"Dober dan vsem," je dobro novico na Facebooku pospremil Bolsonaro, ki je okužbo oziroma bolezen covid-19 dobro prebolel, kar pripisuje svoji "atletski preteklosti", navaja BBC.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro vseskozi trdi, da bodo ekonomske posledice pandemije hujše, kot pa je nevaren sam virus. Foto: EPA
Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro vseskozi trdi, da bodo ekonomske posledice pandemije hujše, kot pa je nevaren sam virus. Foto: EPA

V Braziliji je sicer že tretji dan število novih dnevnih okužb večje od 50.000. Hkrati je v zadnjih 24 urah po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo 1156 bolnikov s covidom-19. Skupno so v tej latinskoameriški državi do zdaj potrdili 2.343.366 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 85.238 bolnikov s covidom-19.

V ZDA znova več kot 70.000 okužb

Po številu okužb in smrti so pred Brazilijo samo še ZDA, kjer so do zdaj potrdili 4,1 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 145.324 bolnikov. Skupno je v ZDA okrevalo 1,26 milijona bolnikov. ZDA so že drugi dan zapored potrdile več kot 70.000 novih okužb z novim koronavirusom. Število okužb narašča predvsem na jugu in zahodu države v zveznih državah Kalifornija, Teksas, Alabama in Florida.

Stražar pred predsedniško palačo v New Delhiju. Foto: EPA
Stražar pred predsedniško palačo v New Delhiju. Foto: EPA

Rekordno število okužb v 40 državah z različnih celin

V tem tednu je sicer skoraj 40 držav z različnih celin poročalo o rekordno visokem številu okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da se pandemija v nobeni svetovni regiji še ne umirja. Ne le, da število okuženih raste v ZDA, Braziliji in Indiji, h katerim se je usmerila pozornost v zadnjem času, ampak število obolelih za boleznijo covid-19 raste tudi v drugih državah, kot so Avstralija, Japonska, Hongkong, Bolivija, Sudan, Etiopija, Bolgarija, Belgija, Uzbekistan in Izrael.

V več državah, ki so že sprostile stroge omejitvene ukrepe, dober mesec po koncu prvega vala okužb že doživljajo drugega. "Ne bomo se še tako kmalu vrnili k stari normalnosti. Pandemija je spremenila način našega življenja," je pred kratkim opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in dodal: "Prosim čisto vsakega posameznika, naj se pametno odloča o tem, kam se odpravlja, kaj počne in s kom se srečuje, saj bi te odločitve lahko pomenile ločnico med življenjem in smrtjo."

Maske so postale sestavni del vsakdana. Foto: EPA
Maske so postale sestavni del vsakdana. Foto: EPA

Ta teden je rekordno število okužb zaznalo 37 držav po svetu, pred dvema tednoma 20 in pred tremi tedni "le" 13, kar kaže na to, da novi koronavirus marsikje doživlja nov zagon.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poleg tega v petek poročala o rekordnem povečanju primerov okužbe z novim koronavirusom v svetu v zadnjih 24 urah, in sicer za 284.196. Največji porast števila okužb je bil v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki. O prvem primeru okužbe v zadnjih več kot treh mesecih znova poročajo iz Vietnama.

V juliju je število smrti v povprečju znašalo 5000 dnevno, medtem ko jih je bilo v juniju 4600, še kažejo podatki WHO-ja.