Marjan Sušelj je zadnjih nekaj mesecev zavod vodil kot v. d. Foto: BoBo
Marjan Sušelj je zadnjih nekaj mesecev zavod vodil kot v. d. Foto: BoBo
ZZZS
Vlada je 1. decembra sprejela več sklepov, na podlagi katerih se ZZZS-ju v prihodnjih letih obetajo dodatna sredstva. Foto: BoBo

Sklep o imenovanju bo skupščina posredovala državnemu zboru, ki ima končno besedo pri potrditvi novega generalnega direktorja. Za imenovanje Sušlja, ki zdravstveno zavarovalnico kot v. d. vodi od 15. septembra, je glasovalo 33 članov skupščine, proti jih je bilo pet. Upravni odbor zavoda je Sušlja izbral med štirimi kandidati. Poleg njega so za direktorsko funkcijo kandidirali še Matjaž Rakovec, Edita Orehovec in Drago Perkič. Končna odločitev o novem generalnem direktorju je zdaj v rokah državnega zbora.

Sušelj je v predstavitvi svojega programa poudaril, da njegova pripravljenost za vodenje ZZZS-ja izhaja iz prepričanja, da je znotraj sistema še veliko priložnosti za izboljšave. Če bo deležen tudi podpore državnega zbora, si bo prizadeval za "transparentno in proaktivno sodelovanje z organi upravljanja in nosilci zdravstvene politike ter za odgovorno izvedbo dogovorov".

"Ob upoštevanju pričakovanih demografskih sprememb in strokovno-medicinskega napredka bo za ohranitev enakega obsega pravic treba postopoma povečati javna sredstva za zdravstvo, ki so zdaj v Sloveniji nižja kot v evropskih državah," je opozoril Sušelj.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je že odzvala, da bo sicer o Sušlju odločil DZ, a sama meni, da je s svojo ekipo kooperativen. Zdravstveno blagajno mora voditi kompetentna, strokovna in odgovorna oseba, ki sodeluje z ministrstvom za zdravje, je poudarila ministrica. Dodala je, da sta Sušelj in njegova ekipa korektno sodelovala z ministrstvom tudi pri pripravi zakonodaje.

Ključni cilji: ohranitev pravic, kakovostne storitve, krepitev primarnega zdravstva
Med ključnimi cilji je Sušelj navedel ohranitev zakonsko določene ravni pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ohranitev sistema javnega zdravstva. Prizadeval si bo za kakovostne in dostopne zdravstvene storitve, vključno z obvladovanjem čakalnih vrst. Poudaril je tudi krepitev primarnega zdravstva in preventive ter odgovornosti zavarovanih oseb.

Sušelj je pred dnevi dejal, da še ni preverjal podpore imenovanju med parlamentarnimi strankami, tudi stranke se o Sušljevi kandidaturi še niso izrekle. Za zdaj je bil konkretnejši le podpredsednik DeSUS-a in poslanec Tomaž Gantar, ki ga je ocenil kot usposobljenega in dobrega kandidata.

Potrjen finančni načrt
Skupščina ZZZS-ja je sicer pred tem potrdila predlog finančnega načrta za prihodnje leto — predlog finančnega načrta za prihodnje leto so sicer začeli obravnavati že v novembru, a so takrat ob opozorilih nekaterih članov skupščine, da je predlog finančnega načrta premalo ambiciozen, pozvali vlado, naj vrne del obveznosti iz zdravstvene blagajne na državni proračun in spremeni zakonodajo tako, da se bodo iz državnega proračuna namenjala sredstva za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu.

Vlada je nato 1. decembra sprejela več sklepov, na podlagi katerih se ZZZS-ju v prihodnjih letih obetajo dodatna sredstva. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je pojasnila, da bo do konca leta pripravljen zakon za odkup neporavnanih terjatev v zdravstveni blagajni, denar pa bo v ZZZS pritekel že v prihodnjem letu. Vrednost teh terjatev brez diskonta znaša okoli 81 milijonov evrov.

Za financiranje pripravništev in specializacij denar nič več iz blagajne
Med sklepi vlade z začetka decembra je tudi prenos sredstev za financiranje pripravništev, specializacij in terciarja 1 iz zdravstvene blagajne na proračun. A Tušarjeva poudarja, da se bo prenos teh stroškov začel šele v letu 2018 in bo potekal postopno v dveh ali treh letih.