Papirnate napotnice se bodo umaknile elektronskemu sistemu napotnic in naročanja. Foto: BoBo
Papirnate napotnice se bodo umaknile elektronskemu sistemu napotnic in naročanja. Foto: BoBo
Drugi dan izdajanja elektronskih napotnic
Težave ob uvedbi elektronskih napotnic

Sistem je deloval počasi pri vpisovanju eNapotnic v sistem eNaročanja. Pri tem je bilo v nekaterih primerih kreiranje eNapotnic povsem onemogočeno. Pri NIJZ-ju ob tem poudarjajo, da se je napaka pojavila okoli 13. ure, v dobri uri pa so napako tudi odpravili.

Težave se niso pojavljale le v ponedeljek, temveč tudi v torek med 10. uro in 10.30. Tako v ponedeljek kot tokrat je šlo za težave nastavitev na bazi, ki jih vzdrževalci sproti spremljajo in konfigurirajo, trdijo na ministrstvu za zdravje.

Napaka ni bila omejena le na eno programersko hišo in niti na neko področje ali izvajalca. Čeprav delovanje vseh sistemov eZdravja nenehno spremljajo, omenjenih težav niso pravočasno predvideli. V prihodnjih dneh bodo posebno pozornost namenili prav delu sistema, kjer so se pojavile težave, še dodajajo na NIJZ-ju.
Zapleti v ljubljanskem zdravstvenem domu
V Zdravstvenem domu Ljubljana pa so pojasnili, da so že pred ponedeljkom uporabljali sistema eNaročanje in eNapotnice. Po njihovih navedbah se določene težave pojavljajo tako v lokalnem kot v centralnem informacijskem sistemu, ki se kažejo kot težave pri prevzemanju eNapotnic. Težave rešujejo tako s podporo eZdravja, kot z lastno programsko hišo. Vklopa novega sistema eNaročanja njihovi bolniki ne čutijo, sicer pa so po njihovih ocenah o možnostih novega sistema eNaročanje bolniki slabo seznanjeni.

Prvi dan 12 tisoč eNapotnic
Sicer pa so v ponedeljek, ko sta bili elektronska in papirnata napotnica izenačeni, shranili 12.564 eNapotnic in izdelali 7.364 eNaročil. Uvajanje elektronskega naročanja je steklo že ob koncu leta 2015. Konec letošnjega marca so izdali milijonto elektronsko napotnico. Dosedanji strošek projekta eZdravje sicer znaša okoli 22 milijonov evrov, od tega je bilo za storitev eNaročanje porabljenih 890.000 evrov.

Po novem, razen v izjemnih primerih, ne bo več papirnatega obrazca napotnice, še naprej pa bo poleg elektronskega mogoče tudi naročanje po telefonu in z osebnim obiskom. Za zdaj se lahko bolniki elektronsko naročijo le na 190 storitev - gre za preglede in diagnostiko, ne pa tudi za operacije.

Predstavniki ministrstva za zdravje in NIJZ pa so pred dnevi napovedali, da bodo operacije v storitev eNaročanje vključili morebiti do konca letošnjega leta. Dosedanji strošek projekta eZdravje sicer znaša okoli 22 milijonov evrov, od tega je bilo za storitev eNaročanje porabljenih 890.000 evrov.

Drugi dan izdajanja elektronskih napotnic
Težave ob uvedbi elektronskih napotnic