V prvi pošiljki za Slovenijo bo 9750 odmerkov cepiva. Foto: BoBo
V prvi pošiljki za Slovenijo bo 9750 odmerkov cepiva. Foto: BoBo

Na pot so krenili tovornjaki s pošiljkami za bolj oddaljene države, kot sta Slovenija in Hrvaška, zadnji pa bodo na pot šli tovornjaki s cepivom za najbližje države. Cilj je, da bodo do sobote vse države EU-ja prejele prve pošiljke in da se bo lahko takoj za tem začelo cepljenje. Nekaj pošiljk za nekatere evropske države bo na pot krenilo tudi iz nemške tovarne podjetja BioNTech.

V prvih pošiljkah cepiva, ki jih pričakujejo tudi v drugih državah članicah EU-ja, bo za vsako državo enaka količina cepiva, to je za vsako državo 9750 odmerkov, je povedala direktorica za stike z javnostjo za Slovenijo pri podjetju Pfizer Urška Lakner.

Druga pošiljka že prihodnji teden

Sorodna novica Cigler Kralj: Delamo vse, da se bo cepljenje v domovih začelo v nedeljo

Naslednja pošiljka za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov, je povedala Laknerjeva. Cepivo mora biti med prevozom shranjeno pri ustrezni nizki temperaturi, to je pri temperaturi minus 70 stopinj Celzija.

Prvo in drugo pošiljko bodo dostavili v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer imajo pripravljeno hladilno omaro oz. zamrzovalnik za ustrezno hrambo cepiva.

Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dve do osmih stopinj Celzija.

Skladno s strategijo cepljenja bodo prvi cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter zdravstveni delavci.

Cepljenje se bo po navedbah ministrstva začelo takoj, ko bodo opravljeni vsi postopki priprave cepiva. "Okvirni razdelilnik je pripravljen in z njim so seznanjeni zdravstveni domovi, ki bodo izvajali cepljenje v pripadajočih domovih. Razdelilnik temelji na podatkih o številu oskrbovancev, ki so covid-19 že preboleli, ter o številu tistih, ki so v cepljenje privolili. Porabili bomo vsa prispela cepiva," so zapisali v ministrstvu za zdravje.

Med stanovalci domov za starejše je zanimanje za cepljenje po podatkih zdravstvenega ministrstva izrazilo 60 odstotkov stanovalcev, ta odstotek pa je nižji med zaposlenimi v domovih. V domovi prebiva okoli 21.000 ljudi, po podatkih sledilnika za covid-19 pa so do torka okužbo potrdili pri skupaj 10.155 stanovalcih.

Nove dobave cepiva januarja

Načrtovane so tudi že nadaljnje dobave cepiva v januarju. "Vsak teden pričakujemo dodatne pošiljke. Za zdaj so količine na tedenski ravni približno takšne, kot jih bomo letos dobili v teh dveh tednih, skupaj je to 16.575 odmerkov. To so napovedane količine na tedenski ravni v januarju, a se lahko še kakšna stvar spremeni," je pojasnila Laknerjeva.

Veliko zanimanje za cepljenje

Zanimanje za cepljenje lahko sicer izrazijo vsi prebivalci v posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo. Do četrtka zjutraj je vlogo oddalo 81.782 ljudi.

Covid cepivo že na poti