Solata je z vidika ostankov pesticidov med najbolj oporečnimi živili. Foto: BoBo
Solata je z vidika ostankov pesticidov med najbolj oporečnimi živili. Foto: BoBo

Na zvezi (ZPS) so preverili večletna, javno dostopna poročila o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih, tako iz EU-ja kot tudi iz Slovenije. Pri nas so bili najboljši rezultati pri živilih iz ekološke pridelave, žitih, živilih živalskega izvora ter pri hrani za dojenčke in majhne otroke, saj vzorci niso vsebovali zaznavnih količin ostankov pesticidov.

Rezultati se v Sloveniji sicer izboljšujejo, a se zmanjšuje število vzorcev, ob tem opozarjajo na ZPS-ju. V štirih letih je bilo analiziranih največ vzorcev sadja in zelenjave, sledijo žita, okoli 60 je bilo vzorcev živil živalskega izvora in hrane za dojenčke in otroke. Le 20 odstotkov vseh vzorcev so bila predelana živila. Med živili, ki so vsebovala ostanke pesticidov nad dovoljeno, so bili leta 2012 breskve, kitajsko zelje, solata, koleraba, pomaranče, paprika in pomelo.

V EU-ju a so bili tega leta najboljši rezultati pri živilih živalskega izvora (mleko, meso, med, jajca), ekološko pridelanih živilih ter hrani za dojenčke in majhne otroke, saj so v manj kot enem odstotku teh vzorcev našli ostanke pesticidov, in še to pod najvišjo mejno vrednostjo v živilu. V EU-ju je bilo okoli 97,5 odstotka vzorcev skladnih z zakonodajo.

Menjavajte živila
"Pregledali smo rezultate opravljenih analiz za leti 2009 in 2010, ki so tudi zadnji dostopni, objavljeni v lanskem letu. V tem obdobju so države, članice EU-ja, pa tudi Islandija in Liechtenstein, analizirale skupaj več kot 140.000 vzorcev, podrobno so pregledali okoli 300 različnih vrst živil oziroma hrane in analizirali več kot 14 milijonov posameznih snovi," je izpostavila Marjana Peterman iz ZPS-ja.

Med živili, pri katerih je bila vsebnost ostankov pesticidov večja od dovoljene, pa so bili leta 2009 namizno grozdje, paprika, jajčevci, grah, žito, maslo, cvetača, banane, kokošja jajca, leta 2010 pa oves, solata, jagode, breskve, jabolka, hruške, paradižnik, por, glavnato zelje in .

ZPS za manj pesticidov v hrani svetuje čim bolj pestro prehranjevanje z živili iz ekološke pridelave, porabniki naj kupujejo sadje in zelenjavo slovenskega porekla, saj podatki kažejo, da sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, vsebujeta manj ostankov pesticidov kot tista, ki prihajata od drugje (tudi iz EU-ja).