Foto:
Foto:

Največja nevarnost je visoka temperatura - nad 120 stopinj. Akrilamid namreč nastaja v procesu toplotne obdelave hrane, ki vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate.

Prav tako so ugotovili 10- do 20-kratno povečanje akrilamida pri cvrenju in precvrenju pomfrita. Analize na podlagi do zdaj zbranih podatkov kažejo, da krompir (pražen, pečen) in izdelki iz krompirja (na primer ocvrtki, pomfrit) prispevajo večino akrilamida iz hrane.

In zakaj naj bi bil tako nevaren? Poleg rakotvornosti ima še genotoksičen učinek in škodljivo vpliva na živčni sistem. Pri poskusih na živalih so bili dokazani tudi vpliv na rodnost, spremembe in motnje v centralnem živčnem sistemu. Upam, da smo vas prepričali, da se boste od zdaj izogibali cvrtju, s tem pa se ne boste izognili le akrilamidu, ampak tudi srčnožilnim boleznim.