Pozitiven skoraj vsak drugi PCT-test

"Ta trenutek zagotavljamo 150 intenzivnih postelj, tako da že usklajujemo, da bomo tudi danes lahko zagotovili, da bomo vse paciente, ki potrebujejo intenzivno terapijo, tja lahko namestili. Sicer je ponovno povečevanje kapacitet predvideno v sredo, če bo treba, pa tudi prej," je za Radio Slovenija pojasni državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar.

Sorodna novica Z današnjim dnem veljajo zaostreni ukrepi za zajezitev okužb

Takrat naj bi število postelj povečali na 159 in dodali še eno covidno bolnišnico, tako da jih bo skupaj petnajst. Meja, ko bo treba sprejeti, kot pravi Vindišar, drastične ukrepe, je znana – 160 zasedenih postelj na intenzivni negi.

"Kapaciteta intenzivnih postelj pred covidom-19 je bila 230. Upam, da je vsakemu jasno, kaj pomeni številka 160. To pomeni, da za vso preostalo patologijo, vse prometne nesreče, možganske kapi, težje zaplete po osnovnih obolenjih ostaja samo še toliko postelj. Mi smo kapacitete povečevali, ampak limiti vsekakor so," je opozoril Vindišar.

Kakšni bodo novi omejitveni ukrepi, še ni jasno. O tem se bo vlada odločila tudi na podlagi priporočil svetovalne skupine, ki se je sestala v nedeljo zvečer.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek ne želi ugibati o predlogih te skupine: "Nima smisla govoriti o tem, dokler nimamo usklajenih in skupnih ukrepov. Dejstvo je, da se je tokratni val razvil v zelo resen val. Ko gledamo trende, se ne kaže neki boljši potek vsaj še teden dni ali dva."

Državni sekretar Vindišar pa je dejal, da se nahajamo v razmerah, ko bomo morali sprejeti vse ukrepe, ki bodo omejili širjenje okužbe.

Pozitivna skoraj polovica izvidov testov

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

V nedeljo je bilo ob opravljenih 2632 PCR-testih potrjenih 1257 okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ. Pozitivnih je tako 47,8 odstotka opravljenih testov, kar je največ doslej. S covidom-19 je umrlo 11 bolnikov.

Po oceni NIJZ-ja je v državi 28.579 aktivnih primerov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2341, kar je 78 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1354 oziroma 42 več kot dan prej.

V nedeljo so opravili tudi 6548 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Dan prej je bilo ugotovljenih 1663 okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih 42,1 odstotka izvidov testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravijo 603 bolniki, 142 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 11 bolnikov s covidom-19. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je tako prvič po 2. maju preseglo 600. Takrat jih je bilo na 608, na intenzivni terapiji pa 147.

Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je po podatkih vlade star 19 let, na intenzivnem pa 21 let.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Med starejšimi od 18 let jih je polno precepljenih 63 odstotkov

Po podatkih vlade so z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 1.188.712 ljudi oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 1.119.181 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov. Podatki se sicer glede na dan prej niso spremenili, saj ob koncu tedna podatke o številu cepljenih vnesejo z zamikom.

Leta 2020 je na dan v povprečju umrlo 66 ljudi