Trenutna kriza ni samo zdravstvena, je tudi socialna in psihološka. Foto: Pixabay
Trenutna kriza ni samo zdravstvena, je tudi socialna in psihološka. Foto: Pixabay

Kot je pojasnila zdravnica v jeseniškem Domu Franceta Berglja Maja Robič, je izvedbo serološke analize krvi vodstvu doma predlagala zaradi priprav na izvedbo rednih tedenskih testiranj na novi koronavirus.

Testirali so 52 zaposlenih, pri katerih pretekli odvzemi brisa niso pokazali okužbe z novim koronavirusom, in pri 11 odkrili protitelesa na covid-19, kar pomeni, da so okužbo vseeno preboleli.

"Nad rezultati smo bili precej presenečeni," je povedala Robičeva. Kot je pojasnila, so se nekateri zaposleni od septembra na novi koronavirus testirali celo štirikrat, a bili vsakič negativni. Testi so namreč lahko kljub okužbi negativni, če ni velike prisotnosti virusa v nosno-žrelnem predelu, od koder se jemlje bris. Krvna analiza pa je zdaj pokazala protitelesa in s tem prebolelo okužbo.

Čeprav so bili izvidi brisev prej negativni, se je izkazalo, da so zaposleni okužbo vseeno preboleli. Foto: Reuters
Čeprav so bili izvidi brisev prej negativni, se je izkazalo, da so zaposleni okužbo vseeno preboleli. Foto: Reuters

Jeseniški dom je eden redkih v državi, ki se je odločil za takšno serološko analizo, ki stane od 25 do 30 evrov na osebo. Kot je povedala v. d. direktorice doma Karmen Arko, bodo z opravljenimi serološkimi testi zmanjšali število rednih testov. "Hkrati se bomo počutili tudi malo bolj varno in svoje delo bomo lahko opravljali bolj suvereno," je poudarila.

Omenjeni dom je bil v jesenskem času eden prvih z večjim izbruhom okužb z novim koronavirusom, danes pa sta rdečo cono zapustili še zadnji stanovalki.

Okuženih je bilo 81 od 200 stanovalcev, 14 izmed njih je umrlo. Kot je poudarila Robičeva, je bila smrtnost v domu v tem času še enkrat višja kot običajno. Poleg tega so zaradi covida-19 večinoma umrli pokretni stanovalci, ki niso bili v paliativni oskrbi in katerih smrt, kljub nekaterim diagnozam, kot sta srčno popuščanje ali demenca, ni bila pričakovana.

Obiski s steklom in mikrofonom

Podobno kot na Jesenicah se stanje izboljšuje tudi v drugih domovih na Gorenjskem. Nekateri domovi s tem tednom znova omogočajo obiske svojcem.

Za obiske so se denimo odločili v Domu Petra Uzarja Tržič, pa tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer so vzpostavili sistem s steklom in mikrofoni.

Tako obiskovalci stojijo pred domom, stanovalec pa v jedilnici in lahko vidi svojce ter se z njimi pogovarja. Obiski potekajo organizirano, in sicer tako, da vsak dan omogočajo obiske stanovalcem enega oddelka, pri čemer socialna služba kliče svojce in jih vabi na obisk.

Tudi v Domu upokojencev Ptuj, kjer se naraščanje števila okužb v enotah Ptuj in Muretinci vendarle nekoliko umirja, so z izjemo oddaljene enote Koper znova odprli vrata za obisk ožjih svojcev v vseh enotah, kar bo po njihovem mnenju prispevalo k izboljšanju psihofizičnega počutja stanovalcev.

Obiskovalci morajo biti pri tem opremljeni z vso predpisano osebno varovalno opremo.

Okužbo odkrilo preventivno testiranje

Tudi stanovalci Doma starejših Šentjur, ki so nameščeni v beli coni, bodo lahko sprejemali obiske, pri tem pa bodo morali upoštevati ustrezne varnostne ukrepe proti novemu koronavirusu. Starejši namreč močno pogrešajo druženje, je na popoldanski vladni novinarski konferenci poudarila direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek.

V domovih upajo, da bodo dovoljeni obiski prispevali k izboljšanju psihofizičnega počutja stanovalcev. Foto: Pixabay
V domovih upajo, da bodo dovoljeni obiski prispevali k izboljšanju psihofizičnega počutja stanovalcev. Foto: Pixabay

Prve okužbe so v domu ugotovili 23. oktobra, ko so iz bolnišnice odpustili stanovalce, za katere se je pozneje izkazalo, da so okuženi. Trenutno imajo 23 starejših, ki so okuženi. Ti so nastanjeni v rdeči coni, ki je organizirana v domu, in se dobro počutijo, je navedla Vodišek Razborškova. Ozdravelo je sedem stanovalcev. Tri osebe so bile hospitalizirane. Dva starostnika pa sta umrla.

Prejšnji teden so začeli tudi preventivno testiranje vseh zaposlenih, do zdaj so odkrili eno okužbo brez vidnih znakov pri sodelavki v socialni oskrbi. "S tem smo gotovo preprečili nadaljnje širjenje okužb," je povedala Vodišek Razborškova.

Razmere pa so pokazale tudi kadrovsko podhranjenost. Z dodatnimi sredstvi iz dodatnih proračunskih sredstev so zaposlili tri delavce in tri študente. A, tako Vodišek Razborškova, potrebe po dodatnem kadru ostajajo. Izvedli so 20 razpisov, a so z njimi le polovično uspešni. V domu primanjkujejo predvsem bolničarji in medicinske sestre.

Vse več okuženih zaposlenih

Na dopoldanski novinarski konferenci je uradni vladni govorec Jelko Kacin sicer povzel stanje v domovih za starejše po državi.

Na novo ozdravljenih je 98 stanovalcev in tudi 63 zaposlenih. Na novo okuženih je dodatno 38 stanovalcev, kar število skupno aktivno okuženih stanovalcev poviša na 2733. Med zaposlenimi je 20 zaposlenih več okuženih kot dan prej, tako da je trenutno število že 1172, kar je kar precejšen porast. Še pred nekaj dnevi smo bili pod 1000.

Sorodna novica Jereb: V nedeljo spet porast sprejemov. Osebje je psihofizično izčrpano.

Na Notranjskem je najhuje v domovih ostarelih v Cerknici in Postojni, v domovih ostarelih na Severnoprimorskem pa se število okužb počasi zmanjšuje.

V Domu upokojencev v Novi Gorici celo razmišljajo o ukinitvi ene rdeče cone ob koncu tedna. Največ okuženih imajo trenutno v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, na delo pa se znova vračajo zaposleni, ki so že ozdraveli.

Slaba epidemiološka slika v Sloveniji se odraža tudi v zavodu Hrastovec, kjer so kljub upoštevanju vseh navodil in priporočil znova potrdili novo okužbo. Tokrat je na dislocirani bivalni enoti Rožengrunt (Občina Sveta Ana), kjer je bil izvid brisa pozitiven pri eni zaposleni, zato so vse stanovalce preselili v sivo cono na sedež zavoda.

Rdeča cona ostaja na Depandansi C, kjer je nastanjenih 16 stanovalcev, en stanovalec je na bolnišničnem zdravljenju, okuženih je 17 zaposlenih. Skoraj polovico zdravih stanovalcev, ki so bili nastanjenih v športni dvorani v Voličini, so že preselili na sedež zavoda, preostale bodo, ko se bodo razmere v zavodu normalizirale, pravi direktorica Andreja Raduha. Kot dodaja, v zavodu nimajo kadrovskega primanjkljaja, prav tako imajo dovolj osebne varovalne opreme.

Prostovoljci prevažajo starejše

V Medvodah pa se starostniki, ki ne morejo uporabljati lastnega vozila in težko najdejo pomoč sorodnikov ali znancev za nujne prevoze, lahko odslej obrnejo tudi na prostovoljce. Ti jim bodo omogočili brezplačen prevoz do trgovine, zdravstvenega doma, bolnišnice in drugih nujnih opravkov, so sporočili iz občine.

Starostniki, ki potrebujejo prevoz, lahko pokličejo na brezplačno številko 080 10 10 vsak delavnik med 8. in 16. uro. V komunikacijskem centru bodo zabeležili podatke in lokacijo želenega prevoza. Po najavi prevoza bo klicni center obvestil prostovoljnega voznika in to sporočil uporabniku. Rezervacijo prevoza je treba najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve.

Prav starejšo populacijo, ki morda ne živi v domovih za starejše, pa je na vladni novinarski konferenci naslovila psihologinja Andreja Poljanec. Po njenih besedah se včasih celo sprašujemo, čigava odgovornost je njihovo počutje. "Veliko govorimo, kako poskrbeti za starostnike v domovih za starejše, ki so posebej ranljiva skupina. A je med nami starostnikov mnogo več. Kdo bo poskrbel zanje, država, strokovnjaki, bližnji?" je navedla nekaj vprašanj, na katere pa ni enoznačnega odgovora.

Opozorila je na dve skupini starostnikov. Najprej je izpostavila tiste, ki so že v otroštvu in mladostništvu doživeli veliko trpljenja in se že brez dodatnih stresnih obdobij v odnosih le delno znajdejo. To je obremenjujoče za obe strani, vendar pri tem lahko pogosteje bolj računamo na čustveno zrelost srednje generacije, je pojasnila.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, prenos