V Washingtonu so postavili na stotisoče belih zastavic v spomin na žrtve pandemije. Foto: Reuters
V Washingtonu so postavili na stotisoče belih zastavic v spomin na žrtve pandemije. Foto: Reuters

Pandemija novega koronavirusa se v ZDA sicer umirja, saj je v zadnjem času na dan v povprečju umrlo 1900 ljudi, medtem ko je bilo še pred tednom dni število mrtvih na dan več kot 2000. Dnevno se jih povprečno okuži 112.000, kar je tretjina manj kot pred dvema tednoma in pol.

Za pot od 600.000 do 700.000 mrtvih so ZDA potrebovale tri mesece in pol. To število žrtev je med vsemi državami največje na svetu in presega tako število žrtev v Indiji kot Braziliji.

V zadnjih mesecih je pandemijo okrepila različica delta, ki se širi med tistimi, ki se še niso cepili. Takih je v ZDA še vedno okrog 70 milijonov in virus ima plodna tla za nadaljnjo širitev.

Kampanjo cepljenja so v ZDA zagnali že decembra in vrh je dosegla aprila, nato pa je izgubila zagon. Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni (CDC) je v polno cepljenih 55,7 odstotka prebivalcev.

ZDA so ena od držav, v katerih se lahko starejši od 65 let in nekateri drugi že cepijo s tretjim odmerkom cepiva Pfizer. Med prvimi je to izkoristil predsednik Joe Biden.

Cepljenje in zaščitni omejitveni ukrepi so vroča politična tema, saj nekateri republikanski guvernerji, kot v Teksasu in na Floridi, zavračajo obvezno nošenje mask in se sklicujejo na svobodno osebno izbiro. Po drugi strani je demokratski guverner Kalifornije v petek napovedal, da bo cepljenje obvezno za vse študente.

V Rusiji rekordno število umrlih covidnih bolnikov