Na Hrvaškem imajo novih 23 okužb z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev. Zadnje število novih okužb je najmanjše po 20. marcu. Skupno je na Hrvaškem zaradi novega koronavirusa doslej umrlo 36 ljudi, skupno število okuženih pa je 1814. Povprečna starost okuženih je 50 let, med okuženimi je nekaj več žensk, 52,2 odstotka.

Zgovoren napis na eni od zgradb v Zagrebu:
Zgovoren napis na eni od zgradb v Zagrebu: "Sovražim korono." Foto: EPA

Večino ukrepov bodo podaljšali
V soboto opolnoči se bo končalo 30-dnevno obdobje od uvedbe ukrepov za zajezitev okužbe z novim koronavirusom. Večino epidemioloških ukrepov bodo podaljšali, določene pa odpravili. Na Hrvaškem je med drugim prepovedano zapuščati stalno ali začasno bivališče brez posebne dovolilnice, prepovedani so tudi vsi javni shodi in zbiranje več kot pet ljudi na javnih površinah.

Ministri preučujejo, katere gospodarske panoge bi lahko obudili
Božinović je spomnil, da je hrvaški premier Andrej Plenković v sredo naložil vsem ministrom, naj do petka sporočijo možnosti, katere nujno potrebne gospodarske in družbene dejavnosti bi lahko obudili. Nato bodo svoje mnenje podali epidemiologi in predlagali načine, da bi dejavnosti potekale ob spoštovanju epidemioloških ukrepov, je še dejal hrvaški notranji minister. Menil je tudi, da so dosedanji epidemiološki ukrepi potrdili upravičenost, tudi v današnjem številu okuženih, ki je najmanjše od 20. marca.

Iz Šanghaja v Zagreb pošiljka zaščitne opreme
Tanja Borčić Bernard
je za Radio Slovenija poročala, da prav danes na Hrvaško prihaja druga od sedmih pošiljk zaščitne opreme, o kateri sta se neposredno dogovorila hrvaški in kitajski premier. Zagotovila sta direktni polet iz Šanghaja v Zagreb, brez postankov, Hrvaška pa je za to najela posebno tovorno letalo. Celotno nabavo vodi hrvaški štab za civilno zaščito, v projekt pa je vključen tudi urad predsednika Hrvaške. Opremo, to so maske, očala, rokavice in brezkontaktni toplomeri, proizvajata kitajski podjetji v lasti države Meheco in Sinopharm, o njeni vrednosti pa pristojni na Hrvaškem ne želijo govoriti. Pol milijona mask je štabu podarilo tudi podjetje Fortenova. Enkratne zaščitne maske je mogoče kupiti v prosti prodaji, vendar so dosegle ceno več kot evro za masko.

V Srbiji stroge omejitve ob praznovanju velike noči

V Srbiji in Severni Makedoniji več kot 80-urna policijska ura
V Srbiji je v petek ob 17. uri začela veljati najdaljša policijska ura od uvedbe izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa 15. marca. Zaradi praznikov ob pravoslavni veliki noči bo ob popolni prepovedi gibanja na prostem veljala skupno 84 ur, do torka do 5. ure. Do danes so v Srbiji potrdili skupno 5690 primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje 372. Umrlo je še sedem bolnikov, skupno 110. Član kriznega štaba epidemiolog Predrag Kon je danes na novinarski konferenci kot zelo pozitivno označil prošnjo patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja vernikom k spoštovanju ukrepov med prazniki. Kot izjemnega pomena je izpostavil dejstvo, da je patriarh podprl stališče strokovne skupine in nujnost socialnega distanciranja. V Severni Makedoniji bo policijska ura veljala kar 85 ur.