Foto: EPA
Foto: EPA

Odlok, ki ga je pripravilo češko ministrstvo za zdravje, je bil v uradnem listu objavljen danes, cepljenje pa bo obvezno od 1. marca prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Obenem Češka uvaja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce ter vojake.

Ali bo odlok obveljal, je sicer še vprašanje, saj so predstavniki prihajajoče vlade, ki jo sestavlja pet liberalnih in konservativnih strank, jasno izrekla proti tovrstni obveznosti. Prihodnji minister za zdravje Vlastimil Valek, ki bo imel možnost odlok preklicati, ga je označil kot "korak v temo". Predaja poslov s starega na novi kabinet naj bi sicer potekala še ta mesec.

Na Češkem proti covidu-19 ni polno cepljenih še skoraj pol milijona ljudi, starih 60 let in več. Polno cepljenih je sicer 83 odstotkov starejših od 60 let. V domovih za starejše ter v zdravstveni oskrbi in negi je cepljenih le 65 odstotkov zaposlenih.

V Nemčiji obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce?

Spodnji dom nemškega parlamenta je potrdil predlog zakona, ki za zdravstvene delavce uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19. V Nemčiji je sicer vse glasnejša razprava o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle, kar podpira tudi novi kancler Olaf Scholz.

Za prvi korak v tej smeri, za zdaj za zaposlene v ustanovah, kjer skrbijo za pomoči potrebne ljudi, kot so bolnišnice in zdravstveni domovi ter domovi za starejše, je danes glasovala velika večina poslank in poslancev.

Cepljenje bo zanje obvezno od sredine marca prihodnje leto oziroma do takrat imajo čas, da dokažejo, da so ali cepljeni ali pa so covid-19 preboleli.

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, naj bi predlog zakona, ki ga je pripravila nova vladna koalicija socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP), potrdil še danes na izredni seji. Za podobno ukrepanje so se med drugim že odločili Francija, Italija, Združeno kraljestvo in Grčija.

"Pandemija je misija za vse nas – to ni trenutek za strankarsko politiko," je v nagovoru poslankam in poslancem poudaril novi zdravstveni minister Karl Lauterbach in pozval k podpori zakonu s celotnega političnega spektra. Kot je še dejal, se borijo za to, da bi se Nemčija iz četrtega vala pandemije izvila do konca meseca, tako da bodo lahko ljudje za praznike obiskali svoje najbližje.

V Nemčiji se vse bolj nagibajo k obveznemu cepljenju. Foto: EPA
V Nemčiji se vse bolj nagibajo k obveznemu cepljenju. Foto: EPA

Slovaška sprošča ukrepe kljub naraščanju števila okužb

Medtem Slovaška kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom sprošča ukrepe. Tisti, ki so cepljeni proti tej bolezni ali so jo preboleli, lahko od danes znova obiskujejo trgovine, smučišča in cerkve. Pri tem velja omejitev glede zasedenosti.

Restavracije ostajajo zaprte za vse, dovoljen pa je prevzem obrokov za s seboj.

Hotele bodo medtem 25. decembra odprli za tiste, ki so cepljeni proti covidu. V sobah bodo lahko skupaj zgolj člani istega gospodinjstva.

"Epidemične razmere so še vedno zelo resne, a jih imamo pod nadzorom," je dejal zdravstveni minister Vladimir Lengvarsky. "Odpiranje trgovin je razmeroma tvegan korak z epidemiološkega vidika, a je namenjen pomiritvi ljudi," je še povedal.

Slovaška javnost je bila namreč kritična do vladnih ukrepov, saj da ne morejo po nakupih pred božičnimi prazniki ali narediti načrtov za praznike.

Tiskovna predstavnica vlade Lubica Janikova je povedala, da bo vlada sproščanje ukrepov v prihodnjih dneh znova preučila.

Cepljenih manj kot polovica prebivalcev

Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so delno zaprtje javnega življenja uvedli konec novembra. V zadnjih sedmih dneh so v državi potrdili 1099 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, kažejo podatki AFP-ja.

V celoti je cepljenih manj kot polovica prebivalcev, kar je eden najnižjih deležev precepljenosti med državami Evropske unije.

Oblasti želijo cepljenje spodbuditi na različne načine. Starejši od 60 let bodo tako po novem ob cepljenju proti covidu prejeli 300 evrov, je v četrtek odločil slovaški parlament na pobudo vlade.