Nemška kanclerka pravi, da zdaj vidijo luč na koncu predora, vendar meni, da so potrebni ostrejši ukrepi. Foto: Reuters
Nemška kanclerka pravi, da zdaj vidijo luč na koncu predora, vendar meni, da so potrebni ostrejši ukrepi. Foto: Reuters

Nemška nacionalna akademija znanosti, katere predloge je kanclerka izrecno podprla, je med drugim pozvala h koncu obveznega pouka s 14. decembrom, podaljšanim božičnim počitnicam in delu od doma v največji mogoči meri. Akademija je v torek še priporočila, naj med 24. decembrom in 10. januarjem v državi uvedejo "strogo zaprtje" z obsežno ustavitvijo javnega življenja, zaprtjem trgovin z nenujnimi dobrinami.

Merklova za zaostritev, priprave na cepljenje v polnem teku

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle, je kanclerka dejala, da nasprotuje odprtju hotelov med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Angela Merkel je v okviru razprave o proračunu za leto 2021 nagovorila parlament. Branila se je pred kritikami na račun vladnega spopadanja s pandemijo. Kot je dejala, je država v "izjemni situaciji".

"Najpomembnejša za naš uspešni boj proti virusu sta odgovorno vedenje vsakega posameznika in pripravljenost na sodelovanje," je dejala pred poslanci in poslankami, ki večinoma niso nosili mask.

V čustvenem pozivu je prebivalce pozvala, naj poslušajo znanost v boju proti novemu koronavirusu in pred božičem bistveno zmanjšajo stike, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poudarila je, da znanost tako rekoč prosi, da bi omogočili teden dni zmanjšanja stikov pred božičem, preden bi videli babice in dedke. "Če bomo imeli preveč stikov pred božičem in bo to nato zadnji božič s starimi starši, potem res ne bo uspelo," je poudarila.

Dodala je, da ne zadoščajo več smernice, za katere so se dogovorili pred dvema tednoma z voditelji 16 zveznih dežel o tem, da trgovine ostanejo odprte, da pa v restavracijah ni dovoljeno uživati hrane.

"Ko postavljajo stojnice s kuhanim vinom in vaflji, to ni v skladu z dogovorom, da je dovoljeno samo vzeti s sabo hrano in pijačo," je opozorila v parlamentu. "Resnično mi je žal, vendar plačujemo ceno 590 mrtvih v enem dnevu, in to po mojem mnenju ni sprejemljivo," je podarila.

Deutsche Welle piše, da je to, ali Nemčija ostaja zgled za spopad s pandemijo, stvar razprave. Inštitut Roberta Kocha, ustanova z avtoriteto na področju javnega zdravja, je v sredo sporočil, da so v enem dnevu potrdili 590 smrti bolnikov s covidom-19, največ do zdaj. Skupno je v Nemčiji umrlo 19.932 ljudi s to boleznijo, potrjenih okužb je bilo 1,2 milijona.

Zdaj stanje veliko slabše kot konec septembra

Oblasti so novembra uvedle delno zaprtje javnega življenja, kar je po poročanju Guardiana upočasnilo eksponentno rast števila okužb, a je to število še vedno previsoko. Še posebej skrb vzbujajoči sta števili hospitalizacij in smrti. Kanclerka je za primerjavo s trenutnim stanjem navedla podatke z dne 29. septembra, ko je bilo 1827 novih okužb in 12 smrti, tisti dan pa je intenzivno nego potrebovalo 352 bolnikov s covidom-19.

Danes je ob 590 novih smrtnih primerih 20.815 novih okužb, 3500 več kot pred tednom dni, intenzivno nego pa potrebuje 4257 bolnikov s covidom-19. Število stikov je "veliko preveliko", je dejala kanclerka. Vzdrževanje fizične razdalje med ljudmi in nošenje mask se sicer lahko zdita "nečloveški", a to po njenih besedah ni nekaj, "kar bo uničilo naša življenja".

Kanclerka je še dejala, da so lahko prebivalci ponosni na to, kar so dosegli, in da zdaj vidijo "luč na koncu predora".

Medtem je politiko kanclerke ostro kritizirala skrajno desna Alternativa za Nemčijo, kjer so omejevalne ukrepe označili za "protiučinkovite". Kanclerko so obtožili, da "zapira državljane in uničuje celotne industrije".

Kanclerka potrebuje za sprejetje novih ukrepov sodelovanje vodij nemških dežel. Nekatere, kot sta Saška in Bavarska, ostrejše ukrepe že podpirajo.

Obiskovalci v milanski galeriji Vittorio Emanuele. Foto: EPA
Obiskovalci v milanski galeriji Vittorio Emanuele. Foto: EPA

Italija: Lombardija rahlja ukrepe

V številnih delih Italije se epidemija covida-19 umirja, zmanjšuje pa se tudi pritisk na bolnišnice. To velja tudi za deželo Lombardija, kjer bodo od nedelje veljali blažji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo znova odprli trgovine, bare in restavracije.

V Lombardiji, ki velja za najhuje prizadeto italijansko deželo v epidemiji covida-19, so na začetku novembra podobno kot v več drugih deželah uvedli delno ustavitev javnega življenja. Zdaj so se epidemiološke razmere tam nekoliko umirile, tako da bo ta dežela od nedelje označena z rumeno barvo, je napovedal predsednik Lombardije Attilio Fontana.

To pomeni najblažje ukrepe za zajezitev virusa na tristopenjski lestvici. Prebivalci Lombardije se bodo lahko znova prosto gibali po deželi. Prosto bodo lahko prehajali tudi v druge rumene dežele. Med 22. in 5. uro bo sicer v veljavi policijska ura, ko je gibanje omejeno.

Italijanski minister v samoosamitvi

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je v samoosamitvi zaradi stika z notranjo ministrico Luciano Lamorgese, okuženo z novim koronavirusom. Po pisanju Primorskega dnevnika, ki se sklicuje na vire v slovenski diplomaciji, bo zato v četrtek verjetno odpadlo njegovo srečanje s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem, ki bo po napovedih obiskal Rim. Govorila naj bi sicer o slovenski manjšini v Italiji, izključni gospodarski coni v Jadranu in aktualnih vprašanjih v EU-ju.

Med 21. decembrom in 6. januarjem prepovedana potovanja med deželami
Italijanske oblasti nameravajo sicer v prazničnem času zaostriti ukrepe za zajezitev virusa po vsej državi. Ne glede na to, ali so dežele uvrščene med rdeča, oranžna ali rumena območja, bodo od 21. decembra do 6. januarja prepovedana potovanja med posameznimi deželami.

V zadnjem dnevu 10,8 odstotka pozitivnih brisov testov
V Italiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili še 12.756 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 10,8 odstotka brisov testov. Dan pred tem so potrdili 14.842 novih okužb, pozitivnih je bilo 9,9 odstotka izvidov testov. Skupaj se je v Italiji okužilo več kot 1,77 milijona ljudi, od tega jih je aktivno okuženih 710.515, kar je okoli 27.000 manj kot v torek. Upada tudi število bolnikov s covidom-19 v italijanskih bolnišnicah. Trenutno jih je tam 29.653, od tega 3320 na intenzivni negi, kar je prav tako manj kot v torek.

Na Hrvaškem 4520 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 12.596 testih potrdili 4520 novih okužb. Umrlo je 69 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je poudaril, da se je v preteklih sedmih dneh povečalo število novih okužb za povprečno 3,7 odstotka, potem ko je v tednu pred tem ta odstotek znašal 17,4 odstotka.

Notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo od sobote do 10. januarja uveljavili dodatne omejitve števila ljudi, ki bodo lahko hkrati v trgovinah in nakupovalnih centrih. V trgovinah do 2000 kvadratnih metrov bodo morali zagotoviti od deset do 16 kvadratnih metrov na človeka, v večjih trgovinah pa najmanj 20 kvadratnih metrov na človeka, je pojasnil Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Na Hrvaškem je trenutno 23.750 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2703 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 280 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoosamitvi je več kot 57.800 ljudi.

Doslej so potrdili skoraj 159.400 okužb in 2367 smrti bolnikov s covidom-19. Okrevalo je nekaj manj kot 133.300 obolelih. Doslej so testirali več kot 837.600 ljudi.

V Srbiji umrlo še 54 ljudi

V Srbiji je v preteklih 24 urah za covidom-19 umrlo še 54 ljudi, potrdili pa so 7804 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici je na zdravljenju 8489 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 319 na medicinskem ventilatorju. To je prvič od začetka epidemije, da je na intenzivni negi več kot 300 bolnikov. Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončan je napovedal, da bi lahko v državi začeli cepljenje proti covidu-19 na začetku aprila.