Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Matematični model ECDC-ja namiguje, da bi lahko omikron povzročil več kot polovico vseh okužb s SARS-CoV-2 v EU-ju in Evropskem gospodarskem prostoru v prihodnjih nekaj mesecih," so v poročilu o oceni ogroženosti zapisali pri EMI.

V svetu so do srede popoldne skupno potrdili 352 okužb z omikronom v 27 državah, od tega je 70 primerov v 14 državah EU-ja in Evropskega gospodarskega prostora. Večina primerov je bila povezanih s potovanji na jug Afrike, pri nekaterih pa že gre za prenose med bližnjimi stiki. Za zdaj bolezen pri vseh okužbah poteka asimptomatsko ali blago.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes medtem objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, na katerem ostajajo oranžna le še redka območja v Evropi, to so nekateri deli Italije in Španije, drugod pa prevladujejo rdeča in temnordeča območja.

Temnordeči sta skoraj vsa vzhodna in srednja Evropa, izjema so Romunija ter deli Bolgarije in Nemčije, ki so rdeči. Temnordeča še naprej ostaja tudi Slovenija, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19 že vse od 23. septembra. Rdeče obarvane so medtem v večji meri Skandinavija, Francija, Španija in Portugalska.

S temnordečo barvo so na zemljevidu ECDC-ja označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temnordečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko "najboljše" zelene na zemljevidu ECDC-ja trenutno ni.

V Južni Afriki omikron povzroča eksponentno rast okužb

Južnoafriški nacionalni inštitut za nalezljive bolezni (NICD) je sporočil, da je različica omikron povzročila eksponentno rast okužb z novim koronavirusom v Južni Afriki in hitro postaja prevladujoča različica.

Predstavnica NICD-ja Michelle Groome je dejala, da je v zadnjih dveh tednih prišlo do eksponentne rasti števila okužb s tedenskega povprečja okoli 300 dnevnih okužb na 1000 v prejšnjem tednu. Trenutno tedensko povprečje dnevnih okužb znaša 3500.

V sredo so v Južni Afriki potrdili 8561 okužb, pred tednom dni še 1275. "Stopnja rasti je skrb vzbujajoča," je po poročanju Guardiana dejala Groome.

NICD je sporočil, da so različico omikron zaznali v 74 odstotkih vseh brisov, ki so jih sekvencionirali v prejšnjem mesecu. Prvič so jo sicer potrdili 8. novembra v najbolj poseljeni južnoafriški pokrajini Gauteng.

Inštitut je predtem sporočil, da prvi podatki kažejo, da se lahko omikron izogne določeni stopnji imunosti, vendar naj bi obstoječa cepiva ščitila pred hudo boleznijo in smrtjo.

Ključne odgovore na vprašanja, kako nalezljiva je nova različica, kako resno bolezen povzroča in ali se lahko izogne imunosti po cepljenju ali prebolelosti, sicer strokovnjaki po svetu še ugotavljajo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da bodo podatki o nalezljivosti na voljo "v nekaj dneh".

"Globalno imamo strupeno mešanico nizke pokritosti s cepivi in zelo malo testiranja – kar je recept za ustvarjanje in razmnoževanje različic," je opozoril vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Prizor testiranja v Južni Koreji. Foto: EPA

Francija: Omikron bi lahko delto izpodrinil do konca januarja

Prva primera so potrdili v celinski Franciji. V osrednji pariški pokrajini Ile de France so okužbo z omikronom odkrili pri necepljenem moškem, ki se je 25. novembra vrnil iz Nigerije, in pri z njim nepovezani cepljeni ženski, ki se je vrnila iz Južne Afrike.

Francoski vladni svetovalec za covid-19 Jean-Francois Delfraissy je za televizijo BFM napovedal, da lahko v prihodnjih mesecih pričakujejo progresivno rast primerov omikrona, ki bi lahko različico delta izpodrinil do konca januarja. Poudaril je, da je trenutno "resnični sovražnik" delta, ki se širi po državi v petem valu okužb.

Prvi primer v Grčiji

Prvi primer okužbe s to različico so odkrili tudi v Grčiji, je za televizijsko postajo Skai potrdil grški minister za zdravje Tanos Plevris. Gre za Grka, ki se je 26. novembra vrnil iz Južne Afrike, trenutno pa je v karanteni na Kreti.

Fauci: Več znanega o omikronu čez najmanj dva tedna

Prvi primer okužbe z omikronom so v sredo potrdili tudi v ZDA. Gre za potnika, ki se je iz Južne Afrike vrnil 22. novembra, sedem dni pozneje je imel pozitiven izvid testa za okužbo z novim koronavirusom. Človek je bil polno cepljen, njegovi simptomi so blagi.

Glavni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci je v sredo dejal, da bodo vpogled v prenosljivost, resnost bolezni in izogibanje imunosti nove različice imeli v dveh tednih ali pozneje.

Prva primera omikrona so odkrili tudi v Indiji. Foto: EPA
Prva primera omikrona so odkrili tudi v Indiji. Foto: EPA

Rekord okužb v Južni Koreji

Tudi v Združenih arabskih emiratih, Indiji in Južni Koreji so potrdili prve primere okužbe.

V Južni Koreji so ob tem potrdili rekordnih 5200 dnevnih okužb. Tudi polno cepljeni potniki morajo po novem ob vstopu v državo v 10-dnevno karanteno. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem sporočila, da je do 28. novembra omejitve potovanj uvedlo okoli 56 držav po svetu.

GSK: Terapija deluje tudi proti omikronu

Farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK) je sporočilo, da laboratorijske analize nakazujejo na učinkovitost njihove terapije za zdravljenje s protitelesi tudi proti različici omikron. Ameriški velikan Regeneron je sicer pred dnevi sporočil, da bo njihova podobna terapija manj učinkovita.

Direktor Pfizerja Albert Bourla je v intervjuju za BBC napovedal, da bo cepljenje proti covidu enkrat letno najverjetneje potrebno še mnogo let. Intervju je bil sicer posnet še pred potrditvijo nove različice omikron.

Pfizer naj bi do konca leta 2021 dobavil tri milijarde odmerkov cepiv. V letu 2022 nameravajo proizvesti štiri milijarde odmerkov. Pfizer bo s prodajo cepiv v letošnjem letu ustvaril 35 milijard dolarjev prihodkov, vrednost njihovih delnic se je od začetka pandemije močno povzpela.