Med 1304 okuženimi v Sloveniji je 583 moških in 722 žensk. Foto: BoBo
Med 1304 okuženimi v Sloveniji je 583 moških in 722 žensk. Foto: BoBo

"Podatki o stanju epidemije v Sloveniji so vzpodbudni. Pozitiven trend bomo ohranili ob nadaljevanju upoštevanja ukrepov in pozornosti, ki smo jo vsi izkazali v preteklih tednih. Dobro nam gre in skupaj zmoremo," je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Doslej so v Sloveniji opravili 39.330 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 182 bolnikov s covidom-19. Med 1304 okuženimi je 583 moških in 722 žensk. Okuženih je 269 zdravstvenih delavcev, 117 zaposlenih v domovih za starejše. Med oskrbovanci v domovih za starejše je potrjenih 276 okužb, v četrtek so jih potrdili 11, je navedel Kacin.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 389 okuženih z novim koronavirusom, 279 iz savinjske, 143 iz pomurske regije, 129 iz jugovzhodne Slovenije, 109 iz podravske, 75 iz gorenjske, 47 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 30 iz zasavske, 23 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Deset obolelih je tujih državljanov.

Sorodna novica Beović: Lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom

V UKC-ju Ljubljana se je za enega zmanjšalo število bolnikov s covidom-19 in tistih na intenzivni terapiji. Hospitaliziranih je 41 bolnikov, od tega 10 v enoti intenzivne terapije. Kot so zapisali na Twitterju, pričakujejo, da bodo oddelek, ki je gostoval na ortopedski kliniki, lahko v kratkem vsaj začasno zaprli.

Tudi v UKC-ju Maribor se je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 zmanjšalo. V četrtek je bilo pri njih hospitaliziranih 27 okuženih z novim koronavirusom, kar so trije manj, od tega je bilo v enoti za intenzivno zdravljenje 11 bolnikov, kar je eden manj kot dan prej. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih že 52 bolnikov, edini smrtni žrtvi zaradi covida-19 doslej pa so imeli na začetku aprila.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo zjutraj hospitaliziranih 22 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo, so sporočili na Twitterju. Na Kliniki Golnik je danes pet bolnikov s covidom-19, od teh je eden na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice.

Medtem so po več dneh brez novih potrjenih okužb dodatne okužbe pri zaposlenih potrdili v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Tam so v četrtek testirali 38 ljudi s sumom na covid-19. Testirali so 27 zaposlenih in 11 bolnikov, pri čemer so bili pri bolnikih vsi testi negativni, sta bila pa rezultata pozitivna pri dveh zaposlenih. V enem primeru je bil to kontrolni bris, drugi primer je nov. "Razplet smo pričakovali, saj gre za tesen kontakt pozitivne osebe. Ta zaposleni je že več dni v samoizolaciji," so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

36 novih okužb in 5 smrtnih žrtev
Sorodna novica Komisija želi nekaj dopolnil, a množično testiranje lahko vseeno steče

V četrtek je bilo hospitaliziranih 95 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 28, osem so jih odpustili v domačo oskrbo. Okuženih je 269 zdravstvenih delavcev, 117 zaposlenih v domovih za starejše. Med oskrbovanci v domovih za starejše je potrjenih 267 okužb, v četrtek so jih potrdili 11, je navedel vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci.

Po uvedbi strogih ukrepov se je širjenje epidemije umirilo. Krivulja se je obrnila navzdol, zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja, je dejala Bojana Beović iz vladne svetovalne skupine. Dodala je, da je epidemija pod nadzorom in da prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe. Zato je kljub sproščanju ukrepov treba preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša, je še dodala.

Umirjanje razmer v občini Šmarje pri Jelšah

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ugotavlja, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ-ja ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih je povezan s tamkajšnjim domom za starejše.

Sorodna novica Počivalšek: Ne gre za papirnate maske, ampak za netkano blago

Nove okužbe v Ljutomeru

V ljutomerskem domu starejših občanov, ki je trenutno edino večje žarišče okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, so odkrili štiri nove primere okužb, in sicer pri dveh stanovalcih in dveh zunanjih sodelavcih. Skupaj so doslej zaznali 102 okužbi, in sicer pri 75 stanovalcih, 20 zaposlenih in 7 tistih, ki so prišli pomagat iz drugih ustanov, je poročal novinar TV Slovenija Bojan Peček.

Vendar pa je vsak dan več ozdravelih – od danes devet novih, skupaj pa že 26. Po uradnih podatkih je trenutno obolelih še 76 ljudi.

Okužena iz soboškega doma ostaja v Mariboru

Veliko pozornosti javnosti je deležna edina obolela iz murskosoboškega doma za starejše. Zdravijo jo namreč v mariborski bolnišnici in morala bi se vrniti v dom. A direktor doma Zoran Hoblaj temu nasprotuje, saj se boji, da se okužba ne bi razširila in da se ne bi ponovili slabi poteki iz nekaterih drugih podobnih ustanov v Sloveniji. Na sestanku odgovornih v Murski Soboti, ki se ga je udeležil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake zadeve Janez Cigler Kralj, sodelovalo pa je tudi zdravstveno ministrstvo, so sklenili, da bo obolela do ponedeljka ostala v UKC-ju Maribor.

Okužena in soboškega doma ostaja v mariborskem UKC-ju

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.