Splošna bolnišnica Celje. Foto: BoBo
Splošna bolnišnica Celje. Foto: BoBo

Strokovni direktor Radko Komadina je, kot je poročal novinar Radia Slovenija Matija Mastnak, pred kratkim poslal pismo predstojnikom bolnišničnih oddelkov. V njem je zapisal, da so še zadnji trije radiologi dali odpoved, kar je odraz predatorskega sistema javno-zasebno, ki ga dopušča zdravstvena politika. Komadina nadalje piše, da bi bolnišnica njihovega ranga brez radiologa lahko postala nevarna tako za zdravnike kot za bolnike, zato postavlja pod vprašaj tudi svoje nadaljnje sodelovanje.

Približno 1500 bolnikov je pred slabim letom, ko so se zaostrile težave na radiološkem oddelku SB-ja Celje, na izvide čakalo tudi mesec in pol, čeprav je zakonsko določeno, da mora bolnik izvid dobiti najpozneje v sedmih dneh po opravljeni storitvi. Z začetkom leta so to težavo odpravili, je še poročal Mastnak.

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin, ki je v preteklosti vodili tudi SB Celje, pa je za Radio Slovenija povedal, da bi se zgodba lahko ponovila: "Rentgenskega oddelka praktično ni več. Rentgenski oddelek je srce bolnišnice in brez tega bolnišnica ne more delovati. Bolnišnica za normalno delovanje potrebuje 13 rentgenologov, da se zagotovi 24-urna prisotnost rentgenologa in ustrezen razvoj ter kakovost izvidov."

Odziv ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je s problematiko seznanjeno in da je v stiku z vodstvom bolnišnice. Dodajajo, da gre za kompleksno vprašanje, ki vpliva na dostopnost storitev v javnem zdravstvenem sistemu, in da so sklicali sestanek z glavnimi deležniki, na katerem bodo obravnavali različne rešitve, ki bi ustrezno obravnavale problematiko.

Težave z radiologi se vrstijo že dalj časa

SB Celje ima že nekaj časa težave s kadri na področju radiologije. Po več odpovedih je namreč SB Celje z nekaterimi začel sodelovati pogodbeno. Koliko radiologov sploh še ima SB Celje, ni znano, saj se je bolnišnica zavila v molk.

Po nekaterih informacijah gre sicer za zadnje tri radiologe, ki so izvajali neprekinjeno zdravstveno varstvo. To pomeni, da so opravljali tudi dežurstva v nočnem času in ob koncih tedna ter za praznike.

Direktor bolnišnice Dragan Kovačić je po poročanju STA-ja na novinarski konferenci junija 2023 dejal, da je na radiološkem oddelku redno zaposlenih sedem radiologov in osem po pogodbi. Takrat je izrazil pričakovanje, da se bosta ekipi kmalu pridružila še dva radiologa.

Predtem pa je aprila 2023 direktor Kovačić sprejel odločitev o razrešitvi Dušana Ačkuna z mesta predstojnika radiološkega oddelka v bolnišnici, in sicer zaradi nepravilnosti v povezavi z delom radiologov prek podjemnih pogodb.

Kot so takrat pojasnili v bolnišnici, so nekateri zaposleni radiologi del storitev, ki so jih opravili po podjemnih pogodbah, opravili v rednem delovnem času. 12 radiologov je tako prejelo pisno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, hkrati pa so morali vrniti preveč izplačana plačila.

V rdečih številkah

Poleg kadrovskih se celjska bolnišnica vnovič spoprijema tudi s finančnimi težavami. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bolnišnica pridelala 2,3 milijona evrov izgube. Direktor Kovačić je pojasnil, da je to predvsem posledica zdravniške stavke.