Po zagotovilih vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa stavka ne vpliva na delo v oddelkih, kjer sestre stavkajo, in je za bolnike poskrbljeno. Foto: BoBo
Po zagotovilih vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa stavka ne vpliva na delo v oddelkih, kjer sestre stavkajo, in je za bolnike poskrbljeno. Foto: BoBo
Medicinske sestre končale stavko

Konec stavke je posledica pogovorov preteklih dni, v katerih so našli pot k rešitvam vseh težav krivičnega plačevanja srednjih medicinskih sester, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, je povedala vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj.

Aneks bo podpisan v naslednjih dneh
Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena so se uskladili glede aneksa h kolektivni pogodbi, kar pa je Rugljeva zanikala. Dejala je, da popolne uskladitve še ni, a ocenjuje, da bo do tega prišlo na naslednjem sestanku. Aneks naj bi tako podpisali v naslednjih dneh.

Vlada je na seji tudi razveljavila prve tri točke odločbe upravnega nadzora, po katerih je moralo vodstvo UKC-ja medicinske sestre razporediti na delovna mesta v skladu z njihovo izobrazbo, kar je bil tudi povod za stavko.

Aneks h kolektivni pogodbi predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, a njihovo zaposlitev na tem delovnem mestu omejuje na 70 odstotkov dela.

Zahtevni programi do leta 1985
Poleg tega bodo do kombiniranih pogodb upravičene le tiste srednje medicinske sestre, ki so se šolale do leta 1985, saj se je do takrat izvajal zelo zahteven in kakovosten program, ki je skoraj sovpadal z evropskimi zahtevami glede izobrazbe diplomiranih medicinskih sester. Po tem letu se je program spremenil v usmerjeno izobraževanje, pri katerem je bila praksa v ozadju. Pogoj za pridobitev kombinirane pogodbe bo tudi 10 let dela na tem delovnem mestu.

Mlajšim srednjim medicinskim sestram, ki prav tako opravljajo dela diplomiranih sester, pa mora delodajalec v celoti financirati izobraževanje na prvi bolonjski stopnji za diplomirano sestro, je še dodal Eržen. Diplomirati morajo v šestih letih.

Po besedah generalnega direktorja UKC-ja Simona Vrhunca bodo razliko v plači, ki je sestre niso prejele, izplačali "ob prvi priložnosti".

Medicinske sestre končale stavko