Žakelj iz Žužemberka in domačin Milan Trunkelj. "Naj žanjca odražata tradicionalno podobo žanjcev in način njihovega dela," so zapisali na občini Ivančna Gorica.

Po končani žetvi so za obiskovalce poskrbeli s hrano in pijačo, bogatim srečelovom in dobrim razpoloženjem ob zvokih ansambla Divja kri.