Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je treba dosledno upoštevati. Bolnik je doma v bolniškem staležu najmanj 14 dni. Foto: Reuters
Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je treba dosledno upoštevati. Bolnik je doma v bolniškem staležu najmanj 14 dni. Foto: Reuters

"Trenutno v Sloveniji nimamo prav do podrobnosti izdelanega sistema, kako te bolnike nadzorovati oziroma kako jim pomagati, da se bodo znali na primeren način izolirati," je povedala vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu za boj proti epidemiji Bojana Beović. Dodaja, da "v številnih primerih ne gre za namerno kršenje izolacije, ampak za nerazumevanje, kaj ta izolacija pomeni". Ob tem pa poudarja, da so ti bolniki poleg domov starejših občanov naslednje pomembno žarišče okužb, ki ga moramo obvladati, da bodo bolniki res dosledno upoštevali pravila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da je treba v osamitvi v domačem okolju ostati najmanj 14 dni po pojavu prvih bolezenskih znakov in hkrati vsaj tri dni od konca pojavljanja bolezenskih težav. Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je treba dosledno upoštevati. Bolnik je doma v bolniškem staležu najmanj 14 dni.

Izolacijo bolniku s covidom-19 odredi izbrani osebni zdravnik, kar pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, sprejemati obiskov, osnovna živila, higienske potrebščine in zdravila mu prinesejo svojci, sosedi, prijatelji, če nima nikogar, se lahko po pomoč obrne na lokalno skupnost. Strokovnjaki priporočajo tudi, da se okuženi loči od sostanovalcev, če je to le mogoče. In tudi po prenehanju osamitve morajo še naprej upoštevati higieno kašlja in si pogosto umivati roke. Izolacija se odredi tudi za osebe z akutno okužbo dihal, ki nimajo potrjene okužbe in zanje veljajo enaka pravila.

Koliko časa je oseba okužena in lahko prenaša okužbo na druge, na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da je to odvisno od poteka bolezni pri posamezniku. Ob tem pa apelirajo in poudarjajo, naj posamezniki, ki kažejo kakršne koli znake respiratorne okužbe, ne hodijo med ljudi. Če oseba ne spoštuje navodila, ki ji ga je za izvršitev izolacije dal zdravnik, pa lahko zdravstveni inšpektorat – tako kot v primeru kršitev karantene – oglobi kršilca izolacije. Predvidena globa je od 208,64 do 625,94 evra. Prijave pa sprejemajo po elektronski pošti ali telefonu.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.