Novi alkalizator. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Novi alkalizator. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Razvili so alkalizator, napravo, ki – nekoliko poenostavljeno – celico nadzorovano odpre, prestreže njeno vsebino in z dodatnim čiščenjem kot zdravilno učinkovino injicira bolniku.

"Običajno iz citoplazme poberemo točno določene komponente in v farmaciji je to plazmidni DNK, ki je glavna komponenta za proizvajanje cepiv in v genskih terapijah," je pojasnil inovator in vodja projekta Matevž Korenč.

Alkalizator je vmesni člen med dvema deloma procesa pri čiščenju modernih zdravil za gensko terapijo, je povedal inovator Urh Černigoj.

"Plazmidni DNK je potreben za genske terapije. Tukaj poznamo zgodbo o dečku Krisu," je pojasnil še en inovator, Rok Sekirnik.

Kupci naprave so velika farmacevtska podjetja, ki proizvajajo plazmidni DNK za svojo uporabo. "Kar nekaj teh naprav je tudi že na trgu, v fazi testiranja. Letos vidimo velik porast povpraševanja," je dodal partner projekt Matej Petrič iz podjetja INTBAS.

V podjetju, kjer je večina zaposlenih doktorjev znanosti, so že prejeli precej nagrad za inovacije. "Razvijamo proizvodne procese za proizvodnjo genskih terapij, mRNK-cepiv in drugih naprednih terapij," je sklenil Sekirnik.

Najnovejši alkalizator so tudi že mednarodno zaščitili.

Bia Separations razvila rešitev za razvoj genskih zdravil