Gostja spletne klepetalnice - strokovnjakinja za prehrano. Foto: RTV SLO
Gostja spletne klepetalnice - strokovnjakinja za prehrano. Foto: RTV SLO
klepetalnice, Barbara Hrovatin je sicer potrdila, da še kako drži reklo Zdrav druh v zdravem telesu, tako na duha kot na telo pa ima hrana velik vpliv. Kaj bomo pojedli, pa izbiramo sami, zato izbirajmo pametno.

V poletnih mesecih naj bi pojedli čim več svežega sadja in zelenjave. Najrazličnejše pisane solate lahko obogatimo s pustim mesom, ribami ali pustim sirom, ne pozabimo niti na začimbe. Mesa naj sicer ne bi bilo na naših krožnikih vsak dan, raje se večkrat spomnimo na ribe.

Veliko ljudi v dneh z zelo visokimi temperaturami lakoto začuti šele pozno popoldne ali zvečer. Tovrstnim, poznim napadom lakote se lahko poskusimo upreti tako, da pred glavno jedjo popijemo malo tekočine, jogurta ali juhe, kar za prvo silo potolaži prazen želodec. Verjetnost, da bomo pojedli manj, pa je večja tudi, kadar jemo v pravem kulturnem vzdušju. Priporočljivo pa je, da naj bi na zadnje jedli vsaj dve uri pred spanjem.

Poleti, ko se močneje znojimo, moramo spiti še več tekočine kot sicer, najboljša je voda. Med hujšimi telesnimi napori pa so priporočljivi tudi izotonični napitki, ki poleg same tekočine nadomeščajo tudi soli.

Na vprašanje ljubitelja čokolade, ali ta rjava ploščica v sebi res skriva mnogo koristnega, je naša gostja odgovorila pritrdilno. Temna čokolada, z 70- ali 80-odstotnim deležem kakava, je bogata z antioksidanti, ki nevtralizirajo škodljive kisikove proste radikale. Še več antioksidantov je v sadju in zelenjavi.

Pri nakupu živil bodimo pozorni na označevanje sestavin. Na prvem mestu je navedena tista sestavina, ki je je v živilu največ. Ravno pri čokoladah z manjšim deležem kakava je na prvem mestu običajno sladkor.

In za konec še nasvet za vse, ki se v teh vročih dneh odpravljate na pot. Ne pozabite na vodo, sadje, pa tudi kakšna energijska ploščica ne bo odveč. Če pa vas bo na dopustu mučilo zaprtje, jejte veliko z vlakninami bogate hrane, torej sadja, zelenjave in neoluščenih žit. V skrajni sili pa rešitev poiščite v lekarni. Odlično pomaga sirup z vlakninami.

Uživajmo torej v zdravi in dobri hrani ter poslušajmo svoje telo!