Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pršilo za nos namreč vsebuje heparin, antikoagulacijsko zdravilo za preprečitev strjevanja krvi oziroma tvorbo strdka. Zdravilo je, ki je že na trgu, bi lahko nevtraliziralo proteinske konice virusa (ang. spike protein).

Pršilo bi se uporabilo za preprečitev okužbe z novim koronavirusom. Raziskovalci upajo, da bi bilo učinkovito v zgodnji stopnji okužbe.

Sorodna novica Četrti odmerek cepiva v Izraelu, v Italiji ovadili 140 necepljenih zdravstvenih delavcev

"Uporabili bi ga lahko kjer koli na javnem mestu, kjer je gneča," je dejal vodja raziskave profesor Don Campbell. "Za ljudi, kot sem sam, ki se bojimo covida, bi se z enim vnosom, preden gremo po nakupih ali na nogometno tekmo, počutili veliko bolje. To bi postalo orodje, ki bi nam dajalo nadzor," dodaja.

Zdravilo se ne absorbira v kri, temveč ostane v nosu

Raziskave z nosnimi pršili že potekajo tudi drugje po svetu, a tokrat je v njih prvič uporabljen heparin – finančno dostopno zdravilo, ki ga že zdaj uporabljajo posamezniki, ki imajo težave s strdki v krvi. Posebnost pršila s heparinom je v tem, da se ne absorbira v krvni obtok, ampak ostane v nosnici. Ravno tam pa naj bi se proteinske konice virusa nalepile nanj, in ne na celico.

Za dobro zaščito bi bila verjetno potrebna dvakratna aplikacija trikrat na dan, vsaj toliko jo bodo jemali testiranci v preizkusnem obdobju, da bodo potrdili, ali je bil prenos z okužene na neokuženo osebo v istem gospodinjstvu resnično preprečen.

Profesor Cambell meni, da bi bila to optimalna rešitev, saj je nosni pršilnik tudi priročen, "sam ga uporabljam že 20 mesecev, pa mi nos še ni odpadel, tudi izkrvavel še nisem (...). Prepričani smo, da bi lahko učinkovalo."

Raziskava bo sicer potekala do sredine naslednjega leta. Če bi se izkazala za učinkovito, bi se uporabljala skupaj s cepljenjem in drugimi zaščitnimi ukrepi, poroča BBC.