"Sredi maja smo pred evropskimi volitvami poslušali, kako bodo zdravniki dvoživke ukinjeni v tednu ali dveh, državljankam in državljanom so bile podane javne zaveze in obljube v kamero. Danes smo sredi septembra, od tega zakona pa ni nič – uradno ga še videli nismo, neuradno pa vključuje vsebine, ki vodijo v nadaljnjo privatizacijo zdravstva," opozarja Miha Kordiš. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Polanec Levice Miha Kordiš je v izjavi za medije opozoril, da je javni zdravstveni sistem že dalj časa podvržen "privatizaciji v režiji zdravniškega lobija". Poudaril je, da so koalicijske stranke zaradi tega v koalicijsko pogodbo kot eno izmed prioritet vpisale, da bodo javno zdravstvo zaščitile tako, da bodo na prvo mesto namesto zasebnikov postavile javne bolnišnice in da prepovejo "tiste najbolj surove oblike privatizacije, zlasti zdravnike dvoživke".

A kot opozarja Kordiš, smo kljub tem obljubam že dve leti, od začetka mandata vlade priča popolnoma nasprotnim politikam. "Začelo se je s tem, da je takratni minister Loredan prisilil skozi parlamentarni postopek zakonodajo, ki je omogočila darežljivo zalivanje zasebnih izvajalcev v zdravstvu z javnim denarjem. Nadaljevalo se je z nežnim ukvarjanjem vlade s popolnoma izsiljeno stavko zdravnikov – z njimi so delali v žametnih rokavicah, namesto da bi se zares postavili za interes pacienta in javnega zdravstva," je naštel Kordiš.

Sorodna novica Premier in zdravstvena ministrica na več sestankih predstavljata predvidene spremembe v zdravstvu

Kot zadnji kamenček v mozaiku pa je navedel informacijo iz prejšnjega tedna, da je predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki naj bi odpravil zdravnike dvoživke, v tem trenutku vsebuje ravno nasprotne ukrepe. Uradno vlada sicer predloga v času, ko je imel Kordiš izjavo za javnost, še ni predstavila, sta pa ravno takrat o tem premier Robert Golob in zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel govorila s ključnim zdravstvenimi deležniki.

"Predlog, ki se očitno vrti na vladi, predvideva še dodatno legalizacijo zdravnikov dvoživk, in ne le to – spreminja podjemne pogodbe, ki bi morale biti v javnem zdravstvu izjema, v neko stalno prakso, kar seveda služi zdravniškemu lobiju za nadaljnje izsiljevanje pacientov, države in prečrpavanje sredstev iz proračunov javnih bolnišnic v svoje lastne žepe," je opozoril Kordiš.

Ob dolgih čakalnih dobah v javni bolnišnici zdravnik drugje ne bi smel delati

"Vlada očitno nima nikakršnega namena ustaviti privatizacije javnega zdravstva, zato smo se ljudje organizirali sami," je napovedal Kordiš, ki je prvopodpisan pod predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga pripravili v civilni iniciativi Glas ljudstva.

Pojasnil je, da "inštitut dvoživkarstva" trenutno poteka s t. i. izdajanjem soglasij, ki ga dajejo javne bolnišnice vsakemu posameznemu zdravniku, ki zaprosi za popoldansko delo v neki drugi zdravstveni instituciji. "Ta soglasja se izdajajo veselo – levo, desno, po navadi po načelu, da vrana vrani ne izkljuje oči," je opozoril poslanec. Po njegovih besedah je vsebina predloga preprosta: "Kar je v zakonu vključeno kot posredni ukrep, je, da teh soglasij sploh ni več mogoče izdajati, dokler so v javni bolnišnici za tisto področje, za katero zadevni zdravnik dela, zavedene nedopustno dolge čakalne dobe".

Sorodna novica Glas ljudstva pripravil svoj predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, v DZ ga bo vložil Miha Kordiš

"Če želiš delati dodatno, brez problema lahko to delaš v javni matični bolnišnici, operacijske dvorane so proste, ambulante so proste – vse, kar je potrebno, je dejanska zaveza do pacientov, ki naj zavzame prvo mesto pred nekim zaslužkarskim apetitom," je poudaril.

Poslanec Levice je dejal, da še ne ve, kako se bo na predlog odzvala stranka, iz katere prihaja, je pa ob tem k podpori predlogu zakona pozval vse svoje poslanske kolegice in kolege. Če se jih bo nabralo deset, potem bo zakon vložen neposredno za prvo obravnavo v DZ-ju, sicer pa bo Kordiš zakon v vsakem primeru vložil sam, pred obravnavo v DZ-ju pa ga bo moral v tem primeru obravnavati tudi odbor za zdravstvo. Rok za vložitev je sicer predviden 17. septembra, je napovedal Kordiš.