Foto: BoBo
Foto: BoBo

31. maja lani, ko je funkcijo ministra za zdravje še opravljal Janez Poklukar, je bilo na ministrstvu za zdravje realiziranih 310,6 od 312 dovoljenih kvot po skupnem kadrovskem načrtu. V času, ko je ministrstvo vodil Danijel Bešič Loredan, so dovoljeno število zaposlenih na ministrstvu za zdravje bistveno povečali zaradi priprave zdravstvene reforme in drugih nujnih nalog, pojasnjujejo na ministrstvu.

Tako ima ministrstvo za zdravje trenutno določen skupni kadrovski načrt v višini 400 kvot. Od tega ministrstvu za zdravje brez organov v sestavi pripada 228 kvot, zdravstvenemu inšpektoratu 111 kvot, uradu za kemikalije 23 kvot, upravi za varstvo pred sevanji sedem kvot in uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu 31 kvot.

Po podatkih ministrstva je 26. septembra letos realizacija skupnega kadrovskega načrta znašala 356,3 od 400 kvot, v zaposlitvenih postopkih je bilo izbranih dodatnih osem kandidatov, v razreševanju pa je bilo še 21 zaposlitvenih postopkov.

Ustrezni kader težko pridobijo "zaradi anomalij plačnega sistema"

Čeprav je trenutno število zaposlenih na ministrstvu glede na podatke večje, kot je bilo, ko se je s položaja poslavljal Poklukar, na ministrstvu zatrjujejo, da ostajajo kadrovsko podhranjeni. "Ministrstvo za zdravje je bilo kadrovsko podhranjeno več kot 10 let. Od povišanja dovoljenega števila zaposlenih dalje zaposlitveni postopki tečejo neprestano in so zelo številni, vendar se soočamo s problematiko pridobivanja ustrezno usposobljenega in izkušenega kadra predvsem zaradi anomalij plačnega sistema v javnem sektorju in anomalij zaposlitvenih postopkov, saj zakonodaja povzroča dolgotrajnost teh postopkov," so opozorili.

Hkrati priznavajo, da zaradi kadrovskega manka na ministrstvu odprava zaostankov poteka počasneje, kot bi lahko z ustreznim številom kadra, tudi sistemske rešitve bi lahko bile pripravljene hitreje, kot so lahko ob pomanjkanju kadra.