Dorjan Marušič napoveduje hitro uveljavitev nove zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Dorjan Marušič napoveduje hitro uveljavitev nove zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnica
Z novim pravilnikom o organizaciji dela ministrstvo za zdravje računa na boljšo izkoriščenost kadrov. Foto: MMC RTV SLO
Prihod tujih zdravnikov bo lažji

Ministrstvo je zato predstavilo predlog zakona o poklicnih kvalifikacijah, s katerim želijo skrajšati postopke priznavanja kvalifikacij tujim zdravnikom. V Sloveniji imamo namreč okoli 500 zdravnikov premalo, nova zakonodaja pa naj bi prinesla vsaj 100 kandidatov za delo pri nas.

Z omenjenim zakonom bodo poenostavili priznavanje kvalifikacij za zdravnike iz držav, ki niso članice EU-ja. Večina kandidatov namreč prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije. Minister Dorjan Marušič zakonu napoveduje uveljavitev že 1. januarja 2011.

Med drugim je poudaril, da bo moral kandidat imeti garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji. "To pomeni, da je izvajalec v javni zdravstveni mreži ugotovil potrebo po takem kadru," je pojasnil Marušič.

Konec že v enem mesecu
Celotni postopek bo potekal pod nadzorom ministrstva za zdravje in bo lahko končan tudi v enem mesecu. Kandidata, ki bo opravil te postopke, bodo pri delodajalcu vključili v delo, za kar bo prejemal plačo. Ko bo začel delati samostojno, pa bo že moral znati slovensko. Posebna komisija bo skrbela za preverjanje znanja kandidata, je navedel minister.

Najprej Slovenija, potem EU
Tudi če bi kateri izmed teh kandidatov skušal Slovenijo izkoristiti samo za "odskočno desko za EU", evropska direktiva določa, da če zdravnik v določeni državi pridobi poklicno kvalifikacijo, je v tej državi dolžan delati vsaj tri leta. Po besedah Marušiča je v lanskem letu od 194 tujih kandidatov v zadnjem letu k nam dejansko prišlo delat le 10 zdravnikov.

Zakon, ki so ga pozdravili tudi v največji zdravstveni ustanovi pri nas, UKC-ju Ljubljana, bo po mnenju Marušiča morda pripomogel k temu, da bodo v oddaljenih ruralnih območjih pridobili dodatne zdravnike, ki jih zdaj primanjkuje.

Nov plačni pravilnik
Z januarjem začne veljati tudi nov pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Ta bo določil merila, po katerih se bo presojalo, ali bo delo na posameznem mestu nujne medicinske pomoči organizirano kot dežurstvo, stalna pripravljenost ali mogoče izmensko delo.

Z njim želijo na ministrstvu organizirati delo in plačilo glede na specifičnosti posameznih geografskih območij. Na tistih mestih, kjer je obremenjenost do 25 odstotkov rednega dela, bo po pravilniku delo organizirano kot stalna pripravljenost. Tam, kjer je obremenitev od 25 do 60 odstotkov rednega dela, bodo organizirali dežurna delovna mesta. Kjer pa je obremenjenost delovnega mesta nad 60 odstotkov rednega dela, bodo morali delo organizirati v turnusih.
Boljša organiziranost
S pravilnikom so določili tudi merila, po katerih se določa največjo mogoče oddaljenost od posameznega centra nujne medicinske pomoči. Posamezni center bo lahko pokrival območje do največ 25 kilometrov oddaljenosti. Marušič je prepričan, da bo po 1. aprilu 2011 v Sloveniji bistveno manj centrov nujne medicinske pomoči, ki pa bodo bistveno bolje organizirani.

Prihod tujih zdravnikov bo lažji