Avstralija je do zdaj prejela 300.000 odmerkov AstraZenecovega cepiva proti covidu-19. Foto: EPA
Avstralija je do zdaj prejela 300.000 odmerkov AstraZenecovega cepiva proti covidu-19. Foto: EPA

Po poročanju Financial Timesa si Bruselj želi, da bi zaradi velikih težav pri dobavi cepiv farmacevtskega podjetja AstraZeneca dobil zagotovilo ZDA, da bo dostava cepiva neovirana.
Zato naj bi Evropska unija (EU) prosila ZDA, da poleg izvoza milijonov odmerkov cepiva v Evropo zagotovi tudi, da ne bo ovirana dostava tega tako zelo potrebnega cepiva.

"Zaupamo, da lahko sodelujemo z ZDA pri zagotovitvi cepiva, proizvedenega in polnjenega v ZDA, da bi se s tem izpolnile in bile v celoti spoštovane pogodbene obveznosti proizvajalca do EU-ja," so sporočili iz Bruslja.

Francija: Tudi mi bi lahko sledili Italiji

Sorodna novica Madžarska kljub množici cepiv z rekordnimi okužbami. Orban: "To je zadnji val".

Francoski minister za zdravje Olivier Véran pa je sporočil, da bo po vsej verjetnosti tudi Francija sledila Italiji pri ustavitvi izvoza cepiva AstraZenece zaradi zamud pri dostavi. "Seveda razumem potezo Italije," je dejal v intervjuju za CNN, "tudi mi bi lahko storili enako".

Tiskovni predstavnik italijanskega premierja Maria Draghija je prav tako za CNN pojasnil, da je Italija sprejela odločitev ob privolitvi Evropske komisije oziroma v skladu z januarja vzpostavljenim mehanizmom EU-ja za nadzor cepiv proti covidu-19. Tokrat se je zgodilo prvič, da je EU tudi dejansko sprejel takšen ukrep.

AstraZeneca ima namreč eno od tovarn tudi v Anagni v Italiji. Glede na to, da je podjetje tako v prvem kot v drugem četrtletju EU-ju dostavilo veliko manj cepiva od dogovorjenega, se je Italija odločila, da bo ustavila pošiljko 250.000 odmerkov cepiva, proizvedenih v Italiji, ki so bili namenjeni v Avstralijo.

Avstralija blokadi ne pripisuje velikega pomena

Avstralski premier Scott Morrison v odzivu na odločitev Italije temu ni pripisal velikega pomena. Kot je dejal, je odločitev razumljiva in ne bo vplivala na avstralski program cepljenja

Avstralija je doslej prejela 300.000 odmerkov AstraZenecovega cepiva proti covidu-19. Prve odmerke so razdelili med zdravstvene delavce. V državo je tudi že prispelo Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Zaloga obeh cepiv naj bi trajala tako dolgo, dokler ne bodo predvidoma do konca meseca povečali domačo proizvodnjo. Farmacevtska družba CSL v Avstraliji proizvaja cepivo AstraZenece. Skupno naj bi v tej državi proizvedli približno 50 milijonov odmerkov.