Med dosežki svojega mandata je Margareta Guček Zakošek izpostavila začetek nadomestne novogradnje, pospešeno obnovo dotrajane medicinske opreme, sanacijo poslovanja celjske bolnišnice, uvajanje novih programov in obvladovanje epidemije v prvi bojni črti vseh štirih covidnih bolnišnic. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Med dosežki svojega mandata je Margareta Guček Zakošek izpostavila začetek nadomestne novogradnje, pospešeno obnovo dotrajane medicinske opreme, sanacijo poslovanja celjske bolnišnice, uvajanje novih programov in obvladovanje epidemije v prvi bojni črti vseh štirih covidnih bolnišnic. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Margareta Guček Zakošek, članica stranke Konkretno, je celjsko bolnišnico kot poslovna direktorica vodila štiri leta. Svetnikom je sporočila, da je v odpovednem roku do imenovanja novega direktorja celjske bolnišnice pripravljena še naprej voditi bolnišnico, zato je predlagala sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi med 1. in 15. aprilom. Njen odstop mora potrdili tudi vlada, zato v tem trenutku ni jasno, ali bo bolnišnico do imenovanja novega direktorja vodila kot vršilka dolžnosti ali s polnimi pooblastili, saj bo o tem moral odločati svet zavoda.

Kot so sporočili iz celjske bolnišnice, bo svet zavoda po seznanitvi z odstopom Guček Zakoškove z mesta direktorice celjske bolnišnice sprožil ustrezne postopke za prenehanje njenega mandata na funkciji direktorice bolnišnice. Svet zavoda bo sprožil tudi postopke za imenovanje novega direktorja. Do prenehanja mandata bo direktorica opravljala svojo funkcijo s polnimi pooblastili. Mandat ji bo prenehal po izvedenem postopku in izteku odpovednega roka.

Z odstopom Guček Zakoškove je že seznanjen tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je povedal ob robu obiska postojnske bolnišnice, je v ponedeljek zvečer po elektronski pošti dobil njeno sporočilo, prav tako tudi obvestilo, da se je z njenim odstopom seznanil svet zavoda. "Želim si, da bolnišnica Celje kot tretja največja bolnišnica v Sloveniji normalno naprej deluje ne glede na spremembe v vodstvu," je dejal. Naloga sveta zavoda sedaj je, da po dogovoru z direktorico v odstopu glede njenega nadaljnjega opravljanja nalog čim prej objavi razpis za direktorsko mesto.

Vrača se v zasebni sektor, kjer je delovala večino kariere

Sorodna novica Odstopila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek

"Svojo poklicno pot bom nadaljevala v zasebnem sektorju, v gospodarstvu, kjer sem kot menedžerka delovala večino svoje kariere," je napovedala direktorica celjske bolnišnice v odstopu. Pojasnila je, da bi se konec februarja končal njen prvotni štiriletni mandat, za katerega je kandidirala januarja leta 2018. Sklep o imenovanju je potem sodišče zaradi nepravilno vodenega postopka v svetu zavoda razveljavilo oktobra leta 2020, pri čemer je sodišče svetu naložilo, da ponovno imenuje direktorja celjske bolnišnice za novo mandatno obdobje, v istem postopku.

Zaradi epidemije covida-19, ki je bila v polnem razmahu na vrhuncu drugega vala, in ciljev, ki jih je bilo še treba doseči, je Guček Zakošek takrat podala svoje soglasje k ponovnemu imenovanju. Med dosežki svojega mandata je poudarila začetek nadomestne novogradnje, pospešeno obnovo dotrajane medicinske opreme, sanacijo poslovanja celjske bolnišnice, uvajanje novih programov in obvladovanje epidemije v prvi bojni črti vseh štirih covidnih bolnišnic.

"Želim si, da bi celjska bolnišnica ostala razvojno naravnana splošna bolnišnica, ki bo ohranjala status t. i. akademske bolnišnice z razvojem novih programov in storitev, z močnim prostorskim razvojem, ter tako obdržala strokovno vrhunskost v slovenskem in širšem prostoru. Upam, da bo država celjski bolnišnici pri tem prizadevanju stala ob strani, kar si bolnišnica, njeni sodelavci in njeni bolniki nedvomno zaslužijo," je še dejala Guček Zakoškova.

Svet zavoda je sicer na ponedeljkovi seji obravnaval tudi finančno poslovanje bolnišnice, ki naj bi po poročanju časopisa Večer leto 2021 končala z nekaj manj kot štirimi milijoni evrov izgube. Vršilcu dolžnosti strokovnega direktorja Radku Komadini so enoletni mandat, ki mu bo potekel 11. marca, podaljšali še za tri mesece, do 11. junija, saj se januarja potrjeni strokovni direktor Franc Vindišar, ki je na tem mestu že bil, v bolnišnico vrača, ko se mu bo iztekel mandat državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu.

Odstopila direktorica celjske bolnišnice