Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz tajskega urada za nadzor nad boleznimi so sporočili, da so laboratorijski testi potrdili, da je 66-letnik okužen z novo različico virusa, imenovano clade 1b, in da bodo s tem seznanili Svetovno zdravstveno organizacijo. Dodali so, da so opazovali tudi 43 ljudi, ki so bili v tesnem stiku z obolelim in da doslej niso imeli simptomov opičjih koz, da pa jih morajo opazovati še 21 dni.

Pojasnili so še, da se morajo vsi, ki na Tajsko prispejo iz 42 tveganih držav, registrirati in da jih ob prihodu testirajo na okužbo. Za katere države gre.

Število primerov in smrti zaradi nove različice opičjih koz narašča v Afriki, kjer so od julija o njenih izbruhih poročali iz Demokratične republike Kongo, Burundija, Kenije, Ruande in Ugande. Prvi primer okužbe z novo različico opičjih koz zunaj Afrike so minuli teden potrdili na Švedskem.

Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi izbruha nove različice opičjih koz v Afriki razglasila najvišjo stopnjo opozorila, javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti. Izpostavila pa je, da izbruh ni še en covid-19, saj je o virusu opičjih koz in načinih za njegov nadzor že veliko znanega.

Opičje koze so nalezljiva bolezen, ki se širi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Okužba se tako širi med ljudmi, ki so med seboj v tesnem stiku. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj.