Bolsonaro nasprotuje omejitvenim ukrepom. Foto: EPA
Bolsonaro nasprotuje omejitvenim ukrepom. Foto: EPA

Lokalni mediji so v petek poročali, da je Bolsonaro obtožil župane in guvernerje, da se obnašajo kot diktatorji in da stradajo Brazilce z zahtevami, da ostajajo doma.

"Vsiljujejo obsedno stanje, kar je neustavno. Tega ne morejo storiti brez odobritve kongresa. Ponižujejo prebivalstvo, medtem ko pravijo, da rešujejo življenja. Kako lahko rešujejo življenja, če stradajo ljudi," je po poročanju Al Džazire dejal predsednik.

V zadnjih tednih je v Braziliji močno naraslo število umrlih covidnih bolnikov, in sicer na skupno več kot 290.000. Več ljudi je umrlo le v ZDA.

V petek je zdravstveno ministrstvo sporočilo, da so v državi potrdili 90.570 novih okužb in 2815 novih smrti. Gre za drugi najsmrtonosnejši dan od začetka pandemije. Skupno so v Braziliji potrdili skoraj 12 milijonov okužb.

Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je v petek dejal, da bodo čez konec tedna plaže zaprte, s čimer želijo preprečiti dodatno širjenje koronavirusa. Stanje v mestu je po njegovih besedah "zelo kritično". Prebivalce je pozval, naj ostanejo doma.

Opozoril je, da bodo morda v ponedeljek oznanili nove omejitvene ukrepe, potem ko se bo sestal s strokovnjaki, ki mu svetujejo glede pandemije.

V 6,7-milijonskem mestu so oddelki za intenzivno nego zasedeni 95-odstotno. Mesto se tako kot preostanek države sooča novim valom okužb, ki ga delno povzroča brazilska različica koronavirusa.