Foto: EPA
Foto: EPA

V Grčiji se morajo vsi zaposleni v domovih za ostarele cepiti do 16. avgusta. Če tega ne bodo storili, bodo morali na bolniški dopust, je Micotakis povedal v nagovoru narodu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Od 1. septembra pa bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce v javnem in zasebnem sektorju, je še dejal grški premier.

"Država se ne bo znova zaprla zaradi nekaterih ljudi," je povedal Micotakis.

Od petka v gledališča in kinodvorane samo cepljeni

Od petka do konca avgusta bodo sicer lahko v Grčiji samo cepljeni obiskali zaprte prostore, kot so bari, gledališča in kinodvorane.

Grška vlada želi ob širjenju koronavirusne različice delta povečati precepljenost prebivalstva. Do zdaj so se cepile tri četrtine starejših od 60 let.

Od 10,7 milijona prebivalcev Grčije jih je sicer v celoti cepljenih 4,3 milijona. Od torka se bodo lahko s cepivom podjetja Pfizer cepili tudi mladostniki od 15. do 17. leta starosti.

Tudi Macron napovedal obvezno cepljenje

Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in vse preostale, ki delajo z ranljivimi skupinami, je napovedal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Po 15. septembru bodo uvedeni nadzori in sankcije, je dodal. "Če ne ukrepamo zdaj, bo naraslo število okuženih in tudi hospitaliziranih," je posvaril v televizijskem nagovoru.

Tajska bo mešala odmerke cepiv AstraZenece in Sinovaca

Tajske zdravstvene oblasti so sporočile, da bodo cepljene s prvim odmerkom cepiva podjetja Sinovac drugič cepili s cepivom podjetja AstraZeneca, poroča Guardian.

Foto: EPA
Foto: EPA

"S tem želimo izboljšati zaščito pred koronavirusno različico delta in zgraditi visoko raven imunosti proti bolezni," je pojasnil minister za zdravje Anutin Čarnvirakul.

Odločitev so sprejeli po preliminarnih izsledkih domače študije, ki nakazuje, da zaščita dvakrat cepljenih s cepivom Sinovac ni dolgotrajna.

Študija na 700 tajskih zdravstvenih delavcih, dvakrat cepljenih s cepivom Sinovaca, je pokazala na od 60- do 70-odstotno zaščito, ki pa se je nato vsakih 40 dni prepolovila. Zaščitenost so merili glede na raven protiteles.

Zdravstveno ministrstvo je ob tem sporočilo, da se je z novim koronavirusom okužilo 618 izmed 677,348 zdravstvenih delavcev, med aprilom in julijem dvakrat cepljenih s cepivom Sinovaca. Ena medicinska sestra je umrla.

Zdravstveni delavci so prejeli po dva odmerka cepiva Sinovaca, ker na začetku cepilne kampanje v državi še niso imeli cepiv drugih proizvajalcev.

Avtorji študije zdaj priporočajo, naj zdravstveni delavci prejmejo tretji, poživitveni odmerek, cepiva AstraZenece ali Pfizerja, ko bo ta v državi na voljo, navaja Reuters.

Glede mešanja cepiv podjetij Sinovac in AstraZeneca še ni bilo objavljenih študij. Vse več držav medtem proučuje možnosti mešanja različnih cepiv zaradi novih različic virusa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Rekordno dnevno število okužb v Avstraliji – 112

V Avstraliji so zadnji dan potrdili 112 okužb, največ v tretjem valu epidemije.

V Sydneyju že tretji teden veljajo strogi omejitveni ukrepi. Prebivalci tega avstralskega mesta trenutno ne smejo zapustiti domov, izjema velja za nakupovanje, obisk zdravnika in rekreacijo.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je povedala, da so zadnje okužbe potrdili pri svojcih in bližnjih prijateljih, ki so se srečevali kljub prepovedi druženja zunaj enega gospodinjstva.

Zaprtje naj bi se v mestu končalo v petek, vendar oblasti svarijo, da je to malo verjetno. Zaradi širjenja novega koronavirusa je Sydney odrezan od preostalega dela države, saj veljajo prepovedi potovanja. Skupno so v Novem Južnem Walesu od začetka tega izbruha sredi junija potrdili 678 okužb.

Izredne razmere v Tokiu

Izredne razmere v Tokiu veljajo od danes pa vse do 22. avgusta. Mesto, ki bo 23. julija gostilo poletne olimpijske igre, bo ta veliki športni dogodek izvedlo brez gledalcev.

Sorodna novica Kurz: Namesto ukrepov čas za odgovornost posameznika. V Izraelu tretji odmerek za rizične skupine.

Kritiki prireditve opozarjajo, da velik del japonskega prebivalstva do začetka iger ne bo cepljen, saj cepiva proti novemu koronavirusu primanjkuje.

Restavracije tako z današnjim dnem ne smejo več streči alkohola in morajo svoja vrata tako kot veleblagovnice zapreti ob 20. uri.

Športne in kulturne prireditve lahko sprejmejo največ 5000 gledalcev, vendar le do polovične zasedenosti. Občane pozivajo, naj po možnosti ostanejo doma.

Predsednik japonske vlade Jošihide Suga je 8. julija sprva sporočil, da bodo uvedli izredne razmere, nekaj ur pozneje pa so japonski organizatorji olimpijskih iger po pogovorih z Mednarodnim olimpijskim komitejem v svet sprejeli odločitev, da na tribunah ne bo niti domačih gledalcev. Prvič v zgodovini bodo olimpijske igre potekale brez navijačev.