Cepljenje s cepivom BioNTecha in Pfizerja ponekod že poteka. Foto: Reuters
Cepljenje s cepivom BioNTecha in Pfizerja ponekod že poteka. Foto: Reuters

Cepivo BioNTecha naj bi bilo učinkovito tudi proti novemu sevu, ki so ga odkrili v Združenem kraljestvu, sporočajo iz podjetja. "Znanstveno je zelo verjetno, da lahko imunski odziv, ki ga sproži to cepivo, nastane tudi ob novi različici virusa," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal soustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin.

"Novo cepivo lahko tehnično zagotovimo v šestih tednih," je zagotovil. "Lepota tehnologije informacijske RNK je v tem, da lahko začnemo takoj pripravljati cepivo, ki popolnoma posnema novo mutacijo," je še povedal Sahin.

Pojasnil je, da ima nova različica virusa SARS-CoV-2 devet mutacij, medtem ko imajo običajno samo eno. Kljub temu je izrazil prepričanje, da bo cepivo, ki so ga razvili z ameriškim farmacevtskim velikanom, učinkovito tudi proti novemu sevu. Cepivo namreč vsebuje več kot 1000 aminokislin, spremenilo pa se jih je samo devet. To pomeni, da je 99 odstotkov proteina enakega.

Testiranja novega seva koronavirusa, ki je veliko bolj nalezljiv od doslej znanih, še potekajo. Rezultati bodo predvidoma znani v dveh tednih, je povedal Sahin. Šele takrat bodo zagotovo vedeli, ali njihovo cepivo učinkuje tudi proti temu sevu.

Predsednik nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je medtem danes dejal, da obstaja zelo velika verjetnost, da je novi sev virusa že v Nemčiji, čeprav tega še niso potrdili. V Združenem kraljestvu se je namreč pojavil že septembra, okužbe z njim pa so potrdili že na Nizozemskem in Danskem.

Komisija: Do izteka prehodnega obdobja velja za Britance prosto gibanje

Evropska komisija je priporočila usklajen pristop glede potovanja in prometa v odziv na novi sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu, predvsem v Londonu in jugovzhodnem delu Anglije, kjer je britanska vlada uvedla stroge ukrepe.

Bruselj odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom. Številne države, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Hrvaška, Avstrija, Belgija in Nizozemska so prekinile vse prometne povezave z Združenim kraljestvom.

Do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU-ju, zato jim članice Unije ne morejo zavrniti vstopa. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav, ki ga je Unija uvedla marca za zamejitev novega koronavirusa, so pojasnili v komisiji.

WHO sklicuje sestanek članic iz Evrope

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo sklicala sestanek članic iz Evrope, na katerem bodo razpravljali, kako ukrepati glede novega seva novega koronavirusa, je sporočil regionalni direktor WHO-ja Hans Kluge.

WHO podrobno spremlja širjenje novega seva, katerega glavno žarišče je še zmeraj v Veliki Britaniji. Ljudje, ki se okužijo z novim sevom, povprečno okužijo 1,5 človeka. Reprodukcijska stopnja je bila predtem v Veliki Britaniji 1,1.

Na Twitterju je Kluge med drugim zapisal, da bodo na srečanju razpravljali o strategijah za testiranje, zmanjšanje prenosa okužb in obveščanju javnosti o tveganjih. Dodal je, da bi bilo iz previdnosti dobro omejiti potovanja, dokler ne bo na voljo več informacij o novem sevu.

Britanski znanstveniki še vedno skušajo ugotoviti, koliko gre pripisati ta porast spremembam v virusu in koliko je povezan z vedenjskimi dejavniki med prebivalci, je v ponedeljek povedala glavna znanstvenica WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove. Poudarila je še, da doslej ni bilo dokazov, da bi novi sev virusa povzročil hujšo ali smrtonosnejšo obliko covida-19.

Poziv k odpravi prepovedi prometa

S ciljem zagotoviti nujna potovanja in tranzit domov komisija poziva k ustavitvi kakršnih koli prepovedi prometnih storitev, kot so potovanja z letali ali vlaki. Tudi prevoz tovora se mora nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je ne nazadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19, poudarja komisija.

Potniki s pomembnimi nalogami, na primer zdravstveno osebje, naj opravijo test PCR ali hitri antigenski test v 72 urah pred odhodom, ukrepa karantene pa naj se za te potnike med opravljanjem pomembnih nalog ne zahteva, še priporoča komisija.

Poleg tega komisija priporoča, naj članice olajšajo tranzit potnikov, še posebej nujnih potovanj, in naj torej ne zahtevajo karantene. Zahteva se lahko test, a oblasti morajo o takšni zahtevi obvestiti vnaprej ali ponuditi testiranje med potovanjem.

Poziv k identificiranju novega seva v članicah

Komisija nacionalne zdravstvene organe tudi poziva, naj okrepijo prizadevanja za analizo virusa, tako da bodo lahko hitro prepoznale primere novega seva. Poziva tudi k takojšnji identifikaciji ljudi, ki so v preteklih 14 dneh potovali v Združeno kraljestvo ali iz njega ali so v tesnem stiku s potrjenimi primeri, ter k zagotovitvi ustreznega odzivanja s testi PCR, osamitvijo in okrepljenim sledenjem stikom.

O priporočilu bodo popoldne razpravljali veleposlaniki članic EU-ja na zasedanju, ki se začenja ob 16. uri. Poleg usklajevanja odzivanja na covid sta na dnevnem redu še dve temi: stanje v pogajanjih EU-ja in Združenega kraljestva po brexitu ter instrument za okrevanje in odpornost.

Londončani storijo v vrstah pred supermarketom. Foto: Reuters
Londončani storijo v vrstah pred supermarketom. Foto: Reuters

Dostava cepiva v EU-ju v sredo

V BioNTechu so medtem še sporočili, da bodo lahko s Pfizerjem prve odmerke cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji začeli dostavljati v sredo. Do sobote bi jih morali dostaviti v vse države članice, tako da bi cepiti lahko začeli v nedeljo, je dejal glavni finančnik podjetja Sierk Poeting.

Izvršni direktor BioNTecha Sean Marett pa je dodal, da bo do konca leta za članice Unije na voljo 12,5 milijona odmerkov cepiva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Odmerke zdaj hranijo v tovarni Pfizerja v Puursu v Belgiji.

Cepivo na inovativni platformi

Cepivo BioNTecha in Pfizerja je utemeljeno na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Protein S je na površju virusa in je odgovoren za vstop virusa v celice, kjer povzroči bolezen.

To cepivo je odobrilo že več držav po svetu, z njim pa so nekje začeli tudi že cepiti. V ponedeljek je prejelo tudi pogojno odobritev za promet v EU-ju.