Foto: BoBo
Foto: BoBo

V sredo je bilo potrjenih 13 okužb več kot v torek in 27‬ okužb manj kot prejšnjo sredo.

Skupno je bilo v sredo hospitaliziranih 188 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar je pet več kot v torek. Na intenzivnih oddelkih je bilo v sredo s potrjeno okužbo skupno 14 bolnikov, od tega jih je zdravljenje zaradi covida potrebovalo devet. V sredo je po podatkih ministrstva za zdravje umrl en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1296, kar je štiri manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 894 oziroma 23 manj kot dan prej. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.889 aktivnih primerov okužb, kar je 491 ‬manj kot dan prej.

O tem, kakšne so napovedi glede razvoja epidemije in stanja hospitalizacij bolnikov s covidom-19, je v izjavi za javnost spregovorila tudi predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. "Prihajajo projekcije, ki so sicer še zelo nezanesljive. Če preslikamo situacijo covida na to, kar je bilo vsako leto, ko je vlada gripa, smo tam tam – vsako leto smo morali ustvarjati nove postelje za bolnike z gripo, bistveno manj pa je bilo težav na intenzivnih oddelkih. Projekcije kažejo nekje do 500 hospitalizacij, kar se zadeva intenzivno nego, se še ne ve čisto dobro, koliko je maksimalna številka," je dejala.

Ob tem je opozorila, da se lahko vse spremeni, "če bo presenetila neka varianta, ki bo bolj patogena, ali pa če se bo virus morda končno naveličal in se bo zmanjšalo število do te mere, da se ne bo več toliko širil v populaciji". Kot je poudarila infektologinja, covid-19 pri trenutno najbolj razširjeni različici virusa, ki je sicer zelo kužna, večinoma poteka blago in brez dolgoročnih zapletov.

EMA odobrila cepivi Pfizerja in Moderne proti različici omikron

Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 proizvajalcev Moderna in Pfizer/BioNTech.

Novi cepivi delujeta tako proti prvotni različici novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, je EMA zapisala v sporočilu za javnost. EMA je odobrila Pfizerjevo in Modernino cepivo kot enkratni poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Nova generacija cepiv proti covidu-19 deluje proti prvotni različici koronavirusa in proti različici BA.1, podrazličici omikrona.

Posodobljeni cepivi lahko okrepita zaščito pred več različicami novega koronavirusa in naj bi tako pomagali ohraniti optimalno zaščito pred covidom-19, ko se bo virus razvijal naprej.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je v odzivu na odobritev posodobljenih cepiv Pfizerja in Moderne izpostavila, da bosta povečali zaščito državljanov EU-ja jeseni in pozimi. "Naša odobritev bo sledila kmalu," je še napovedala na Twitterju.

Kmalu bo na voljo novo zdravilo, namenjeno preprečevanju hospitalizacij

Zdravniki bodo hujše poteke bolezni in število hospitalizacij kmalu blažili tudi z zdravilom paxlovid. Po besedah predstojnice infekcijske klinike prvo pošiljko pričakujejo že v petek. V njej bo 1000 odmerkov, sredi meseca pa jih nato pričakujejo še 5000.

Zdravilo je sicer namenjeno predvsem starejšim od 60 let. "Vendar vsekakor bi ga na začetku dajali predvsem tistim, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni – kronični bolniki, ljudje z motnjami imunskega sistema, sladkorno boleznijo, arterijsko hipertenzijo itd.," je sporočila Tatjana Lejko Zupanc. Ob tem je opozorila, da nekateri bolniki zdravila ne bodo mogli prejemati, denimo če imajo že predpisana zdravila, s katerimi kombiniranje s paxlovidom ni priporočeno.

Zdravilo bodo predpisovali zdravniki t. i. "prvega stika" – na službi za nujno medicinsko pomoč, urgentni zdravniki, zdravniki v covidnih ambulantah, zdravniki, ki bolnike obiskujejo na domu, osebni zdravniki, pa tudi na infekcijski kliniki.

Lejko Zupanc je že avgusta pojasnila, da paxlovid glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi preprostejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

Gre sicer za nabavo, ločeno od skupnega naročila na ravni EU-ja, ki poteka počasneje od pričakovanj. Prva pošiljka zdravila bi po besedah infektologinje morala zadostovati za obdobje do zaključka skupnega EU-naročila, v okviru katerega lahko pričakujemo 5000 odmerkov.