Vse več okužb, kaj lahko pričakujemo

V bolnišnicah se zdravi 17 ljudi z boleznijo covid-19, od tega so štirje bolniki na oddelku intenzivne nege. Enega bolnika so odpustili v domačo nego.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v soboto v Sloveniji 236 aktivno okuženih. Do zdaj je bilo v naši državi skupno potrjenih 2416 okužb, umrlo je 129 bolnikov s covidom-19.

Pred začetkom šolskega leta

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je za TV Slovenija povedala, da če bi uspeli omejiti vnose iz tujine, bi se novo šolsko leto predvidoma lahko začelo na skoraj ustaljen način. Vlada naj bi kmalu odločala o tem, ali se bo režim na meji s Hrvaško zaostril. Beovićeva dodaja, da bo vlada predlog, po katerem bi bila karantena ob vračanju v Slovenijo obvezna za osebe, stare od 15 do 35 let, težko sprejela. "Lahko se bo pojavilo tisto pogosto pri nas omenjeno vprašanje diskriminacije. Najbrž je bistveno bolj enostavno zamejiti prehode čez mejo za vse." Vsaj obrise tega, kakšno bo pri nas novo šolsko leto, pa bomo dobili v torek, ko se bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec srečala z vodstvi šol.

Znova večina primerov vnesenih

Najmanj osem okužb je vnesenih, je za Radio Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin. Za preostale preiskava izvora okužbe še poteka. Kot kaže, so nočni lokali na Hrvaškem še vedno glavni vir vnesenih okužb, mladi Slovenci pa jih še vedno pogosto obiskujejo. Kacin je napovedal, da bodo počakali do torka, ko bodo objavljene ponedeljkove številke o novih okužbah. Če ne bo spremembe režima, kar se tiče nočnih lokalov in klubov na Hrvaškem, bodo morali vnos iz Hrvaške omejiti, je napovedal.

Svetovalna skupina za covid-19 je že pred dnevi predlagala čimprejšnjo uvedbo karantene za prihod v Slovenijo iz Hrvaške. Za zdaj pa glede na izjave Kacina kaže, da se utegnejo odločiti za kakšno manj omejevalno možnost. Morda bodo uvedli karanteno za določeno starostno skupino (npr. od 15 do 34 let), morda le za prihod iz določenih županij. A Kacin poudarja, da tudi možnost karantene za čisto vse ostaja na mizi. Dokončno bo odločila vlada, predvidoma v četrtek.

Nove okužbe – primeri po občinah

7: Ljubljana
2: Tržič
1: Celje, Šmarje pri Jelšah, Koper, Trbovlje, Vodice, Žiri

V šmarskem in hrastniškem domu brez novih okužb

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni stanovalki, so v soboto odvzeli brise 27 stanovalcem z istega oddelka in šestim zaposlenim. Rezultati vseh teh brisov so bili negativni. Danes so odvzeli bris še 33 zaposlenim. Potrjeno okužena se zdravi na infekcijski kliniki.

V Domu starejših Hrastnik v soboto niso zaznali novih potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zadnja dva primera sta bila potrjena v petek. Do zdaj je bilo v domu, kjer imajo za stanovalce na voljo 132 postelj, okuženih 52 stanovalcev, od tega je 22 uradno ozdravljenih, devet jih je umrlo. Trenutno je v domu še 21 aktivno okuženih.

Novo o okužbah
Nove okužbe – primeri po starostnih skupinah

5–35 let: 6
35–64 let: 9
64+ let: 0