Biserka Marolt Meden: Najprej je zbirala sredstva za gradnjo Pediatrične klinike, zdaj zbira sredstva za njeno opremo. Foto: BoBo
Biserka Marolt Meden: Najprej je zbirala sredstva za gradnjo Pediatrične klinike, zdaj zbira sredstva za njeno opremo. Foto: BoBo

Nobena naložba v zdravstvu ni bila deležna toliko revizij kot pediatrična klinika, javnih napadov in še česa.

Biserka Marolt Meden, Pediatrična klinika

Zavihali so rokave
Glede na razmere v zdravstvu smo morali zavihati rokave za zbiranje sredstev za opremo, ki še manjka v bolnišnici, je na današnji novinarski konferenci ustanove na ljubljanskem gradu poudarila predsednica njene uprave Biserka Marolt Meden, sicer tudi poslovna direktorica Pediatrične klinike.

Kot pravi, je seznam vseh potreb po opremi na pediatrični kliniki vreden tri milijone evrov. Tudi vsi računalniki na kliniki so stari toliko kot stavba, torej pet let, in so zastareli, odpovedujejo, niso dovolj zmogljivi za nov operacijski sistem UKC Ljubljana.


Ljubljansko okrožno sodišče je Biserko Marolt Meden marca 2006 oprostilo obtožb zaradi neupravičene uporabe zaupanega ji denarja. Ugotovilo je, da leta 2000, ko je kot direktorica sklada za gradnjo nove pediatrične klinike Sreču Kirnu posodila 10 milijonov tolarjev, kaznivo dejanje ni bilo storjeno, saj je bil denar z obrestmi vred takoj vrnjen. Medenova, obtožena neupravičene uporabe zaupanega ji denarja, je na obravnavo čakala od leta 2003, ko je policija vložila ovadbo zoper njo.

Potrebujejo gastroskope
S seznama potreb celotne klinike so za tokratno akcijo izbrali opremo, ki jo najbolj potrebujejo: gastroskope in aparate za meritve srčno-dihalnih vzorcev v spanju. Upajo, da bodo v akciji zbrali dovolj denarja, da bodo lahko kupili več kot en gastroskop in več kot en aparat za meritve. Dva aparata staneta približno 50.000 evrov, je pojasnila Marolt Medenova.

Pediatrija nima sredstev za amortizacijo
Bolnišnice naj bi opremo obnavljale iz sredstev za amortizacijo. A teh pediatrija nima. Po besedah Marolt Medenove je vodstvo UKC Ljubljana po gradnji novih klinik sklenilo, da se nove klinike odpovedo sredstvom amortizacije v dobro tistih klinik, ki nimajo novih prostorov in opreme. Zato ko se kaj pokvari in je treba kaj nabaviti, nimajo sredstev amortizacije za nabavo. Donatorji so tako edini vir za pediatrično kliniko, iz katerega lahko kupujejo opremo.

Sodelovanje z Nedeljskim dnevnikom
Tako bo že v sredo Nedeljskemu dnevniku priložena položnica, s katero bodo lahko vsi posamezniki prispevali za nakup aparatov. Z nekaterimi bankami so se dogovorili, da bodo omogočile plačevanje teh položnic brez bančnih provizij. Prošnje so poslali tudi vsem dosedanjim donatorjem in vsem najbogatejšim Slovencem, ki so bili objavljeni v reviji Manager, je pojasnila Marolt Medenova.

Donatorji zgradili tudi kliniko
Ustanova je v 20 letih svojega delovanja iz donatorskih sredstev financirala večino pripravljalnih dejavnosti za gradnjo nove pediatrične klinike. Za projekt gradnje nove klinike je ustanova v tem času zbrala in vložila več kot 2,5 milijona evrov, je izpostavila Marolt Medenova.

Največji donator je bil LDS
Med največjimi donatorji, ki so v teh letih prispevali za gradnjo in opremljanje klinike, je izpostavila Slovensko narodno Jednoto in stranko LDS. Med spomini na 20 let dela v ustanovi je Marolt Medenova poudarila, da so bili ves čas na bojni nogi z trenutnim ministrom. Vsak je vedno govoril, da naj počakamo, da nismo prioriteta, je spomnila Marolt Medenova.

Spomnila je, da nova pediatrična klinika pravzaprav ni taka, kot so si jo želeli, in tudi ne taka, kot je bil sprva potrjen načrt na javnem razpisu. "Nobena naložba v zdravstvu ni bila deležna toliko revizij, javnih napadov in še česa kot pediatrična klinika," je dodala.

Nobena naložba v zdravstvu ni bila deležna toliko revizij kot pediatrična klinika, javnih napadov in še česa.

Biserka Marolt Meden, Pediatrična klinika