Grčija želi spodbuditi cepljenje med mladimi. Foto: Reuters
Grčija želi spodbuditi cepljenje med mladimi. Foto: Reuters

Grški premier Kiriakos Micotakis je dejal, da bo država mladim odraslim in najstnikom ponudila bone v vrednosti 150 evrov, če se bodo cepili proti covidu-19.

Grški državljani do starosti 26 let bodo po 15. juliju upravičeni do prijave za digitalni bon, imenovan kartica svobode, potem ko prejmejo prvi odmerek cepiva, poroča portal Euronews.

S to potezo želi vlada omejevati okužbe z visoko nalezljivo različico novega koronavirusa delta, ki naraščajo po Evropi. Premier je dejal, da upa, da bodo mladi izkoristili to priložnost.

Kot je pojasnil minister za digitalno politiko Kiriakos Pjerakakis, bo digitalni bon uporaben na področju turizma in zabavne industrije. Bon bodo mladi lahko izkoristili za nakup vozovnic za letalski, železniški ali pomorski prevoz, najem avtomobila, kampiranje, počitniške nastanitve in podobne storitve.

Veljal bo tudi za nakup vstopnic za kinoteke, gledališča in koncerte, muzeje ter arheološka najdišča.

Po ocenah grške vlade bo do konca junija polno cepljenih okoli 35 odstotkov grškega prebivalstva, do konca julija pa naj bi bil ta odstotek 48.

V državi se trenutno vsak dan cepi do 100.000 ljudi, zdravstvene oblasti pa so zaskrbljene zaradi oklevanja ljudi v določenih starostnih skupinah glede cepljenja.

Vlada je napovedala tudi dodatne pravice za ljudi, ki so cepljeni, a podrobnosti te politike še ni dorekla.

Oblasti medtem razmišljajo tudi o pravnih možnostih za obvezno cepljenje v določenih poklicih, kot je recimo nega.

Na srečanju ministrov G20 pozivi k multilateralizmu

V italijanskem mestu Matera je potekalo zasedanje zunanjih ministrov skupine G20 na temo pandemije covida-19. Ameriški sekretar Antony Blinken je poudaril, da bo multilateralizem ključnega pomena za spopadanje s krizo, in napovedal finančno podporo pobudi Covax za pravično razdelitev cepiv. Kitajski zunanji minister Vang Dži je opozoril, da multilateralizem ne sme biti le slogan, in države G20 pozval, naj se izognejo izvoznim omejitvam cepiv ali njihovemu pretiranemu kopičenju. Zunanji minister DR Kongo Christophe Lutundula pa je opozoril, da na afriški celini pandemija še zdaleč ni končana, in pozval k nujnim ukrepom. Poleg takojšnje pomoči je pozval skupino G20, naj podpre zmogljivosti držav v razvoju, da same proizvajajo cepiva.

V Avstriji morajo ljudje v vseh zaprtih prostorih še vedno nositi maske FFP2. Foto: Reuters
V Avstriji morajo ljudje v vseh zaprtih prostorih še vedno nositi maske FFP2. Foto: Reuters

Sproščanje v Avstriji

V Avstriji pa za 1. julij napovedujejo novo sproščanje ukrepov. Predvsem gre za pravila glede nošenja zaščitnih mask ter števila obiskovalcev v trgovinah, na kulturnih in športnih prireditvah, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

A kljub sproščanju v Avstriji vztrajajo pri potrdilu o PCT-ju (preboleli, cepljeni, testirani), ki ga bo še naprej treba pokazati tako v turizmu kot vseh javnih ustanovah.

V državi morajo ljudje v vseh zaprtih prostorih še vedno nositi maske FFP2. S 1. julijem pa prihajajo nova pravila. Skoraj povsod, kjer velja pravilo PCT, bo prišlo do odprave nošenja mask. To denimo velja za gostinstvo, turizem, kulturne, prostočasne in športne prireditve. V muzejih, trgovinah in v javnem prometu, kjer prebivalcem ni treba kazati PCT-potrdil, pa bodo maske FFP2 nadomestile navadne zaščitne maske.

V gledališčih, na koncertih in stadionih bodo spet lahko zasedeni vsi sedeži, v trgovinah bo dovoljeno neomejeno število strank. Organizatorji pa bodo morali prireditve z več kot 100 obiskovalci prijaviti, za tiste z več kot 500 obiskovalci pa pridobiti posebno dovoljenje. Brez omejitev, a pod pogojem PCT, bodo lahko obratovali tudi nočni lokali. Dovoljena bodo vsa zasebna druženja brez omejitev.

A predvsem zaradi širjenja deltarazličice v nekaterih zveznih deželah že razmišljajo, da bodo uvedli ostrejša pravila, denimo na Dunaju. Zato med gostinci in hotelirji, predvsem pa lastniki nočnih klubov, vlada precejšnja negotovost. Nova sproščanja si v Avstriji obetajo 22. julija, ko naj bi odpravili obvezno registracijo gostov v hotelih in gostilnah.

Avstrija bo zrahljala pravila glede nošenja mask

Sproščanje na Irskem samo za cepljene in prebolele

Irska vlada je zaradi delta različice novega koronavirusa preložila omilitev določenih ukrepov za zajezitev virusa, predvideno za prihodnji ponedeljek.

"Glede na povečano nalezljivost različice delta je najvarnejši način za odprtje notranjih prostorov v gostinstvu omejiti dostop na tiste, ki so v celoti cepljeni ali so covid preboleli," je povedal irski premier Michael Martin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Notranjih prostorov restavracij in lokalov tako v ponedeljek, 5. julija, ne bodo odprli za vse. Prav tako od takrat še ne bodo dovoljeni drugi dogodki v zaprtih prostorih, kot so načrtovali. Kdaj bodo to storili, irska vlada ni sporočila.

Bo pa lahko od ponedeljka na porokah znova največ 50 ljudi, kar je v skladu z načrti. Takrat bodo povečali tudi dovoljeno število udeležencev dogodkov na prostem, na večjih stadionih bo lahko do 500 ljudi.

Premier Martin je še povedal, da so v državi, ki ima pet milijonov prebivalcev, doslej porabili štiri milijone odmerkov cepiva proti covidu-19. "Smo v bitki med različicami in cepivi," je povedal. "Naredili bomo vse, da bodo zmagala cepiva," je poudaril irski premier.

Po uradnih ocenah bi lahko delež različice delta na Irskem med potrjenimi okužbami v kratkem z okoli 20 odstotkov narasel na približno 50, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zaradi visoko nalezljive virusne različice delta je sprostitev ukrepov preložila že Anglija, odprtje notranjih prostorov restavracij pa je preložila tudi večina drugih članic Evropske unije.

Varnostnik v trgovskem centru v Moskvi prek QR kode preverja, ali so obiskovalci cepljeni proti covidu-19. Rusija, predvsem pa Moskva, skušata ob porastu okužb spodbuditi prebivalce k cepljenju. Foto: EPA
Varnostnik v trgovskem centru v Moskvi prek QR kode preverja, ali so obiskovalci cepljeni proti covidu-19. Rusija, predvsem pa Moskva, skušata ob porastu okužb spodbuditi prebivalce k cepljenju. Foto: EPA

Rusija opustila cilj precepljenosti do konca poletja

Rusiji ne bo uspelo doseči cilja 60-odstotne precepljenosti proti covidu-19 do konca poletja, so sporočili iz Kremlja. Kljub brezplačnim cepivom, ki so na voljo od lanskega decembra, se je v državi s 146 milijoni prebivalci najmanj enkrat cepilo 22,2 milijona ljudi.

V državi se spopadajo z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah je umrlo 652 covidnih bolnikov, kar je največ doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjem dnevu so v Rusiji potrdili še 20.616 okužb z novim koronavirusom, skupno skoraj 5,5 milijona. Doslej je umrlo 134.545 covidnih bolnikov.

V ruskih bolnišnicah se trenutno zdravi 151.000 covidnih bolnikov, je sporočil minister za zdravje Mihail Muraško. Država se zaradi vse bolj razširjene delta različice novega koronavirusa spopada z vse močnejšim tretjim valom epidemije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na ruskem ministrstvu za zdravje so danes zatrdili, da so vsa tri ruska cepiva proti covidu-19 – Sputnik V, EpiVacCorona in Covivac – učinkovita, varna in zagotavljajo imunost, ljudje pa jih dobro prenašajo, poroča Tass.

Namestnik direktorja ruskega inštituta Gamaleja, kjer so razvili cepivo Sputnik V, Denis Logunov, je poudaril, da je tretji odmerek tega cepiva varen in omogoča višjo raven protiteles, kot ga zagotavljata dva odmerka.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem sporočil, da bodo prilagodili trenutni cilj precepljenosti. Priznal je, da jim do jeseni ne bo uspelo cepiti 60 odstotkov prebivalstva. "Šele ta teden je število tistih, ki se želijo cepiti, bolj kot ne začelo rasti," je povedal.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da različica delta predstavlja že 90 odstotkov vseh novih primerov okužb. Da bi omejil širjenje okužb, je župan naročil podjetjem v mestu, da morajo domov poslati 30 odstotkov zaposlenih, ki niso cepljeni, restavracije pa lahko v notranje prostore dovolijo vstop le osebam, ki so cepljene ali prebolele covid-19.

Moskva je tudi prvo rusko mesto, kjer je cepljenje delno obvezno, saj zahtevajo najmanj 60-odstotno precepljenost v storitvenem sektorju do sredine avgusta. Kremelj vztraja, da je cepljenje proti covidu-19 prostovoljno.

Širjenje različice delta po svetu

New York: V nedeljo le 0,53 odstotka izvidov testov pozitivnih

V New Yorku so v nedeljo opravili 55.334 testov na koronavirus, pri čemer je bilo 290 ali 0,53 odstotka izvidov pozitivnih. Sedemdnevno povprečje pozitivnih izvidov je 0,39 odstotka.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da so v nedeljo v državi umrli le trije covidni bolniki. Ameriška zvezna država s prbližno 20 milijoni prebivalcev je doslej opravila 21 milijonov cepljenj in izvedla 58 milijonov testov na koronavirus.

New York je bil ob izbruhu pandemije covida-19 v ZDA najbolj prizadeta država, saj je aprila na dan umiralo skoraj po 1000 ljudi. Trenutno se za covidom-19 v bolnišnicah zdravi 346 ljudi, od tega 89 v intenzivni negi.

Okoli 72 odstotkov starejših od 18 let je doslej prejelo najmanj en odmerek cepiva Pfizerja, Moderne ali Johnson & Johnsona, popolnoma cepljenih pa je 65 odstotkov odraslih prebivalcev države. Cuomo je prebivalcem zagotovil, da so cepiva uspešna proti različici koronavirusa delta, ki se zdaj najbolj širi med tistimi, ki niso cepljeni.

Na pandemijo v zvezni državi, kjer je umrlo skupaj 53.000 ljudi, zdaj spominjajo le še maske, ki jih nekateri nosijo tudi na prostem, obvezne pa so na sredstvih javnega prevoza.

V Izraelu število okužb še narašča

V Izraelu kljub visoki precepljenosti prebivalcev število novih okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. V zadnjem dnevu so potrdili 283 novih okužb, kar je največ od aprila. Kljub temu število covidnih bolnikov s hudim potekom bolezni ostaja stabilno. Že nekaj dni v državi niso potrdili nobene smrti zaradi covida-19.

Večina novih okužb v Izraelu je povezanih z bolj nalezljivo delta različico, med na novo okuženimi pa je veliko mlajših, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Simptomi bistveno blažji pri cepljenih

Približno polovica na novo okuženih z delta različico je že bila cepljena proti covidu-19, je pred dnevi poročal spletni portal Businessinsider. Čeprav so okužbe med cepljenimi v Izraelu sprožile veliko zaskrbljenost, so simptomi bistveno blažji kot pri tistih, ki niso cepljeni.

Izraelski premier Naftali Bennett je danes med obiskom cepilnega centra v bližini Tel Aviva znova pozval mlade, naj se cepijo. Izrael je v "tekmi s časom", saj ima cepivo, ki je na voljo v državi, rok trajanja le do konca julija.

Izrael je sicer država z največjo precepljenostjo prebivalstva na svetu, a se prav tako spopada s premajhnim interesom za cepljenje. S prvim odmerkom cepiva je bilo v državi doslej cepljenih skoraj 5,6 milijona od skupaj 9,3 milijona prebivalcev. Polno cepljenih je približno 5,2 milijona ljudi. Izrael medtem ni izvajal kampanje cepljenja oziroma zagotovil dovolj cepiva za palestinska ozemlja, ki so pod njegovo vojaško okupacijo, čeprav je to njegova mednarodnopravna dolžnost.

Med avstralskimi mesti, v katerih je odrejeno zaprtje javnega življenja, je tudi Sydney. Foto: EPA
Med avstralskimi mesti, v katerih je odrejeno zaprtje javnega življenja, je tudi Sydney. Foto: EPA

V Avstraliji zaprtje v štirih mestih

Okoli 10 milijonov prebivalcev Avstralije mora upoštevati stroga pravila za zajezitev novega koronavirusa, potem ko je Brisbane postal četrto mesto, kjer so zaprli javno življenje, ljudje pa morajo ostati doma. Zaprtje javnega življenja bo predvidoma trajalo tri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep bo veljal za Brisbane z okolico in mesto Townsville, potem ko je necepljeni zdravstveni delavec, ki je bil okužen, deset dni potoval po Queenslandu.

Pred tem so zaprtje javnega življenja že ukazali za Sydney, Perth in Darwin. V Perthu je zaprtje začelo veljati v ponedeljek in bo trajalo najmanj štiri dni. V mestu so doslej odkrili tri primere okužb.

Za nekatere naj bi bilo cepljenje obvezno

Avstralski premier Scott Morrison, ki je pod vse večjim pritiskom zaradi vladnega odziva na izbruhe, je napovedal obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki delajo v domovih za starejše in hotelih, kjer ljudje prestajajo karantene. Cepivo AstraZenece pa bo na voljo tudi za mlajše od 60 let, ki bodo podpisali odškodninski obrazec.

Vlada še ni objavila točnih podatkov, koliko od 25 milijonov Avstralcev je v celoti cepljenih. So pa doslej razdelili skoraj 7,4 milijona odmerkov cepiva, manj kot pet odstotkov odraslih pa naj bi prejelo cepivo.

Avstralija je doslej potrdila nekaj več kot 30.000 primerov okužb, umrlo je 910 covidnih bolnikov.

Zaradi različice delta zaostreni ukrepi tudi v Avstraliji