Foto: EPA
Foto: EPA

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da čeprav je omikron milejša različica novega koronavirusa, lahko zaradi velikega števila okuženih predstavlja resno grožnjo za zdravstvo.

Opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

Generalni direktor WHO-ja trdi, da bi z enakomerno razdelitvijo cepiv po svetu že septembra lahko preprečili akutne izbruhe novega koronavirusa. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja trdi, da bi z enakomerno razdelitvijo cepiv po svetu že septembra lahko preprečili akutne izbruhe novega koronavirusa. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila bogatejše države, da bo množično cepljenje s poživitvenimi odmerki pandemijo covida-19 samo še podaljšalo. Izrael bo kot prvi na svetu začel cepljenje s četrtim odmerkom, o tem razmišlja tudi Nemčija.

"Obširni programi deljenja poživitvenih odmerkov bodo pandemijo najverjetneje podaljšali, namesto da bi jo končali," je opozoril prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Glavni razlog je, da bodo večino odmerkov prejele države, kjer je že tako visoka stopnja precepljenosti. Ti odmerki nato manjkajo v revnejših državah, kar pa daje virusu priložnost, da se nenadzorovano širi in se razvija.

Če bi bogatejše države svoje poživitvene odmerke namenile revnejšim državam, bi bilo lahko že septembra v celoti cepljenih 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. WHO namreč ocenjuje, da bi se lahko pri tej stopnji precepljenosti v vsaki od držav preprečila akutna faza pandemije. Tako pa več kot polovica držav članic WHO-ja tega cilja ne bo dosegla niti do konca januarja, je še posvaril Tedros.

V številnih državah so v zadnjih tednih pospešili kampanje cepljenja s poživitvenim odmerkom v strahu pred novo koronavirusno različico omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Za zdaj so jo potrdili v najmanj 106 državah, ponekod je že prevladujoča.

Tedros je še poudaril, da obstoječa cepiva še vedno nudijo zaščito pred hujšim potekom bolezni, tudi ob okužbi z omikronom. Večina primerov hospitalizacij in smrti je namreč pri necepljenih.

Praznovanje zimskega solsticija pri Stonehengeu. Britanska vlada se še ni opredelila do ukrepov po božiču. Foto: EPA
Praznovanje zimskega solsticija pri Stonehengeu. Britanska vlada se še ni opredelila do ukrepov po božiču. Foto: EPA

V Združenem kraljestvu prvič več kot 100.000 okužb

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 106.122 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije.

Število okužb zaradi različice omikron hitro narašča. Na Otoku so od 15. decembra zaznali osem od desetih doslej najvišjih dnevno potrjenih števil okužb. Število potrjenih okužb v državi se je v zadnjih sedmih dneh povečalo za skoraj 60 odstotkov v primerjavi s tednom poprej, poroča BBC.

V zadnjem dnevu je umrlo 140 covidnih bolnikov. Skupno število smrtnih žrtev je v zadnjem tednu sicer upadlo za 2,7 odstotka v primerjavi s tednom prej, poroča BBC. V bolnišnicah se trenutno zdravi 8008 bolnikov, kar je največ po 22. novembru, medtem ko je britanski rekord 39.254 hospitalizacij iz 18. januarja letos.

BBC pri tem sicer poudarja, da se trendi glede hospitalizacij in smrtnosti odražajo počasneje in se odrazijo šele nekaj časa po tem, ko se število okužb začne povečevati.

Britanski premier Boris Johnson je še v torek sicer zatrjeval, da v Angliji v nasprotju z drugimi deli Združenega kraljestva pred božičem ne bodo uvajali novih omejitvenih ukrepov. Ni pa izključil možnosti zaostrovanja po božiču.

So pa danes v Angliji sprejeli spremembe glede karantene, ki za pozitivne na testiranju na novi koronavirus po novem namesto deset velja sedem dni, če je oseba šesti in sedmi dan na testiranju negativna.

Svetovalna skupina za cepljenje je ob tem priporočila cepljenje proti covidu-19 tudi za ranljive otroke v starosti med pet in 11 let ter poživitvene odmerke za stare med 12 in 17 let.

Sorodna novica Nemčija po božiču v omejitev druženja in zaprtje barov

Avstrija po božiču v še dodatno zaostrovanje ukrepov

Avstrija namerava 27. decembra zaostriti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Restavracije in lokali bodo lahko obratovali do 22. ure, to velja tudi za silvestrovo, omejuje pa še število ljudi na prireditvah, je sporočila sovodja skupine za usklajevanje Gecko Katharina Reich.

Od ponedeljka bodo srečanja, pri katerih ni določenega sedežnega reda, omejena na največ 25 ljudi. Pri prireditvah z določenim sedežnim redom bo dovoljeno 500 ljudi, ki so cepljeni ali preboleli. Dogodki s 1000 osebami bodo mogoči ob pogoju PC in predložitvi negativnega testa, dogodki z 2000 osebami pa ob izpolnjevanju pogoja poživitvenega odmerka in ob predložitvi negativnega testa. Nujne bodo tudi maske.

Tudi na Švedsko le še z negativnim izvidom testa

Vsi tuji državljani bodo za vstop na Švedsko od 28. decembra potrebovali negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur, je sporočila švedska vlada. S tem se je pridružila sedmim evropskim državam – Portugalski, Irski, Cipru, Latviji, Italiji, Grčiji in Avstriji – ki so v zadnjih dneh za vstop uvedle obveznost testiranja, tudi za cepljene proti covidu-19.

Italijanska policija je zadnji mesec izvajala poostren nadzor nad zaposlenimi v zdravstvu. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Italijanska policija je zadnji mesec izvajala poostren nadzor nad zaposlenimi v zdravstvu. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

V Italiji 135 kazenskih ovadb necepljenih zaposlenih

Italijanski karabinjerji so od novembra do danes izvedli preiskavo 6600 zdravstvenih ustanov in lekarn. Potrdili so, da 300 zaposlenih ni bilo cepljenih proti covidu-19, čeprav bi morali biti, 135 pa so jih kazensko ovadili, saj so (necepljeni) hodili na delo.

Poleg tega so zaprli še šest ambulant in dve lekarni, ki so obratovale kljub prepovedi.

V Italiji je cepljenje proti covidu-19 za zaposlene v zdravstvu obvezno od aprila. Konec novembra so to obveznost razširili še na administrativno osebje v zdravstvenih ustanovah. Od 15. decembra je obvezen tudi poživitveni odmerek cepiva. Necepljeni ne smejo priti na delo, grozi pa jim tudi, da ne dobijo plače. Če kljub temu delajo na delovnem mestu, jim grozi globa.

Četrti odmerek cepiva v Izraelu

Izraelski premier Naftali Benet je predlog že pozdravil in pristojnim organom odredil, naj se pripravijo, pa čeprav mora ukrep sprva odrediti zdravniška zbornica.

Četrti odmerek naj bi starejši od 60 let in zaposleni v zdravstvu prejeli najmanj štiri mesece po tretjem odmerku.

Kot poroča BBC, se je država odločila za ta korak po prvem znanem smrtnem primeru zaradi okužbe z omikronom. V državi naj bi bilo po podatkih najmanj 340 okužb s to različico.

"To je čudovita novica in zagotovilo, da bomo prebrodili tudi novi val okužb, ki ga svetu prinaša omikron," je dejal Benet in ob tem pozval ljudi, naj ne oklevajo.

Izrael je bila prva država na svetu, ki je sploh začela cepiti proti covidu-19, in tudi prva država na svetu, ki je začela cepiti s tretjim odmerkom. Prav tako je bila ena izmed prvih držav, ki je odobrila cepljenje otrok, starih med 5. in 11. letom starosti.

Benet je še dejal, da si želi, da bi v prihodnjih dveh tednih cepili vse otroke, da bi "upočasnili in oslabili" moč novega vala okužb.

V Izraelu je z vsaj enim odmerkom cepiva cepljenih 71 odstotkov prebivalcev, z obema 65 odstotkov, poživitveni odmerek pa je prejelo 46 odstotkov ljudi.

Izrael uvaja četrti odmerek cepiva

Nemški minister napoveduje možnost četrtega odmerka

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je medtem posvaril, da se Nemčija ne bo izognila primežu omikrona. Zato je po njegovem mnenju treba okrepiti akcijo poživitvenih odmerkov.

Glede na dosedanje trende pa novi minister domneva, da bo enkrat potreben tudi četrti odmerek cepiva. "Kot znanstvenik domnevam, da bo potreben tudi četrti odmerek," je povedal Lauterbach. Trenutno se kažejo trendi, da zaščita, pridobljena s cepivi, ni trajna, je dodal.

Minister je še dejal, da je Nemčija naročila tudi 80 milijonov odmerkov na omikron prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. Prejeli jih bodo predvidoma v aprilu ali maju, je dodal. Kmalu pa pričakujejo tudi prve odmerke cepiva podjetja Novavax.

Trenutno se pripravljajo na peti val pandemije. Med najpomembnejšimi ukrepi je Lauterbach izpostavil prav poživitveni odmerek, ki sicer ne more preprečiti vala omikrona, "je pa največ, kar se lahko naredi, da se prepreči, da bi številni ljudje huje zboleli".

V Španiji bodo znova obvezne maske na prostem

V Španiji, ki se spopada s porastom okužb z novim koronavirusom, bodo na prostem znova obvezne maske, je sporočila vlada, ki bo ustrezen odlok sprejela v četrtek.

Hkrati oblasti v boju proti novi različici omikron stavijo na več cepljenja in več medicinskega osebja, so sporočili po sestanku premierja Pedra Sancheza s predsedniki regij.

Foto: EPA
Foto: EPA

V Španiji je proti covidu-19 cepljenih okoli 80 odstotkov od približno 47 milijonov prebivalcev in do nedavnega se je država izognila vnovičnemu porastu okužb, zaradi katerega drugje po Evropi zaostrujejo ukrepe.

A s prihodom omikrona, ki predstavlja že 47 odstotkov okužb, je število primerov znova začelo naraščati - v torek so jih potrdili rekordnih skoraj 50.000, čeprav število sprejemov v bolnišnice in zasedenost intenzivnih enot ostajata relativno nizka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O načinih za zajezitev omikrona se je danes prek videokonference premier Sanchez pogovarjal s predsedniki španskih avtonomnih pokrajin, ki so odgovorne za lastno zdravstveno politiko.

Za najstrožje ukrepe tudi na nacionalni ravni se je zavzemala Katalonija, ki je že sama napovedala niz zaostrenih omejitev, vključno z omejitvijo gibanja med 1. in 6. uro in zaprtjem nočnih klubov. Odobriti jih mora sicer še pristojno sodišče.

V Španiji so maske na prostem prvič postale obvezne maja 2020, nazadnje pa so to obveznost odpravili konec junija. V notranjih javnih prostorih ali v gneči na prostem so kljub temu ostale obvezne.

Španija je bila v pandemiji covida-19 hudo prizadeta. Od njenega začetka so potrdili 5,6 milijona okužb in skoraj 89.000 smrti.

Begunski center na Cipru z več kot 80 okužbami

V sprejemnem centru za begunce Pournara na Cipru so potrdili velik porast okužb z novim koronavirusom, in sicer 82.585 ljudi, med katerimi so poleg okuženih še njihovi stiki, so prepeljali v drug center, namenjen izolaciji.

Begunski center, v katerem je sicer prostora za 1200 ljudi, je močno prenapolnjen, zaradi česar več sto prebežnikov biva kar v šotorih pred centrom.

Na Kosovu stabilne epidemične razmere

Na Kosovu so se epidemične razmere ustalile. Od sredine oktobra so potrdili več kot 20 okužb z novim koronavirusom na dan, umrli pa so po največ trije covidni bolniki dnevno.

Kosovski minister za zdravje Rafik Latifi je kljub temu opozoril pred bolj nalezljivo koronavirusno različico omikron, ki je sicer v državi z 1,8 milijona prebivalcev še niso potrdili.

Latifi je povedal še, da ukrepov za zajezitev koronavirusa kljub umiritvi razmer ne morejo sproščati. Če bo treba, jih bodo še zaostrili. Na Kosovu je z vsemi odmerki cepljenih 44 odstotkov prebivalcev. Nizka precepljenost je sicer tudi posledica velikega deleža otrok in mladih med prebivalstvom.

Biden napovedal 500 milijonov brezplačnih testov

Omejitve med prazniki je sprejela tudi Nemčija

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal dodatne ukrepe proti pandemiji, ki pa ne vključujejo zapiranja gospodarstva in družbe. Bistveni del dodatnih ukrepov je 500 milijonov brezplačnih hitrih testov za domačo uporabo, ki jih bo začela vlada pošiljati januarja prihodnje leto.

Zvezna vlada namerava okrepiti pomoč bolnišnicam po državi, predvsem pa še naprej pozivati ljudi, da se cepijo, tudi s poživitvenim odmerkom. V ZDA se je cepilo že več kot 200 milijonov ljudi, vendar pa jih okoli 40 milijonov še vedno vztraja pri zavračanju cepiv.

"Glede omikrona moramo biti zaskrbljeni, vendar nas ne sme zajeti panika," je zagotovil Biden in poudaril, da so lahko zaskrbljeni predvsem tisti, ki se doslej še niso cepili. Ostro je kritiziral tiste medije in komentatorje, ki še vedno širijo dvome o cepivih, in jih pozval, naj že enkrat nehajo s tem, ker ogrožajo življenja.

Omejitveni ukrepi po Evropi