Staršem nadomestilo za sobivanje z otrokom v bolnišnici?

Bodo starši končno lahko brezplačno prebivali z otroki v bolnišnici in za ta čas dobili nadomestilo plače? Pred kratkim je eden od vladnih protikriznih zakonov določil, da so do tega upravičeni starši otrok, starih do 15 let, in ne več le do 6 – a samo začasno. Zdaj pa bi to pravico lahko zagotovili trajno. Prinaša jo namreč predlog novega zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, o katerem bodo poslanci predvidoma odločali jutri.

To bi bilo v višini 80-odstotne osnove, kot to že velja za običajno nego otroka, in sicer do otrokovega 15. leta oziroma do polnoletnosti otroka s posebnimi potrebami, je pojasnila Ana Vodičar iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

"Sobivanje ob otroku je zelo naporno, kajti starši takrat potrebujejo bolniški stalež, saj v bolnišnico že pridejo utrujeni, kajti bolezen se ne začne v bolnišnici, ampak že prej," poudari Majda Oštir, glavna medicinska sestra službe za pljučne bolezni na Pediatrični kliniki Ljubljana.

Pobudnik novele zakona je sicer državni svet. "To izhaja iz moje izkušnje, ko sem delal na Pediatrični kliniki in smo se srečevali s težavami staršev kronično bolnih otrok, ki so morali jemati dopuste," pojasnjuje državni svetnik Peter Požun. Če bodo poslanci novelo zakona sprejeli, bi enako veljalo tudi za primere, ko so otroci v zdravilišču. "Če ima starš status spremljevalca, potem je seveda to nadomestilo plačano," razloži Požun.

Z majem bi se tako financiranje iz državnega proračuna preneslo na zdravstveno blagajno. Po ocenah bi letni strošek znašal od 3 do 9 milijonov evrov za bolnišnični in slaba dva milijona evrov za zdraviliški del. Starši pa bi delodajalcu predložili potrdilo, izdano v bolnišnici ali zdravilišču, brez obiska pediatra.