Ameriški zdravstveni uradniki se bojijo, da bodo posledice virusa hujše, kot so sprva mislili. Foto: Reuters
Ameriški zdravstveni uradniki se bojijo, da bodo posledice virusa hujše, kot so sprva mislili. Foto: Reuters

Anne Schuchat iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je dejala, da so številni primeri okvar ploda povezani z virusom in da bi komarji, ki prenašajo Ziko, lahko prišli v več zveznih držav, kot so najprej mislili. "Zaradi dejstev, ki jih poznamo, ne moremo biti mirni," je dodala Schuchatova.

Za zdaj so v ZDA potrdili 346 primerov okužb z virusom, vsi pa so povezani s potovanji. Ameriški predsednik Barack Obama je pred kratkim zaprosil kongres za nujna sredstva za boj proti virusu v vrednosti več kot 1,5 milijona evrov. Potrebujejo več denarja za financiranje boljših raziskav cepiv in načinov zdravljenja. V tem času za boj z Ziko uporabljajo približno pol milijarde evrov, kar je ostalo iz sklada, namenjenega za spopadanje z ebolo.

Hude posledice za plod pri okužbi nosečnic
Kot upajo, bi bilo cepivo lahko za širšo javnost po najboljšem scenariju dostopno na začetku leta 2018. Obenem so sporočili, da jim je uspelo dobiti nova odkritja o tem, kakšne destruktivne učinke ima za možgane ploda. Poročajo tudi o redkih nevroloških težavah pri odraslih. Kot je znano, lahko okužba nosečnice povzroči okvaro možganov pri plodu.

Zika, ki je izbruhnila pred skoraj letom dni in je najbolj prizadela Brazilijo, je povezana s številnimi primeri mikrocefalije, pri kateri je obseg glave otroka glede na spol, višino, raso in gestacijsko starost v primerjavi z njegovim telesom nesorazmerno manjši, njihovi možgani pa se ne razvijajo pravilno.

Okužene nosečnice pogosto splavijo, nekateri otroci pa umrejo kmalu po rojstvu. Zdravljenje te prirojene deformacije ni mogoče ne v prenatalnem obdobju ne po porodu. Virus prenaša tigrasti komar vrste Aedes aegypti, potrdili pa so tudi primere okužb s spolnimi odnosi.