Postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, so zdaj veliko bolje usklajeni, zagotavlja vlada. Foto: Televizija Slovenija
Postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, so zdaj veliko bolje usklajeni, zagotavlja vlada. Foto: Televizija Slovenija
Nuška Čakš Jager. Foto: Zajem zaslona
Nuška Čakš Jager. Foto: Zajem zaslona

Zadnje podatke je na vladni novinarski konferenci predstavila tudi predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. "V zadnjih 24 urah je bilo opravljenih izjemno veliko testov (1439), kar je zelo dobro in nas uvršča v vrh evropskih držav. Imeli smo 36 pozitivnih primerov, dva obolela sta bila v karanteni," je povedala epidemiologinja. Število hospitaliziranih bolnikov se je v sredo povečalo za tri, nihče izmed njih pa ne potrebuje intenzivne nege.

Po besedah epidemiologinje v zadnjem času izjemno narašča odstotek ljudi, ki zbolijo, potem ko jim je odrejena karantena. "Na začetku je zbolelo okoli tri odstotke ljudi, ki so bili poslani v karanteno. Zdaj je takšnih že skoraj 10 odstotkov. To je izjemen podatek in dokaz, zakaj je karantena tisti ukrep, ki nam omogoča, da obvladujemo širjenje bolezni," je povedala epidemiologinja.

Dodala je, da je v zadnjem času tudi visok odstotek okužb vnesenih iz tujine in okužb, ki so povezane s temi primeri. "Med državami, iz katerih smo odkrili vnesene primere, vodi Hrvaška (179), sledijo BiH (45), Srbija (30) in Kosovo (19)," je na novinarski konferenci statistiko vnesenih okužb za obdobje od 1. junija do 23. avgusta povzela Nuška Čakš Jager. V tem obdobju je bilo iz tujine skupno vnesenih 323 primerov.

Po podatkih sledilnika covid-19 so bile v torek štiri okužbe potrjene pri tujih državljanih, tri v Ljubljani, Grosupljem in Šentjurju, dve v Kopru, Bledu in Velikih Laščah, po ena pa v Celju, Lendavi, Novi Gorici, Piranu, Brezovici, Dravogradu, Kamniku, Sevnici, Žalcu, Šmarju pri Jelšah, Brežicah, Gradu, Komendi, Ljubnem, Murski Soboti, Veliki Polani in Radljah ob Dravi.

Država se pripravlja na težavnejšo jesen

Srečanje na Brdu pri Kranju

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je glede nove razvrstitve držav na rdeče, rumene in zelene sezname na novinarski konferenci pojasnil, da se danes sestajajo krizni del vlade oz. ministri, ki so pomembni za spoprijemanje s covidom-19, ministri za delo, šolstvo, notranje zadeve in zdravje.

Navzoči so bili tudi podpredsedniki vlade in premier, predstavniki NIJZ-ja, svetovalne skupine vlade, civilne zaščite in zdravstvene inšpekcije, torej organi, ki prevzemajo velik del bremena pri spopadanju s covidom-19.

KACIN PO SESTANKU NA BRDU

Po popoldanskem srečanju na Brdu pri Kranju je Kacin v izjavi za medije zagotovil, da so zdaj postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, in ravnanje v primeru okužbe v domovih za starejše usklajeni veliko bolje kot do zdaj. Ministri so predstavili doseženo stanje pripravljenosti, ocenili, kaj nas lahko doleti, in pregledali zaloge zaščitnih sredstev. Določili so prihodnje prioritete, za nujne primere bo po besedah Kacina na voljo tudi proračunska rezerva. Do druge polovice septembra morajo po njegovih besedah pripraviti vse potrebno, da jesenski hlad in zimski mraz ne bi presenetila nikogar, da bodo pripravljeni na morebiten vnos virusa v katerega od domov starejših občanov in da bodo najbolj ogrožene skupine lahko v bolnišnicah ustrezno oskrbeli. Ker bo v hladnejših mesecih po pričakovanjih med obolelimi več starejših, bo tudi obremenitev bolnišnic po njegovih napovedih večja. Pripraviti se je treba tudi na povečan obseg testiranja, je poudaril Kacin. Zato bodo potrebovali več laboratorijskih kapacitet, treba je biti pripravljen tudi na vnos virusa v tak laboratorij. Potrebujemo več rezervnih sistemov, da se nam ne zgodi nobeno ozko grlo in da bomo vedno v stanju v realnem času opraviti testiranje in pripraviti rezultate testov, je poudaril.

Prizadevanja za nemoten začetek pouka

Kacin: Poudarek je na spremljanju števila vnosov okužb

Na podlagi omenjene razprave na Brdu bodo pripravljeni predlogi za odločanje v četrtek na vladi.

"Pri tem nas manj zanima incidenca okuženih v posameznih državah, temveč koliko imamo vnosov okužb iz posamezne države. S tem smo pravočasno zamejili celotno območje zahodnega Balkana, ker smo presodili, da je bil trend, ne glede na številke, tak, da bi bilo preprosto neodgovorno samo opazovati in čakati na številke. Pri Hrvaški smo začeli pravočasno opozarjati, ko smo videli trende in frekvenco novih okužb. Nobenih napovedi ni, da bi se število novookuženih na Hrvaškem v kratkem času lahko zmanjševalo. Ugotavljamo, da je od prejšnjega tedna vnosov iz Hrvaške bistveno manj, saj so se Slovenci po prvih opozorilih, objavljenih 14. avgusta, začeli vračati. Naš namen in cilj sta, da se čim več tistih, pri katerih se bo okužba razvila in gredo v šolski sistem, pravočasno identificira in jih izločimo iz šolskega sistema, da šola "krene na polno"," je na novinarski konferenci dejal Kacin.

Ob tem je dodal, da pri Italiji spremljajo posamezne dežele, število okužb pa raste tudi v Furlaniji – Julijski krajini. "Kdaj bi to število doseglo mejo, ko se je treba odločiti, kako in kaj, je stvar nadaljnjega poteka dogodkov," je še pojasnil.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nova okužba v Črnečah

Obsežna dodatna testiranja stanovalcev in zaposlenih v Koroškem domu starostnikov v Črnečah so potrdila, da je z novim koronavirusom okužena še ena stanovalka, skupno so tako doslej okužbo potrdili pri dveh stanovalkah doma.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah pri Dravogradu je trenutno 255 stanovalcev. V času razglašene epidemije novih stanovalcev v dom niso sprejemali, od junija dalje pa so jih začeli ponovno sprejemati, sprejem pa je potekal po posebnem protokolu.

V petek je bila v dom sprejeta tudi stanovalka, ki ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. Vendar se je pozneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik.

V domu so po potrjeni okužbi takoj ustavili sprejem novih stanovalcev, prepovedali so vse obiske in prekinili druženja med stanovalci. Skladno z navodili stroke so opravili obsežna dodatna testiranja.

Doslej so znani izvidi več kot 50 testov, ki so pokazali, da je dodatno okužena še ena stanovalka z istega oddelka, izvidi testov pri 39 stanovalcih so bili negativni, prav tako so bili negativni izvidi pri vseh testiranih zaposlenih.

Stanovalka, pri kateri so najprej ugotovili okužbo, je bila premeščena v Univerzitetni klinični center Maribor, drugo okuženo stanovalko pa so nastanili v rdečo cono doma. Nobena ni kazala znakov covida-19.

Glede na ugotovljene stike je trenutno v sedemdnevni osamitvi nekaj zaposlenih iz doma, kar predstavlja dodatno obremenitev za druge zaposlene, je še povedal Mlačnik. Zaščitne opreme imajo v domu dovolj.

Doslej v tem domu niso imeli potrjenih okužb z novim koronavirusom.

Šola se mora začeti, odzivanje bo vsakodnevno