Pavletič se je po odpovedi zaposlil drugje. Foto: MMC RTV SLO
Pavletič se je po odpovedi zaposlil drugje. Foto: MMC RTV SLO
Jani Dernič
Za Derniča je zgodba s Pavletičem zgodovina. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljansko višje delovno sodišče je razsodilo, da je bila zato odpoved delovnega razmerja nezakonita.

Pavletič je bil ob službo, ker je tedanjemu ministru za zdravje Tomažu Gantarju in generalnemu direktorju ZZZS-ja Samu Fakinu poslal podatke o finančnem poslovanju bolnišnice. Po prepričanju Derniča tega ne bi smel storiti brez njegovega soglasja, zato je Pavletiču očital prekoračitev pooblastil. Pavletič je v dopisu ministrstvu med drugim omenjal tudi energetsko sanacijo, na katero je padel sum o nepravilnostih, in še nekatere druga domnevno negospodarna ravnanja v že tako močno prezadolženi bolnišnici. Pavletič je takrat omenjal celo pritiske, češ da naj deloma prikroji podatke in jih šele nato pošlje ustanovitelju - ministrstvu.

"Vesel sem končne razsodbe, da so me nezakonito odpustili in da nisem presegel svojih pooblastil ter ničesar prekršil. Polletno poročilo o poslovanju SB-ja Izola, ki sem ga avgusta 2012 poslal na ministrstvo za zdravje, je vsebovalo točne podatke. V poročilu sem med drugim zapisal, da je v bolnišnici potreben krizni menedžment in da je treba pospešiti sanacijske ukrepe. Za temi svojimi besedami stojim tudi danes!" je sodbo komentiral Pavletič.

Ravnal je v korist bolnišnice
Sodišče je ugotovilo, da je Pavletič z obveščanjem ministrstva deloval v dobri veri in v dobro bolnišnice in ni kršil svojih obveznosti in navodil delodajalca, saj je sledil dogovoru, sklenjenem predtem na sestanku pri Gantarju, da ministrstvu pošlje polletno finančno poročilo.

Ni pa sodišče ugodilo njegovi zahtevi za ponovno zaposlitev v SBI-ju; v tem delu je sledilo navedbam bolnišnice, da je zaupanje porušeno in nadaljnje sodelovanje ne bi bilo mogoče. Pavletič se je sicer po odpovedi zaposlil drugje.

60 tisoč evrov iz že tako prazne vreče
SBI je Pavletiču dolžen povrniti zaostale plače in druge prispevke v znesku več kot 60 tisoč evrov ter nekaj sodnih stroškov. "Sprašujem se, kako bo že tako finančno podhranjena bolnišnica prenesla tako visok enkratni znesek in vse druge stroške, med njimi tudi odvetniške. S tem denarjem bi lahko kupila marsikatero prepotrebno aparaturo v korist bolnikov," pravi Pavletič.

Za Derniča je Pavletič zgodovina
Dernič sodbe ne želi podrobneje komentirati. Na vprašanje, ali se čuti kakor koli odgovornega, odgovarja: "Ta zadeva je zame zgodovina, eno sodišče je razsodilo tako, drugo drugače, jaz imam svoje mnenje."

Kako komentira sodbo, smo vprašali tudi sedanjega direktorja Radivoja Nardina, na odgovor še čakamo. Hoteli smo izvedeti, ali bo bolnišnica, če Pavletič uspe še z zahtevkom za odpravnino in odškodnino, terjala povrnitev denarja od nekdanjega direktorja Derniča, ki je Pavletiča nezakonito odpustil.

Iz SBI so nam kasneje sporočili, da "kakor do sedaj, tudi to sodbo sodišča spoštujemo in skladno s tem smo tudi poravnali naše obveznosti do g. Andreja Pavletiča. Odločamo se o temu ali bomo vložili revizijo zoper predmetno odločitev Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Ker je tema zelo občutljiva se bomo o temu vprašanju ter o vseh ostalih vprašanjih povezanih s tem postopkom pogovorili še s člani sveta zavoda".

Eugenija Carl, TV Slovenija