Foto: Reuters
Foto: Reuters

Več kot 700 delavcem so že odobrili državljanstvo ali pa je postopek v sklepni fazi. Med njimi so delavci v zdravstvu, čistilci in zaposleni v trgovinah, poroča BBC.

Delavci na izpostavljenih delovnih mestih po vsem svetu so precej bolj izpostavljeni novemu koronavirusu, veliko jih s covidom-19 tudi umre, vključno zdravniki in medicinske sestre.
Francija je z več kot 2,5 milijona potrjenimi okužbami in skoraj 62.000 smrtmi med najbolj prizadetimi državami sveta v pandemiji.

Pobudo za državljanstvo po hitrem postopku je vlada napovedala septembra, do zdaj se je zanj prijavilo 2.890 ljudi, 74 so jim francoski potni list že odobrili, 693 jih je v sklepnem postopku.

"Zdravstveni strokovnjaki, čistilke, varuške, blagajniki: vsi so izkazali svojo predanost francoskemu narodu, zato je zdaj naloga države, da jim stopi naproti," so sporočili iz urada ministrice za državljanstvo Marlene Schiappa.

Mukotrpen postopek pridobivanja državljanstva

Običajno mora biti kandidat za francosko državljanstvo najmanj pet let prebivalec Francije, izkazati mora tudi stabilne prihodke in integriranost v francosko družbo. A vlada se je odločila, da je za delavce v prvih bojnih linijah covida-19 potrebno le, da živijo v Franciji najmanj dve leti, da so upravičeni do državljanstva. Kot nekakšno priznanje za "odlično opravljeno delo".

Leta 2017 so v Franciji našteli 6,4 milijona priseljencev, pri čemer jih veliko prihaja iz nekdanjih francoskih kolonij, predvsem s severa in zahoda Afrike, a pridobivanje državljanstva zna biti mukotrpen in počasen postopek. Število ljudi, ki jim odobrijo naturalizacijo, pa vsako leto pada.

To sicer ni prvič, da je Francija priznala pogum in prispevek državi z državljanstvom. Leta 2018 so Malijcu Mamoudouju Gassami podelili državljanstvo, potem ko je v Parizu rešil nekega fantka, ki je bingljal z balkona.