Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je prepričan, da bi na ta način javnim zavodom omogočili poslovanje mimo posrednikov, s tem pa bi za zdravstvo po njegovem naredili največ. Foto: RTV SLO
Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je prepričan, da bi na ta način javnim zavodom omogočili poslovanje mimo posrednikov, s tem pa bi za zdravstvo po njegovem naredili največ. Foto: RTV SLO
Lekarna Ljubljana
V Lekarni Ljubljana ministra za finance Franca Križaniča opozarjajo, da so deležni napadov, ker želi nekdo na vsak način zaščititi tiste, ki pri oskrbi zdravil v Sloveniji mastno služijo na račun trga, ki so si ga razdelili kot vojni plen. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je prepričan, da bi na ta način javnim zavodom omogočili poslovanje mimo posrednikov, s tem pa bi za zdravstvo po njegovem naredili največ.

"Veledrogerija, ki je v lasti javnega zavoda, je v korist države"
V Lekarni Ljubljana ministra za finance Franca Križaniča opozarjajo, da so deležni napadov, ker želi nekdo na vsak način zaščititi tiste, ki pri oskrbi zdravil v Sloveniji mastno služijo na račun trga, ki so si ga razdelili kot vojni plen. Navajajo, da sta samo dva posrednika pri zdravilih med leti 2005 in 2010 iz slovenskega zdravstva izčrpala več kot 125 milijonov evrov.

"Ob tem, ko celotno lekarništvo v Sloveniji na področju zdravil na recept posluje z izgubo, so rezultati Salusa in Kemofarmacije res impresivni," pravijo v Lekarni Ljubljana. Prepričani so, da je veledrogerija, ki je v stoodstotni lasti javnega zavoda, zagotovo tudi v korist države, lokalne skupnosti in vseh deležnikov v zdravstvu.

Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek pa je ministra Križaniča pozval, naj neformalni dopis, v katerem ljubljanskega župana Zorana Jankovića opozarja, da soglasje Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana k ustanovitvi kapitalske družbe LL Grosist d. o. o. ni v skladu z zakonom, oblikuje kot odločbo po določilih zakona o lokalni samoupravi in zakona o državni upravi. "Po zakonu morate na nezakonitost kapitalskih naložb javnega zavoda LL opozoriti Mestni svet MOL-a in ne župana, saj je bilo nezakonito soglasje izdano s sklepom Mestnega sveta. Po zakonu morate Mestnemu svetu predlagati ustrezne rešitve, ne pa le županu," je med drugim zapisal Jazbinšek.

"Ob trendih, ki jih ZZZS izvaja na področju financiranja lekarniške dejavnosti, ta brez lastnih veledrogerij sploh ne bo mogla preživeti, zato je lastna veledrogerija tudi za Lekarno Ljubljana ekonomska nujnost, če želimo, da bomo obdržali kakovostno lekarniško storitev,"
navaja Jaklič v svojem dopisu. To so že pred leti ugotovile Mariborske lekarne, ki že vrsto let uspešno poslujejo s svojo veledrogerijo Farmadent, dodaja.

Lekarna Ljubljana s skoraj dvema milijona evrov izgube
Lekarna Ljubljana je namreč v letu 2010 na področju zdravil na recept poslovala s skoraj dvema milijona evrov izgube, če pa temu dodamo zdravila brez recepta, je bil rezultat okoli ničle. "Dejstvo, da veledrogerijska dejavnost posluje bolje od lekarniške dejavnosti, kaže na to, da je s tem sistemom nekaj hudo narobe v škodo lekarniške dejavnosti, ki je podfinancirana," opozarjajo v Lekarni Ljubljana.

Navajajo še, da so jih ravno zaradi potenciala LL Grosista prizadeti, torej zasebna podjetja, napadli z vsemi sredstvi. Ob tem dodajajo, da "po trgu hodijo različni 'odposlanci', ki prepričujejo dobavitelje in lekarne, da ne bi slučajno poslovali s podjetjem LL Grosist".

Ta ima zato velike težave pri sklepanju dogovorov z nekaterimi dobavitelji zdravil, Jaklič pa se boji, da je posledica delovanja istih "odposlancev" tudi dopis ministrstva za finance, v kateri je to pred dnevi Mestni občini Ljubljana pojasnilo, da je soglasje občine za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom.

Finančnega ministra Jaklič zato med drugim sprašuje, ali bi bilo pravilneje, da bi Lekarna Ljubljana še naprej v celoti kupovala zdravila od posrednikov, kot sta Salus in Kemofarmacija. Odgovor ministrstva pričakujejo do 19. maja.